Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan segít a H-vitamin?

A cím érdekes lehet számodra. Ha tovább olvasol, rá fogsz jönni, mit értek ez alatt.

2022.11.25. | Szerző: Krizbai Terézia

Bizonyára felmerül benned a kérdés, mire gondolhatok itt. A kifejezést valójában egy podcast-ban hallottam, egy pszichológus kollegám kliensétől származik. Nekem nagyon megtetszett, ezért is bátorkodom felhasználni. Na, de lássuk, mire is gondolhatok. 


Manapság a világot szinte folyamatos elégedetlenség veszi körül. Leginkább a negatív jelenségeket vesszük észre, s kevésbé tudjuk az apróbb ajándékokat megbecsülni, amelyeket az élettől kapunk. Emiatt a következők történhetnek: 


 • Folyamatosan hajlamosak vagyunk "morogni", mindig csak azt mondjuk, mi a rossz. 
 • Azt vesszük észre, mit nem értünk el az életben. 
 • A másik emberen is azt észleljük, mit nem tud, vagy mit nem csinál. 
 • Sokszor nem látjuk értelmét napjainknak. 
 • Elkezdünk fásulttá válni. 

Mindez előszobája lehet egy súlyos szorongásnak, vagy akár depressziónak. Ám ezt meg tudjuk előzni, s mivel én mindig a prevenció híve vagyok, lássuk hát ezt a bizonyos "H-vitamint". 


Az előbb említett jelenség nem más, mint a hála gyakorlása. Egyszerűnek tűnik, de koránt sem az, hiszen a negatív történések mindig közelebb vannak hozzánk. Érezheted klisének, de bizony egy fáradt nap után rendkívül nehéz összeszedni, minek is tudsz örülni. Ha belegondolsz, hogyan is meséled el a napod egy barátnak, vagy párodnak? Általában az alábbi példához hasonlóan: 


"Képzeld ma megint felhúzott a kollegám. Ezen kívül már megint nem úgy teljesítettem, ahogy szerettem volna. Ráadásul nincs semmire időm. Nem tudok egy normálisat enni se, meg semmit csinálni. Családra sincs elég idő. Rossz az idő is, meg úgy mindenből elegem van. Minden nap egyforma."


Ha megnézed, folyamatosan használtam az előző példában negatív töltetű szavakat. Lássuk, hogyan keretezhetem át ezeket pozitívabb kicsengésűvé: 


"Ma néhány nehézség ellenére nagyon jó napom volt. Ugyan egyik kollegámmal volt egy kis nézeteltérés, de felnőtt módjára le tudtuk kommunikálni. Büszke vagyok rá, hogy már nyugodt tudok maradni. Jóval eredményesebben teljesítek, mint előtte. A férjemmel végre tudtam legalább egy órácskát beszélgetni. De jó is volt! Hideg van ugyan, de jót sétáltam a lányommal a levegőn. "


Látod a különbséget? Ha olvasod ezt az írást, itt állj meg egy pillanatra, s gondold át a két példa közti különbséget. Figyeld meg, mit érzel a két eltérő példa olvasása közben. 


Ha megfigyelted, nézzük meg pontosan, miben segít, ha gyakorlod a hálaadást:


 • Segít tudatosan figyelni a pozitív történésekre körülötted. 
 • Minden napnak megtalálod az értelmét. 
 • Felfedezed az élet apró örömeit.
 • A nehézségek esetén is találsz pozitív kapaszkodót. 

Mindezek által nagy lépést teszel egy kiegyensúlyozott élet felé. Nekem magamnak is meg kellett tanulnom, hiszen vakként számos akadályt gördít elém az élet. Ilyenkor feltölt, ha a szépre gondolok. Ízelítőnek mutatok pár dolgot, hogy miket szoktam magamnak leírni:


"Hálás vagyok": • Hogy felébredtem. 
 • Hogy étel került az asztalra
 • Hogy "csak" vak vagyok, de azon kívül egészséges.
 • Hogy van miért küzdenem

Először nehéz volt, s felkészítelek, neked sem lesz könnyű. De bármit megjegyezhetsz magadnak. Nincs megkötés. De hogyan érheted el? Lássunk néhány egyszerű gyakorlatot, amelyeknek ha csak egyikét beépíted napjaidba, és szokássá válik, máris elégedettebb leszel:


 • Írd le magadnak, miért vagy hálás! Napról napra több dolog jut majd eszedbe. 
 • Ha hívő vagy, foglald az imádba. 
 • Próbáld a napod pozitív történéseit is megosztani barátaiddal a bosszantóak mellett!
 • És teheted bármilyen kreatív módon. Lefestheted, lerajzolhatod, elmondhatod versben, dalban. 

A hála fontos része tehát életünknek, s meglátod, ha kitartóan gyakorolsz, sokkal boldogabbnak érzed majd magad. Ehhez kívánok sok erőt!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom