Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mi a flow-élmény, és hogyan hat ránk?

A legtöbb pszichológiai elmélkedés leginkább a betegségekkel, deficitekkel foglalkozik. Ma szeretnék neked egy fontos jelenséget bemutatni, ami a pozitív gondolatokat, élettel való elégedettséget segíti elő, s ezzel hozzájárul a problémák megelőzéséhez is.

2023.03.16. | Szerző: Krizbai Terézia

A tárgyalt jelenség nem más, mint a Flow, azaz áramlat-élmény. A cikkben bemutatok néhány általános jellemzőt, illetve bepillantást nyerhetsz abba is, hogyan alkalmazhatod mindennapjaidban. 


A flow fogalmát Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia egyik legkiemelkedőbb szerzője vezette be. Kutatásai során felismerte, hogy mindenki számára vannak olyan tevékenységek, melyekkel teljesen eggyé tud válni, megfeledkezve az időről, és a külvilágról. A Flow-élmény tehát nem más, mint egyfajta áramlatélmény. Leginkább öncélú, de pozitív hatásai által másoknak is erőt adhat. 


A flow-élmény legfontosabb jellemzői


  • A flow-állapotot mindig egy általunk közkedvelt tevékenység idézi elő (zene, rajzolás, festés)
  • Általában kreatív tevékenység idézi elő
  • A tér, és idő átalakul, hiszen módosult tudatállapotba kerülünk, ezáltal nem érzékeljük az idő múlását, és térérzékelésünk is átalakul. Gyakran kelt egyfajta lebegés-élményt.
  • Általában kihívással teli tevékenységek idézik elő.
  • Fontos jellemzője az autotelikus élmény, tehát, amikor tevékenységünkkel teljesen eggyéválhatunk.

Néhány példa olyan tevékenységekre, melyek áramlat-élményt adhatnak


  • zene
  • tánc
  • valamilyen sport űzése
  • festés
  • építészet

Lényeg, hogy általában valamiféle alkotó munkára épül.


A flow-élmény lényege, hogy az alkotásban legyen valami kihívás. Tehát például, amikor egy hegedűművész a darab legnehezebb részét gyakorolja, s folyamatosan egyre inkább átéli a siker élményét. Érdekesen hangzik, hogy éppen a legnehezebb rész jelentheti a teljes flow-állapotot, ám annak kigyakorlása után, amikor a darab úgy szólal meg, ahogy a művész szeretné, a siker okán áramlat-élmény jön létre.


Hogyan lehet a flow-élmény pozitív hatással az életedre?


  • Ha megtalálod, mely tevékenység tud igazán kikapcsolni, stresszcsökkentő hatással bír. Hiszen olyankor egy kis időre kiszakadhatsz a szürke hétköznapokból, a munka által okozott stresszes helyzetekből.
  • Fontos része lehet a kiégés megelőzésének.
  • Elősegíti a tudatos jelenlétet, a fókuszálást, ugyanis tudatosan jelen vagy az adott tevékenységben.
  • Hozzájárul az élettel való elégedettséghez.

Mindent összevetve, a flow-élmény az életöröm-érzéshez, a jóllét, és a boldogság növeléséhez, illetve az élettel való elégedettséghez járul hozzá. Mindenki számára létezik legalább egy olyan tevékenység, melyben teljes mértékben el tud veszni, meg tudja élni. Leginkább úgy tudsz erre rátalálni, ha összeírod, miket szeretsz tenni, ami a munkádon kívül történik. Ez lehet akár a főzés, hiszen az is alkotó munka. Ha több ilyen tevékenységet szedsz össze, próbáld ki, melyikben érzed leginkább otthon magad. Melyik szakít ki a mindennapjaidból. Kívánom, hogy találj rá erre az élményre. Hisz mindenkinek szüksége van én-időre, a mindennapokból való kiszakadásra ebben a felgyorsult világban.

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom