Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mi a relaxáció, és hogyan hathat rád?

2022.10.11. | Szerző: Krizbai Terézia

Manapság a stressz, és szorongás életünk szerves részét alkotják. Lassan mondhatjuk, hogy egy természetes állapotról beszélünk, hiszen az emberek nagy százaléka küzd ezzel. Sőt, mondhatni mindenkiben van valamennyi szorongás. Van, aki a bizonytalan munkahely miatt szorong, mások a gazdasági helyzet miatt, illetve egyéb dolgok okán. Rengeteg stratégiát ismerünk ennek csökkentésére, hiszen hosszú távon okozhat problémákat. Okoz testi tüneteket, mint a hasfájás, hátfájás, az izmok folyamatos feszültsége, valamint mentális zavarok, mint depresszió, előszobája is lehet. A szorongáscsökkentő stratégiák közül most egyet szeretnék kiemelni, amiről bizonyára már hallottál, de sok kontextusban helytelenül használjuk. 


Bizonyára hallottad már sokszor a relaxáció kifejezést. Sok esetben használjuk ezt a szót, de valójában nem biztos, hogy mindenki ismeri a jelentését.


Először vegyük sorra a tévhiteket:


 • A relaxáció egyszerűen pihenést jelent
 • Ha elsőre nem tudjuk elengedni magunkat, nem is vagyunk rá képesek, és fogékonyak sem.
 • A relaxáció egyenlő a hipnotizációval
 • Fölösleges időpocsékolás

Nézzük meg, ezzel szemben mi, akik a mentális egészség területén dolgozunk, mit tudunk a relaxációról:


 • A relaxáció pihenést jelent, de nem egyenlő azzal a “pihenéssel”, amit mi ismerünk. A hétköznapi életben “pihenésnek” azt gondoljuk, ha valami kényelmes helyen ülünk, vagy fekszünk, és nem teszünk dolgokat. Igen ám, de a gondolataink kavaroghatnak, és érezhetjük izmaink feszültségét. Valójában a relaxáció, ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, egyfajta “tudatos pihenést” jelent, amikor ellazulnak az izmaink, és el tudjuk engedni gondolatainkat. 
 • Általában elsőre nehéz elengedni magunkat, hiszen ahhoz szoktunk hozzá, hogy folyamatosan gondolkodunk, mikor, mit kell tennünk. Ez a folyamat tanulható. Számos csoport található az interneten, amelyek ezzel foglalkoznak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületben is kaphatsz ilyesfajta szolgáltatást. 
 • A relaxáció, és a hipnózis- habár fedik egymást-, koránt sem egyenlőek. A hipnózis egy jóval összetettebb folyamat, mely a tudatunk legmélyebb szintjén működik, és remek módszer például emlékek feltárására. Viszont a relaxációt egy idő után tudod egyedül művelni, a hipnózis esetén folyamatos terápiára van szükség. 
 • Természetesen a relaxáció időt vesz igénybe, ami esetleg elveheti az időt a munkáról. Semmiképp nem felesleges, rengeteg pozitív hatása van. 

Előbb említettem a pozitív hatásokat. Most a teljesség igénye nélkül szeretnék néhányat felsorolni:


 • Javítha az alvás minőségét. Hiszen nem mindegy, mennyire alszunk mélyen. Ha túlságosan szakaszosan alszunk, nem feltétlenül tudjuk kipihenni a fáradalmainkat, és ezek gyűrűzhetnek tovább. 
 • Javítja az általános mentális állapotot. Ha megtanítanak az izmaidat ellazítani, gondolataidat elengedni, ezek az érzések automatikussá válnak egy idő után, és tudatosan tudsz a nyugalomra törekedni. 
 • Javíthatja az általános egészségi állapotot fizikai szempontból is. Gondolj csak bele, ha mentálisan rendben vagy, kevesebb testi probléma ütközhet ki.

Természetesen számos más pozitív hatással is bír a relaxáció, mint például jó lehet mentális zavarokra, mint a depresszió, pánikbetegség, természetesen pszichoterápia, és/vagy gyógyszeres kezelés mellett, s nem helyett! Ezen kívül több fajtája is van, amit majd egy másik írásban szeretnék részletezni. 


Most mindenkinek azt kívánom, találja meg a saját csoportját, ahol ezt tudja tanulni, és azt a helyet, ahol ezt napi szinten tudja gyakorolni. Kitartással elérhetsz egy kiegyensúlyozottabb mentális állapotot, ehhez kívánom a legjobbakat neked!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
ghosting

Ghosting - Miért tűnt el?

2023.11.23.A ghosting Az eltűnés, kámforrá válás jelenségről akkor beszélünk, amikor egy ember úgy szakítja meg a kommunikációt az ismerkedés egy bizonyos ...
Elolvasom
gondolatok ereje

Kezdd a gondolatok megváltoztatásával

2023.11.20."Nincs a világon se jó, se rossz, csak a gondolkodás teszi azzá." A gondolataink határozzák meg az életünket. Ez egy elég merész kijelentésnek h...
Elolvasom
lelki neszeszer táska

Lelki neszeszer táska

2023.11.03.Képzeljünk el egy nagy lufit, amibe folyamatosan folyik a víz és amikor megtelik, akkor nagy zajjal, csattanással kidurran. Most képzeljük el az...
Elolvasom