Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Lelki környezetszennyezés

2020.11.02. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Bolygónk ökológiai katasztrófáihoz hasonlóan, azokkal sokszor összefüggésben az emberben is zajlanak olyan belső folyamatok, amelyeket a pszichológiában sokan lelki környezetszennyezés néven illetnek.


A lelki környezetszennyezés egy olyan stressz, amely modern világunk több negatív folyamatából táplálkozik. A fogyasztói társadalom okozta nehézségek, a ránk nehezedő nyomás az anyagi javak megteremtésére és megtartására vonatkozóan, valamint a hagyományos értékek háttérbe szorítása mind-mind táplálja a belső, lelki környezetszennyezés kialakulását és növeli annak mértékét.


Érdemes megvizsgálni, hogy a felsorolt tevékenységek mennyi időt vesznek el átlagosan a napunkból, valamint látni azt, hogy a spiritualitás szerepe mennyire leértékelődött az átlagember világában. A külső környezet ártó hatásai mellett ugyanakkor az egyén felelőssége is tetten érhető a lelki környezetszennyezés kialakulásában. Nem tudatosan ártunk magunknak, azonban abban tudatosak lehetünk (kell lennünk), hogy ez megváltozzon.


Hosszú távú kutatások bizonyítják, hogy pszichés és fizikai jólétünk, egészségünk nagyban függ attól, hogy tartozunk valahová. Ez elsősorban a családot és a párkapcsolatot jelenti. Bővebben arról van szó, fontos, hogy szükség legyen ránk és nekünk is szükségünk legyen másokra. A családi kapcsolatok minősége, jelenünk és gyökereink ápolása nagyban hat lelki és fizikai állapotunkra, egészségünkre.


Ha sikerül megfelelő egyensúlyt találnunk a családi élet és a munkavégzés között, akkor nagyot lépünk előre, hogy ne tápláljuk a lelki környezetszennyezést. Amennyiben kiegyensúlyozott a családi életünk, a párkapcsolatunk, az nagyon jó ellensúlyt jelent a stresszel szemben. Voltaképpen ez a kulcsa a lelki és a fizikai egészség megőrzésének.


Van miért élni! Ennek az érzésnek kell uralkodónak lennie, s ez úgy teljesül, hogy kölcsönös fontosságot érzünk szeretteinkkel. Az intimitás, a minőségi együttlétek, a megfelelő időtartam mind-mind nagyon fontos ebben a rendszerben. Természetes dolog, hogy a családi élet olykor bizony nehéz és akár terhesnek, stresszesnek is érezhetjük, ugyanakkor a végeredmény a fontos. A nehezebb időszakok ugyanúgy részei az együttélésnek, mint a könnyűek. A boldogság, és ezzel az egészség kulcsa család, a párkapcsolat. Jó példa erre az a gyakori eset, hogy az idősek gyorsan követik a sírba elhunyt párjukat, aki a valahová tartozást, a fontosság érzését, azaz az életet jelentette számukra. Mivel elment, ez a kapocs megszűnt, és a még élő házastárs világgal való kapcsolata is rövid időn belül elsorvad.


Egy ember akkor boldog, ha elegendő pozitív élményben részesül. Ha ez jelen van életében, akkor jut el az általános elégedettség állapotába. A jólét, vagy még inkább jóllét nem az anyagi gyarapodástól függ és még csak nem is attól, hogy megvalósítjuk önmagunkat, hanem azoktól a pozitív visszacsatolásoktól, amelyek eredője a szűk környezet, azaz a család és a párkapcsolat.


Érdemes mindenkinek néhány kérdést feltennie magában. Teszel a lelki környezetszennyezés ellen? Fordítasz elég időt a családodra? Ápolod a gyökereidet, vagy elhanyagoló magatartást mutatsz? Építed, vagy károsítod kapcsolataidat?

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom