Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mi a relaxáció, és hogyan hathat rád?

2022.10.11. | Szerző: Krizbai Terézia

Manapság a stressz, és szorongás életünk szerves részét alkotják. Lassan mondhatjuk, hogy egy természetes állapotról beszélünk, hiszen az emberek nagy százaléka küzd ezzel. Sőt, mondhatni mindenkiben van valamennyi szorongás. Van, aki a bizonytalan munkahely miatt szorong, mások a gazdasági helyzet miatt, illetve egyéb dolgok okán. Rengeteg stratégiát ismerünk ennek csökkentésére, hiszen hosszú távon okozhat problémákat. Okoz testi tüneteket, mint a hasfájás, hátfájás, az izmok folyamatos feszültsége, valamint mentális zavarok, mint depresszió, előszobája is lehet. A szorongáscsökkentő stratégiák közül most egyet szeretnék kiemelni, amiről bizonyára már hallottál, de sok kontextusban helytelenül használjuk. 


Bizonyára hallottad már sokszor a relaxáció kifejezést. Sok esetben használjuk ezt a szót, de valójában nem biztos, hogy mindenki ismeri a jelentését.


Először vegyük sorra a tévhiteket:


  • A relaxáció egyszerűen pihenést jelent
  • Ha elsőre nem tudjuk elengedni magunkat, nem is vagyunk rá képesek, és fogékonyak sem.
  • A relaxáció egyenlő a hipnotizációval
  • Fölösleges időpocsékolás

Nézzük meg, ezzel szemben mi, akik a mentális egészség területén dolgozunk, mit tudunk a relaxációról:


  • A relaxáció pihenést jelent, de nem egyenlő azzal a “pihenéssel”, amit mi ismerünk. A hétköznapi életben “pihenésnek” azt gondoljuk, ha valami kényelmes helyen ülünk, vagy fekszünk, és nem teszünk dolgokat. Igen ám, de a gondolataink kavaroghatnak, és érezhetjük izmaink feszültségét. Valójában a relaxáció, ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, egyfajta “tudatos pihenést” jelent, amikor ellazulnak az izmaink, és el tudjuk engedni gondolatainkat. 
  • Általában elsőre nehéz elengedni magunkat, hiszen ahhoz szoktunk hozzá, hogy folyamatosan gondolkodunk, mikor, mit kell tennünk. Ez a folyamat tanulható. Számos csoport található az interneten, amelyek ezzel foglalkoznak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületben is kaphatsz ilyesfajta szolgáltatást. 
  • A relaxáció, és a hipnózis- habár fedik egymást-, koránt sem egyenlőek. A hipnózis egy jóval összetettebb folyamat, mely a tudatunk legmélyebb szintjén működik, és remek módszer például emlékek feltárására. Viszont a relaxációt egy idő után tudod egyedül művelni, a hipnózis esetén folyamatos terápiára van szükség. 
  • Természetesen a relaxáció időt vesz igénybe, ami esetleg elveheti az időt a munkáról. Semmiképp nem felesleges, rengeteg pozitív hatása van. 

Előbb említettem a pozitív hatásokat. Most a teljesség igénye nélkül szeretnék néhányat felsorolni:


  • Javítha az alvás minőségét. Hiszen nem mindegy, mennyire alszunk mélyen. Ha túlságosan szakaszosan alszunk, nem feltétlenül tudjuk kipihenni a fáradalmainkat, és ezek gyűrűzhetnek tovább. 
  • Javítja az általános mentális állapotot. Ha megtanítanak az izmaidat ellazítani, gondolataidat elengedni, ezek az érzések automatikussá válnak egy idő után, és tudatosan tudsz a nyugalomra törekedni. 
  • Javíthatja az általános egészségi állapotot fizikai szempontból is. Gondolj csak bele, ha mentálisan rendben vagy, kevesebb testi probléma ütközhet ki.

Természetesen számos más pozitív hatással is bír a relaxáció, mint például jó lehet mentális zavarokra, mint a depresszió, pánikbetegség, természetesen pszichoterápia, és/vagy gyógyszeres kezelés mellett, s nem helyett! Ezen kívül több fajtája is van, amit majd egy másik írásban szeretnék részletezni. 


Most mindenkinek azt kívánom, találja meg a saját csoportját, ahol ezt tudja tanulni, és azt a helyet, ahol ezt napi szinten tudja gyakorolni. Kitartással elérhetsz egy kiegyensúlyozottabb mentális állapotot, ehhez kívánom a legjobbakat neked!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom