Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Élet a vírus idején: néhány tipp ahhoz, hogy jobban viseld a bezártságot

2020.11.17. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A koronavírus-járvány második hulláma aggasztóbb, mint amilyen az első volt az év elején. Egyetlen pozitívum ezzel kapcsolatban az, hogy van már némi tapasztalatunk, illetve rutinunk abban, miként éljük meg a bezártság és szorongás jellemezte mindennapokat. Megtanultuk, milyen az élet a vírus idején.


Hogyan őrizzük meg lelki egyensúlyunkat?


Napjainkban újabb és újabb negatív csúcsokat döntenek a koronavírus-járvány megbetegedésekkel és halálos áldozatokkal kapcsolatos számai hazánkban. A statisztikák aggasztóak, és éppen emiatt vezettek be Magyarországon (is) komolyabb szigorításokat. A kijárási korlátozások, az iskolák bezárása, a szórakozási és sportolási lehetőségek megszűnése, vagy beszűkülése már ismerősek tavaszról. Az emberek jelentős része megtanult ezekkel úgy együtt élni, hogy hosszabb távon is elviselhetőek legyenek a problémák és kiegyensúlyozottak a mindennapok. Épp itt az ideje elővenni a tavasszal tanultakat, lássuk, hogy némi tudatossággal miként lehet jobb az élet a vírus idején!


A koronavírus-járvány és annak következményei nemcsak a fizikai egészségünkre lehetnek károsak, hanem komoly mentális zavarokat is okozhatnak. A bezártság miatti elszigetelődés, elmagányosodás, a szeretteinkért való aggódás, a gazdasági visszaesés okozta anyagi problémák egyenként is komolyan beavatkozhatnak életünk mindennapi ritmusába, hát még összeadódva. Lelki egyensúlyunk megőrzése egyáltalán nem könnyű ebben a helyzetben, de akad néhány praktika, amely hozzásegíthet minket ahhoz, hogy járványidőszak közben se veszítsük el életkedvünket, sőt, új dolgok felfedezésével esetleg javítsunk is közérzetünkön.


1. tipp: a család a legfontosabb!


Ezt mindenki tudja, viszont a szép szavakat, gondolatokat csak kevesen ágyazzák be a gyakorlatba. A járvány lehetőséget teremt arra, hogy pótoljuk azt, amit esetleg eddig elmulasztottunk. Hogy mire gondolunk? Elsősorban a minőségi időtöltésre. Elvileg több időnk van egymásra, használjuk ezt ki és töltsük meg tartalommal a napokat! Legyen akár egy közös, beszélgetős vacsora, vagy esetleg társasjátékozás, filmnézés, stb., mindegyik jó alkalom arra, hogy a családtagok „újra megismerjék egymást”. Az ilyenfajta időtöltés különösen értékes a gyermekek számára, ugyanakkor a párkapcsolatoknak is nagyon jó tehet.


2. tipp: irány a természet!


A szabadidő növekedésével és a szabadidős lehetőségek beszűkülésével fura állapot jöhet létre, de van megoldás. Nem lehet moziba menni, zárva vannak az éttermek, a gyerekek sem tombolhatnak a játszóházban, viszont a természet – mint mindig – ebben a helyzetben is rendelkezésre áll és kéznél van. Egy gyors keresés, és azonnal rádöbbenhetünk, hogy a saját környékünkön számtalan olyan érdekesség és látványosság akad, amelyet még nem is láttunk. És persze távolabb is utazhatunk. Érdemes elkerülni a nagyon népszerű helyeket, bőven akad választék azokon kívül is. A rosszabb idő se tántorítson el minket, nem kell teljesítménytúrát tenni, egy kisebb kirándulásra pedig simán fel lehet öltözködni egy átlagos ruhatárból is. Próbáljuk ki, élvezni fogjuk még akkor is, ha éppen nem vagyunk tőről metszett túrázók!


3. tipp: több sport, egészségesebb táplálkozás!


Komoly életminőség változást érhetünk el e kettő segítségével. A járványidőszak lehetőséget teremt arra, hogy átgondoljuk étkezési szokásainkat. Persze a hűtő folyamatos közelsége csábító lehet, ám ha elkezdünk egy jó diétát, az betarthatóbb otthon, mint egy átlagos rohanós hétköznapon. A sportolás ugyanez a kategória. Nem járhatunk konditerembe, különböző edzésekre, viszont azt senki sem tiltja meg, hogy „hazai pályán” mozogjunk. Ott a séta, a futás, a kerékpározás és házi fitneszeszközöket is használhatunk. Mindehhez számtalan online segítséget találunk, ha magunk nem boldogulunk.


4. tipp: a megfelelő időbeosztás a kulcs!


Érdemes a napi teendőket átgondolni és valamiféle időbeosztást felállítani. Itt az idő, hogy a család összefogjon és tervezzen. Különösen, ha munka és/vagy digitális oktatás is az otthoni program része, fontos, hogy mindenki tudja, mikor, mi következik. Egy praktikus napi rutin kialakítása a járvány utáni életben is hasznos lehet, hiszen időt és energiát spórolhatunk vele, emellett átláthatjuk mire van és mire nincs szükségünk.


5. tipp: itt az alkalom a spórolásra!


A járvány miatt elrendelt különleges helyzetben az ember másként és eltérő mértékben költi a pénzét, mint a megszokott életben. Ebben a szituációban könnyen észrevehető, hogy a hétköznapokban sok kiadás megy el felesleges, vagy nélkülözhető dolgokra. Figyeljünk oda ezekre a felfedezésekre, ha képesek leszünk évekre/évtizedekre átmenteni ezt a tudást, akkor jelentős összeget spórolhatunk meg. Egy ilyen járvány képes ráébreszteni arra, hogy a fogyasztási cikkek jelentős részére nincs is szükségünk, illetve felhívja a figyelmet a természet erejére, amelyet tisztelni kell. A környezettudatosság terén tehát szintén előrébb léphetünk.


A járványhelyzet sokszor állítja olyan próba elé az embereket, amelyet nem könnyű kiállni, viszont az év elején tapasztaltak segíthetnek az időszak átvészelésében. Az, hogy milyen az élet vírus idején, sokszor csak tőlünk függ, azaz fontos a hozzáállásunk. Fontos, hogy a nehéz szituációkban meglássuk a lehetőségeket is, és például a fentebb felsoroltak felhasználásával könnyebbé tehetjük mindennapjainkat. A problémák persze ettől nem szűnnek meg, de tudatossággal és néhány apró trükkel egyszerűbben megoldjuk, feldolgozzuk őket.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom