Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mentális “edzés”: Mit jelent, és hogyan lehetséges?

2022.09.09. | Szerző: Krizbai Terézia

Manapság sokan végzünk testedzést napi szinten, annak érdekében, hogy kordában tartsuk testünk egyensúlyát, és egészségét. Mindenkinek rendelkezésére áll a saját edzésterve, s napról napra, hétről hétre láthatjuk a jobbnál jobb eredményeket saját magunkon. Valakinek az a célja, hogy pár kilót leadjon, mások izmot szeretnének építeni, de mindenképp látványos eredmények születnek. Ezen kívül a testedzés által kevesebbet leszünk betegek, és regeneráltabbnak érezhetjük magunkat, mint azelőtt. Kevésbé vagyunk fáradékonyak, levertek, és a mentális állapotunkra is hatással van, hiszen olyan hormonokat termel a mozgás, amelyek által nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat. 


A nagy kérdés az, mi a helyzet a mentális élettel. A mai, rohanó világban igen kevés energiát fordítunk lelkünk általános egészségére. Természetesen számos problémával fordulunk szakemberhez, ám fontos lenne, hogy az egész lélekkel foglalkozzunk, hisz minden összefügg mindennel. Akár csak testünknek, mentális életünknek is szüksége van “edzésre”, hiszen sok esetben a legkiugróbb problémát az általános állapot jelenti. Általánosságban vagyunk szorongók, stresszesek, már-már beépülhet a személyiségünkbe is. Általánosan érezhetjük levertnek magunkat, nem kell feltétlenül konkrét elakadásnak lennie életünkben. De vajon mi lehet ennek az oka?


Egy részről, a mai világban belekerültünk egy mindennapi “húsdarálóba”, ami a munkáról, és a napi teendőinkről szól. Sok esetben nem gyűjtünk magunk számára élményeket, emlékeket. Hajlamosak vagyunk még az esti órákban is azon gondolkodni, mit kell másnap tennünk, vagy a jövőben milyen terveink vannak. Önmagában a tervezgetés egy pozitív dolog, ám néha hajlamosak vagyunk bevásárló lista szerűen tervezni, tehát “kiadni” úgymond saját magunk számára a feladatokat, és elvárjuk magunktól, hogy tökéletesen, határidőre hajtsuk végre, ha törik, ha szakad. Sokszor elsiklunk saját érzéseink felett, s nem foglalkozunk gondolatainkkal. Régen én magam is azt gondoltam, erre nincs megoldás, ugyanis ilyen a világ, nekünk kutya kötelességünk alkalmazkodni hozzá, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy pszichológusként szereztem tudást etéren, s most ezt szeretném átadni neked. 


Érezheted úgy, hogy felesleges ez a cikk, hiszen azt tanultad, hogy a teendők mindenek előtt. Természetesen nagyon fontos, hogy az ember ellássa a napi, és jövőbeni feladatait, de ennek alternativ módjai is vannak, nem fontos “húsdarálóban” élned. Most szeretnék néhány tippet adni neked, hogyan tudod mentális életedet is kiegyensúlyozottan tartani. Lehetnek benne olyanok, melyekről úgy érezheted, közhely, ám igaz. Természetesen ez sem egyforma mindenkinél, a legfőbb cél az, ki-ki találja meg a maga mentális “edzéstervét”.


Lássuk tehát, hogyan teheted könnyebbé lelked:


  • Nem fontos mindent egyszerre elvégezned. Ez nem feltétlenül technika, de sokszor esünk abba a hibába, hogy mindent azonnal végre szeretnénk hajtani. Próbáld beosztani akár heti lebontásba teendőidet, s kevésbé lehet stresszes, ugyanis tudod nagyjából előre, mikorra mit szántál magadnak. Így könnyebb lehet a következőket elérni, amikről írni fogok. 
  • Szánj időt magadra. Az én-idő fontossága nagyobb horderejű, mint hinnéd, hiszen mindenkinek szüksége van olyan tevékenységekre, amiket öncélúan végez. Néha akár jó lehet néha függetlenedni családtól, barátoktól is. Lehet ez bármilyen tevékenység. Akár ha szeretsz valami kreatív dolgot csinálni, akár csak egy jó meditációt végezni, vagy sorozatot nézni. Érdemes az én-idő kialakításában is egy rendszerben gondolkodni, hogy a nap, vagy hét mely részében tudsz teljes mértékben magaddal foglalkozni. 
  • Ha fogékony vagy rá, végezz relaxációs gyakorlatokat napi szinten. A relaxáció olyan módszer, aminek segítségével ellazulnak izmaink, s el tudjuk engedni a folyamatosan bennünk kavargó gondolatokat. Ma már az interneten számos ilyen gyakorlat létezik, de javasolt először szakembertől megtanulni. Ma már számos csoport létezik, ahol ezt tanítják. Azért tartom fontosnak, mert sokszor például a bennünk kavargó érzések, gondolatok miatt alszunk el nehezen. Ha úgy érzed, nem vagy erre fogékony, vagy nem érzed biztosnak magad, ajánlom a csoportokat, hiszen ott megtanítják, gyakoroltatják veled e technika használatát. 
  • Vezess hálanaplót, vagy bármilyen egyéb naplót. Akik már olvastatok tőlem cikket, láthattátok, hogy az írást, mint terápiás módszert előnyben részesítem. Ennek az az oka, hogy a leírt dolgok sokkal inkább tehetők tudatossá, mint amit “csak” fejben gondolsz át. Az írásodat bármikor visszaolvashatod, értelmezheted. A hálanapló vezetését különösen előnyben részesítem, hiszen rengeteg bosszúság érhet bennünket manapság, s kissé az elégedetlenség van belénkkódolva. Ilyenkor fontos tudatosítani magadban, miért lehetsz hálás. Nagyon apró dolgok is lehetnek ezek. Lehet az, hogy felébredtél, akár lehet az, hogy hálát adsz a munkádért, bármiért. Ha megfigyeled, egyre inkább tudatossá válik majd, hogy a pozitív dolgokra figyelj. Természetesen fontos megélni a nehéz élményeket is, de ezeknek feldolgozásában segít, ha tudatos benned, mennyi jó történik emellett veled. Ugyanígy vezethetsz naplót azzal kapcsolatban, mire vagy büszke magaddal szemben, vagy mi az, amin formálni szeretnél. Érdemes nyitott mondatokkal kezdeni minden nap, amikor vezeted a naplót. “Hálás vagyok:”, “Büszke vagyok:”, vagy “Fejlődni szeretnék:”. És bármire vonatkozhat ez az életed során, te magad számára is kitalálhatsz ilyen fajta nyitott mondatokat. 
  • Gyakorolj önismeretet tudatosan. Önmagad megismerésének folyamatos gyakorlása kulcsfontosságú, ugyanis így jöhetsz rá önmagaddal kapcsolatos kérdésekre, esetleg elakadások megoldásaira. A legegyszerűbb módja, ha értékeled a napjaidat. Lehet ezt is fejlesztő módon, nem negatív kicsengéssel, hiszen a fejlesztő értékelés javítja önértékelésedet. Például akár írásban értékelheted, mire vagy büszke aznap, mi az, amit másképp tennél. Rendszeresen megteheted, hogy magát a személyiségedet értékeled. Milyen vagy most, s milyen szeretnél lenni.

A mentális egészség fenttartásának ezen kívül számos módszere létezik. A későbbiek során mindenképp hozok a konkrét módszerekkel kapcsolatban hosszabb cikkeket. Addig is kívánom, hogy találd meg önmagad “mentális edzéstervét” akár ezekkel az egyszerű praktikákkal, akár saját magad által kifejlesztett technikákkal. A lényeg, hogy rendszerességgel tedd ezeket a dolgokat, te tudod magad számára beállítani, hogy naponta akár, vagy hetente van időd az általános mentális egészségeddel foglalkozni. Akár megtervezheted úgy is, mint a testedzést, hogy heti háromszor, vagy négyszer teszed a mentális “edzést”. Sok sikert, és kitartást kívánok utad megtalálásához!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom