Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan lehet jól szeretni?

2022.03.18. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Jól szeretni. Egyik legmélyebb vágyunk, hogy jól szeressünk. Adni akarunk, elvárások nélkül, szeretni akarunk, azért, hogy a másik jól érezze magát. A szeretet elkísér bennünket a születésünktől a koporsóig. De hogyan lehet jól szeretni? Ennek jártunk utána.


A sokféle szeretet – mindegyik más, mégis egyformák


Sokféle szeretet van. Ez közhelynek tűnhet, de attól még van igazságtartalma. Valóban sokfajta szeretet létezik. Van a mindent elsöprő, bennünket a mennyekbe repítő, megismételhetetlen szerelem, van a sírig tartó, bölcs, odaadó szeretet, és van olyan is amikor úgy szeretünk valakit, hogy talán többet nem is találkozunk már vele. Például adományozáskor, vagy ha csak úgy, spontán segítséget nyújtunk bármilyen módon egy ismeretlennek. Az is szeretet. És a barátságban is jócskán benne van a szeretet


Ha szeretünk, a másik társasága jót tesz nekünk. És neki is. 


Szeret vagy nem szeret? Szeret vagy nem szeret? 


De honnan tudhatjuk, hogy valóban szeretnek bennünket? Ez kézenfekvőnek tűnik, de talán nem is olyan egyszerű. Sokat mondja, hogy szeret. Akkor szeret? Megérint, keresi a társaságunkat, jól érezzük vele magunkat, beszélgetünk, nevetünk. Akkor biztos szeret. Vagy nem szeret?


Ismerőseinket, barátainkat, rokonainkat túl sokszor halljuk panaszkodni, hogy (már) nem szeretik őket. A férje nem mondja, hogy szereti, nem hoz neki virágot, nem járnak sehova. Az ő önbizalma egyre alacsonyabb. Magányosnak érzi magát, úgy érzi nem elég jó a másiknak. A rosszkedve állandósul, a párkapcsolatukból eltűnt az intimitás. Értéktelennek érzi magát, pedig sokat tesz a kapcsolatáért. 


Ilyenkor valóban arról lenne szó, hogy nem szeretik őket? Vagy csak nem jól szeretik őket? Fontos lenne, hogy lássuk a különbséget. Nagyon nem mindegy. 


Ahhoz, hogy tisztán lássunk, önismeretre és a társunk ismeretére is szükségünk lesz. Tudnunk kell, hogy mitől érzi szeretve magát a párunk, és azt is, hogy mi milyen módon szeretjük őt. Ebben segítségünkre lehet a szeretetnyelvek ismerete. 


Az 5 szeretetnyelv


Nem vagyunk egyformák. Máshogy szeretünk, és máshogy várjuk azt is, hogy szeressenek bennünket. Azért, hogy eligazodjunk a hogyan szeressek útvesztőjében, ismernünk kell a saját és a párunk szeretetnyelvét. Az öt szeretetnyelv a következő:


  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

A szeretetnyelvek közül mindenkinek van egy elsődleges és egy másodlagos is, amik erősebben hatnak ránk a többi szeretetnyelvnél. A szeretetnyelv teória megalkotója szerint, ha nem beszéljük a partnerünk elsődleges szeretetnyelvét, akkor a partnerünk nem fogja azt érezni, hogy szeretjük. Ez még akkor is igaz, ha a többi szeretetnyelvet kiválóan alkalmazzuk. A szakértők azt javasolják, hogy a partnerünk szeretetnyelvét úgy határozzuk meg, hogy megfigyeljük, hogy ő milyen módon fejezi ki a szeretetét, és mi az, amit leggyakrabban hiányol a kapcsolatból. A szeretetnyelv elmélete szerint az emberek ösztönösen úgy adnak szeretetet, ahogy másoktól is várják azt. A partnerek között jobb lesz az összhang, ha mindkettő a megfelelő szeretetnyelvet használja. Hiszen a másik azt fogja leginkább megérteni. Ehhez szükség van önismeretre, és arra is, hogy jól ismerjük a partnerünket. 


És a fő kérdés: hogyan lehet jól szeretni?


A már említett önismeret mellett, a tudatosság és az empátia segíthet nekünk abban, hogy jól szeressünk. Meg kell ismernünk a saját és a partnerünk szeretetnyelvét, hogy aztán azt használjuk a szeretetünk kifejezésére. Ez persze nem jelenti azt, hogy ki kell bújnunk a bőrünkből, másnak kell lennünk, mint akik vagyunk, vagy meg kell változnunk. Ha ismerjük a másik szeretetnyelvét, és valóban, mélyen szeretjük őt, akkor önkéntelenül is azt a nyelvet fogjuk használni, amire a másik a legfogékonyabb. Nem lesz hamis, nem lesz benne semmi mesterkéltség. Hiszen őszintén szeretünk. 


Van azonban egy kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, ha rosszul szeretünk. Mi a helyzet akkor, ha ismerjük a párunkat, és mégsem úgy szeretjük, ahogy kellene? Tudnunk kell, hogy szeretni nem lehet parancsra. Vagy szeretünk valakit vagy nem. Sem erőltetni, sem létrehozni a szeretet nem lehet. Az vagy van, vagy nincs. Ha ezt elfogadjuk, sok feleslegesen futott körtől kímélhetjük meg magunkat. És ha arra jutunk, hogy már nem szeretjük a párunkat, akkor már nem a szeretetnyelveken kell gondolkodnunk, hanem a kapcsolat egészén. 


Ahogy láthatjuk, jól szeretni egyszerű. Egy kis odafigyelés kell hozzá, és ez nem eshet a nehezünkre, ha szeretünk valakit. A szeretet egy csoda, szeressünk jól. A szeretetünk kihat minden kapcsolatunkra, és az életünk minden területére. Mindegyikre. Szeressünk, és hagyjuk, hogy szeressenek bennünket. 

További blog bejegyzések
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom