Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan tartsunk ki döntéseink mellett?

Manapság olyan világot élünk, melyben rengeteg döntést vagyunk kénytelenek meghozni.

2022.11.15. | Szerző: Krizbai Terézia

Sok esetben kikérjük mások véleményét is. Ez általában szerencsés, viszont a bizonytalanság sok emberben egy rendkívül negatív szemléletet alakít ki, mások pedig befolyásolhatóvá válhatnak. Mindezzel nincs semmi probléma, hisz a mai helyzetet látva teljesen természetes a negativitás, a bizonytalanságérzet. 


Számos esetben ez a bizonytalanság eltántoríthat bennünket esetleges jó döntésektől. Hiszen a környezetünkben mindig lesznek olyan emberek, akik nem fognak velünk egyetérteni. Nem is szükséges, hiszen nem vagyunk egyformák, s a "jó" döntés mindenki számára mást jelent. Mindannyian másként látjuk, mi lehet a helyes út, ezért olykor nehéz kiállni döntéseink mellett


De pontosan mi is állhat magabiztosságunk útjába? 


Egy részről a rengeteg negatív behatás, hisz tudjuk, hogy minden döntés, elhatározás következményekkel jár. Ezen kívül ezt sokan hangoztatják is számodra. Vegyük azt a példát, ha karriert szeretnél váltani. Számos tényezővel szembe kell nézni ilyenkor. Jobban jövünk-e ki pl anyagilag, vagy mentális szempontból mennyire éri meg nekünk. Ezen kívül meg kell küzdeni a "Na jó, de..." típusú véleményekkel, amikor mindig az árnyoldalt hangoztatják számunkra. Természetesen nagyon fontos mindennek a másik oldalát is látni, de nem érdemes hagyni, hogy a mérleg ellentétes oldala befolyásoljon minket teljes mértékben. Ha egy elhatározás, vagy cél a javunkat szolgálja, nyugodtan merjünk mellette kitartani! 


Más részről befolyásolhatja a háttér is döntéseinket. Alapvetően milyen mintát hozunk otthonról pl. Szüleink hogyan álltak bizonyos kérdésekhez. Tipikus példa, amikor a gyermek iskolába jár, s eljön a továbbtanulás ideje. Nehéz helyzetben vannak a diákok több szempontból is, hisz manapság költséges is tovább tanulni, valamint sok szülő van úgy- nem saját hibájából-, hogy "Legyen a gyermek hozzám minél közelebb!", vagy "Csinálja azt, amit az apja!" Még egyszer hangsúlyozom, itt nem hibáztatok senkit, hiszen mindenki hozott minta szerint él alapvetően. De mindezt, mint mindent, le lehet küzdeni. 


Most lássuk tehát, hogyan tehetjük szilárddá a döntéseinket


Magát az elhatározást viszonylag könnyü meghozni, de kell neki egy szilárd talaj. Most szeretnék pár ötletet adni neked, hogyan tarts ki a terveid, döntéseid mellett:


Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:


  • "Kinek jó rajtam kívül?"
  • "Milyen előnyökkel jár magam, és családom számára?"
  • "Hogy jövünk ki anyagilag?"
  • "Hogy érezném benne magam?"

És még természetesen számos kérdést tisztázhatsz magadban. 


Miután feltetted magadnak a kérdéseket, nyugodtan írd le a következtetéseidet! Ez picit olyan, mintha úgymond megbeszélnéd saját magaddal a döntésed, s rengetegszer válhat hasznodra. 


Vedd figyelembe többszörösen az egészségedre ható tényezőket! Talán ez a legfontosabb, legyen szó munkáról, párkapcsolatról, vagy bármilyen döntésről. Hiszen, ha egy helyzetben nem érzed kiegyensúlyozottnak magad, előbb-utóbb mind fizikális, mind pedig mentális szempontból nehézséget okozhat. Saját példa inspirálólag:


Jelenleg három helyen dolgozom. Akkori elhatározásom pusztán anyagi szempontból történt. Egészségemre, kedélyállapotomra az egyik hely nagyon negatívan hat. Összeírtam annak a helynek a pozitív, és negatív oldalait, kértem másoktól is tanácsot, de folyamatosan figyelve magam a helyről el szeretnék menni, így döntöttem. Nehéz volt, mert igyekszem mindig mást is nézni, s nem könnyű egyensúlyt találni ebben a kérdésben. Viszont, amióta meghoztam ezt a döntést, jóval motiváltabb vagyok, s nincsenek már a fájdalmat okozó tüneteim sem. Sok szkeptikus véleményt kapok, de mindennél fontosabb a magam, és családom jólléte. 


Kérd ki olyanok véleményét, akikben biztos vagy, hogy támogatni fognak! Nyugodtan beszélj velük, hisz a pozitív megerősítés egyfajta önigazolást nyújthat számodra. 


Szűrd ki a negatív, esetenként rosszindulatú megjegyzéseket! Akár rajzolj magadnak egy szűrőt jelképezve ezt. Írd a rajzodra, hogy nem engeded át a negatív, rosszindulattal fűszerezett véleményeket. Sokat segít a tudatosításban. Természetesen az építő jellegű tanácsokat érdemes megfogadni, de azt felismered, ugyanis annak még a hangvétele is más. 


Ha olvasod ezt a cikket, máris megtetted az első lépést a változás felé. Sok sikert, erőt kívánok!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom