Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mentális „nagytakarítás” karácsony előtt

Az évnek ebben a szakaszában mindannyiunknál nagy a készülődés. Sütünk, főzünk, ebben az időben sokan végzünk nagytakarítást. Megtisztulnak az ablakaink, mindent letörölgetünk, felmosunk, felporszívózunk. De vajon belül, a lelkünkben is „kitakarítunk” mindent?

2022.12.19. | Szerző: Krizbai Terézia

Sok esetben hajlamosak vagyunk arra, hogy kizárólag a külsőre figyeljünk. Ez nem hiba, hanem első sorban azért tesszük, hogy minden szép legyen a felszínen, hisz azt látják mások. Látják a rokonok, a barátok, a szomszédok. Sokszor felmerül az a kérdés, mit szólnak, ha pókhálót látnak a falon, vagy, ha nem tiszta az ablakunk, akár, ha meglátnak egy kis porcicát a házban. A megfelelési törekvéseink pedig frusztrálttá, idegessé tehetnek minket, hisz számos esetben tényleg ezeknek a külső tényezőknek ”kell” megfelelnünk ahhoz, hogy elfogadottá válhassunk egy társaságban. Sokan élünk abban a tévhitben, hogy ha a ház ünnepélyesen néz ki, mi is ilyen hangulatba kerülünk könnyen. De hogy is néz ki ez a pszichológia szerint?


A karácsony egy nagy fordulópont, amikor van időnk megállni, elcsendesedni. Ilyenkor jut idő arra, hogy leüljünk a családdal beszélgetni, vagy akár értékeljük az évet. Itt gondolok a lelki tényezőkre, fontos fordulópontokra az évben. Mindemellett itt jut idő arra a bizonyos mentális „nagytakarításra”, ami nem más, mint az ezévben zajlott történések értékelése, amelyek hatottak mentális állapotunkra.  


Mindannyiunk életében, ahogyan a szekrényünkben, vannak olyan pillanatok, amiket megtartanánk, s amiket „kiszortíroznánk”. A mentális „nagytakarítás” ebben segít. Nézzük, hogyan:


  • ragadj tollat/billentyűzetet, s készíts két oszlopot! Az egyikben a pozitív, a másikban a negatív pillanatok szerepeljenek!
  • Minden történéshez találj ki egy jelet, ami annak fontosságát jelzi!
  • Ha értékelted, írd le, hogyan hatott rád! És itt jön a „szortírozás”. Itt nem arra gondolok, hogy fogd, és húzd ki egyből a fájdalmas emlékeket. Hanem írd le, mit tanított neked! Mi az, amit mégis hozzáadott az életedhez? Hisz minden fájdalom, minden kudarc vezet valahová. Miután ezeket összeszedted, a negatív élményekhez írd oda, hogy „szortírozva”, „kitisztítva”! Hiszen kiírtad magadból. Megélted újra a hatásukat. Aztán pedig levontad a pozitív következtetéseket, mit tanított, mit adott neked az a negatív élmény. Így már lelked egy részét „kitakarítottad”

De mi a helyzet az emberi kapcsolatokkal?


  • vedd sorra, kivel milyen kapcsolatod volt az elmúlt évben!
  • Kitől kérnél bocsánatot?
  • Kivel kezdenéd újra?
  • Ki az, akit következő évben nem szeretnél magad mellett tudni, s hogyan tudnád szépen, őszintén, harag nélkül megbeszélni vele?
  • Kinek mutatnád ki többször, hogy szereted?
  • Mit mondanál ki többször a következő évben a számodra fontos személyeknek?

Nyugodtan írd le, öntsd dalba, versbe, rajzba, bármibe! A lényeg, hogy tudatosuljon benned. Ha csupán átgondolod, nem megy olyan mélyre, mint, ha teszel vele valamit.

 

És most lássuk az önmagaddal való kapcsolatot, hisz ez az egyik legfontosabb alappillér.


  • Milyen kapcsolatban álltál magaddal ebben az évben?
  • Mit szerettél?
  • És mit kérsz magadtól, miben szeretnéd, hogy változtatni tudj?
  • Miért vagy büszke magadra?
  • Mit tanultál magadról az évben?

Mindezek fontos kérdések. Én magam azért szoktam karácsony előtt, vagy az ünnep napjaiban megtenni, mert akkor biztosan van egy kis időm. A módszer saját, de kipróbáltam klienseken, és magamon is. A vasárnapi online előadásban megnéztük ezt a gyakorlatban is.


Szép várakozást kívánok mindenkinek az ünnepre!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom