Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hétköznapi dilemmáink: munka, vagy család?

2020.10.21. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Munka, vagy család? - ha egyből rá kell vágni erre a kérdésre a választ, természetesen a legtöbb ember a családi életet tartja fontosabbnak, a gyakorlat azonban más mutat. Mindenki szeretne mindenhol megfelelni, hogyan tudjuk az ebből adódó ellentmondásokat feloldani?


Munka, vagy család? Az előbbi egzisztenciát és karriert jelent, utóbbi jóval elvontabb, fontosabb dolgokat. Egyiket sem hanyagolhatjuk el, de hogy találjuk meg az arany középutat? Szeretnék megfelelni a munkahelyemen, esetleg jól keresni és karriert építeni, emellett a családi életet sem akarom „kispadra ültetni”. Ott akarok lenni a születésnapokon, az óvodai/iskolai rendezvényeken, szeretném én megtanítani biciklizni a gyermekem, este mesélni neki, kikérdezni tőle a házi feladatot, stb, de ott a munka, amely szűkíti a lehetőségeimet. Nem könnyű helyzet.


Bonyolult bizony a szituáció, amely egyszerre nehéz és egyedi. Éppen ezért semmilyen általános tanács nem jelent konkrét megoldást, ugyanakkor ezek az intelmek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy saját életünkre alkalmazva, specializálva megtaláljuk a helyes utat és egyensúlyt család és munka között. Mindenki más típusú kihívásokkal néz szembe, azaz saját magának kell kialakítania azt a megoldást, amelyben ő és környezete is jól érzi magát.


Munka, vagy család? Kicsit olyan ez, mint a körte és az alma összehasonlítása. Munka lehet többféle, a lehetőségek – jobb esetben – szerteágazóak, minden munkahely más és más, lehet váltani, ahogyan a szakmák között is van átjárás. A család ettől egészen eltérő, hiszen egyedi és megismételhetetlen, amiről lemaradunk, amit elszalasztunk, az pótolhatatlan. Hagyományos értelemben vett rangsort nem lehet állítani kettő között, de mivel mindkettő jelen van az életünkben, ki kell alakítani a határokat.


A munka és a család is időt és energiát igényel. Előbbi esetében ezt nem kell túlmagyarázni, utóbbinál az energia azt jelenti, hogy minőségi időt töltünk szeretteinkkel. A minőség elsősorban azt jelenti, hogy odafigyelünk gyermekünkre, ismerjük őt és az igényeit, tudjuk milyen a személyisége, és ezeknek megfelelően alakítjuk ki a szülő-gyermek kapcsolatot. Ez a viszony életkoronként változik, érdemes időről-időre felülbírálni, megvizsgálni. A lényeg tehát, hogy az együtt töltött idő tényleg értékes legyen, azaz akkor csakis őrá figyeljünk oda, ne foglalkozzunk mással. Akkor tudjuk, hogy jó úton járunk, ha gyermekünk sokat emlegetett emlékeiben gyakran fedezzünk fel egy-egy olyan élményt, amelyet együtt szereztünk. Ehhez ráhangolódásra, türelemre, odafigyelésre, szeretetre van szükség.


Sok szülő esik abba a hibába, hogy a munkahelyi elfoglaltságai (vagy más) miatt kompenzál, azaz késztetést érezz arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt mindent megadjon gyermekének. A szülő dolga azonban nem az, hogy szórakoztassa utódját, mert a kicsik bizony könnyen elkényeztetetté válnak, ráadásul ilyenkor nem kapnak igazi törődést, csak mondjuk egy drága kalandpark, vagy mozibelépőt. A közös időtöltésben a közösön is komoly hangsúly van, nemcsak fizikailag kell ott lennünk, hanem érzelmileg is.


Munka, vagy család? Nem kell választani, hanem súlyozni szükséges megtanulni. Lehetünk sikeresek úgy is, ha meghúzzuk a határt, és kialakítunk olyan minőségi együttléteket a családunkkal, amelyben nem foglalkozunk munkánkkal, telefonunkkal, e-mailjeinkkel. Manapság nehéz igazi odafigyelést és türelmet gyakorolni, de a kulcs ebben áll ahhoz a sikerhez, amely egyet jelent a kiegyensúlyozott életmóddal.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom