Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Jobb adni, mint kapni – az adakozás jótékony hatásai

2021.06.30. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Nem meglepő, ha azt mondjuk: adni jó. Amit azonban kevesebben tudnak, hogy pozitív fizikai hatása is van annak, ha másokat megajándékozunk. Főszerepben az adakozás jótékony hatásai, illetve pszichológiája. 


Az adakozás jótékony hatásai a lélekre


Leginkább a karácsonyi ünnepek tájékán, vagy adott esetben váratlan társadalmi és környezeti eseményeknél szokott előkerülni az adakozás témája. Abban mindenki egyetért, hogy ennek látszólag önzetlen viselkedésnek fontos szerepe van egy egészséges társadalomban, azonban arra már kevesebben gondolnak, hogy az adakozás jótékony hatásai az egyént is elérik. Többfajta kategória is létezik az adományozók rendszerezésére, a legalapabb ilyen besorolás altruista és non-altruista (magyarul önzetlen, illetve eredmény/célvezérelt) adakozókat különböztet meg. Az első csoportba tartozók társadalmi felelősségvállalás miatt segítenek, mondjuk mert korábban ők is voltak nehéz helyzetben és ezt szeretnék viszonozni. A második kategória adakozói viszont az miatt cselekednek így, mert cserébe – akár egy későbbi alkalommal – jutalmat remélnek. A jutalom ebben az esetben a legritkább esetben jelent fizikai tárgyat, itt leginkább szociális státuszbeli jutalomra, vagy közösségbeli pozícióra gondolhatunk. Amiben azonban mindkét kategória alanyai egyetértenek, az az, hogy a cselekedet, az adakozás jótékony hatással van az emberi természetre. Mi több, adakozásunk másokat is könnyen bevonzhat – ha környezetünk azt látja, hogy jótékonykodunk, és ezen személyek számára pozitív személyiségek vagyunk, akikkel szeretnének azonosulni, az abban résztvevők is sokkal hamarabb nyúlnak az adakozás eszközéhez. 


Az adakozás fizikai hatásai


Amire azonban kevesen gondolnak az ajándékozás témakörét illetően, hogy az adakozás jótékony hatásai közé fiziológiai eredmények is társulnak. Több kutatás megerősítette, hogy az adakozás cselekménye pozitív hatásokkal jár, többek között az immunrendszer is aktiválódik annak hatására, hogy tudjuk, jót cselekedtünk. Hiszen gondoljunk csak bele, végső soron a jó érzés, amit az adakozás okoz, ilyenkor csupán lefordítódik a testünk nyelvére. Agyunk azon területe is aktiválódik ilyen esetekben, ami az örömmel, boldogság érzésével kapcsolatos. Végezetül hadd adjunk egy hasznos tippet azoknak, akik adakozást szeretnének indítani. A pszichológia szemszögéből bizonyított tény, hogy az ember hajlamosabb olyankor adakozni, vagy magasabb összeget adakozni, ha általánosságok helyett egy konkrét személyhez, témakörhöz, vagy éppen eseményhez kapcsolódik a meghirdetett gyűjtés.

További blog bejegyzések
arulkodo jel a testbeszedben

Bemutatkozás: 5 árulkodó jel a testbeszédben

2023.01.31.1. Az első árulkodó jel: a szem A bemutatkozás egyik alaptézise, hogy a másik szemébe nézünk. Ez nem azt jelenti, hogy kiszúrjuk, felnyársaljuk ...
Elolvasom
szemelyisegfejlodesunk nyolc szakasza

A személyiségfejlődésünk nyolc szakasza

2023.01.25.Erikson pszichoszociális fejlődésmodellje Erik H. Erikson fejlődéspszichológus alkotta meg azt a pszichoszociális fejlődésmodellt, amely nyolc k...
Elolvasom
mierted

A miérted

2023.01.18.A motiváció kérdésköre A motiváció nem más, mint egy belső erő, késztetés valamilyen cselekedet megtételére. Pl. ha valamit szeretnél venni, vag...
Elolvasom