Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mi az öngondoskodás, és miben segít?

Az öngondoskodás (self-care) voltaképpen egyfajta én-időt jelent, olyan tevékenységet, melyet csak, és kizárólag önmagadért végzel. A mai világban különösen fontos szerepet játszik, hiszen nagyon elfoglaltak vagyunk, s ez által nehezen tudunk kikapcsolódni.

2023.01.04. | Szerző: Krizbai Terézia

Számos esetben úgy érezzük, hogy pihenünk, de mégis gondolataink folyamatosan a tennivalók körül kavarognak. Vagy, ha nem a munka körül, akkor gondolkodhatunk számunkra fájó dolgokon is. Ez egy kis idő után mentális problémákat okozhat. Nem feltétlenül szükséges itt konkrét mentális zavarra gondolni. Elég annyi is, ha folyamatosan rossz a kedvünk, szorongunk, feszültek vagyunk. Hiszen ez folyamatos negatív hatást gyakorolhat mindennapjainkra. 


De hogyan is segíthetünk azon, hogy néha eltereljük gondolatainkat?


Az öngondoskodás pontosan erre szolgál. A tevékenység teljes mértékben öncélú, s teljesen mindegy valójában, mi maga a cselekvés, lényeg, hogy téged feltöltsön. Különös szerepe van ennek a segítő szakmában, hiszen rengeteg eset van a kezünkben. Hajlamosak vagyunk arra, hogy még éjszaka is gondolkodunk rajtuk, vagy akár álmodunk velük. Amikor erről beszélnek neked az egyetemen, könnyűnek tűnik saját határaid meghúzása, s azoknak betartása, ám ez koránt sem ilyen egyszerű. Főleg pályakezdőként, amikor különösen lelkes vagy a munkád iránt. Magam is küzdöttem ezzel a problémával, s évekbe telt, mire megtanultam határaimat kezelni. 


Néhány példa öngondoskodásra szolgáló tevékenységre:


  • Meditáció
  • Relaxáció
  • Zenehallgatás
  • Olvasás
  • Kocogás
  • Séta
  • Szépítkezés

És még számos jelenség. Lényege, hogy kiszakítson a mindennapokból. Még ha csak napi tíz perc én-időt tudsz beszuszakolni a rengeteg tennivaló közé, az is rengeteget számít. Lássuk most, miben segíthet, ha fordítasz időt magadra. 


  • Eltereli gondolataid a szürke hétköznapokról
  • Feltölt
  • Csökkenti a szorongást
  • Motiválhat a következő napra
  • Csökkenti az általános fáradékonyságot
  • Új megküzdési stratégiákat alakíthat ki benned

Összefoglalva: Életedet biztosan pozitív útra tereli. Hiszen a feltöltődésre, kikapcsolódásra helyezi a hangsúlyt. 


Joggal merül fel benned a kérdés, hogyan lehet erre időd. Lényeg, hogy kezdd el bátran beleépíteni napi rutinodba, hiszen gyakorlás kérdése, s minden szokássá válik. Ezt ugyanúgy érdemes begyakorolnod, mint a matematikát, vagy bármit, amit eddig tanultál az életben.


Bátran tedd fel minden nap a kérdést: „Mitől érezném jól magam?” vagy „Mi esne jól nekem most?” Mindig megtalálod rá a választ. Ha nehéz kikapcsolódnod, arra is létezik szakmai segítség. Ne szégyelld igénybe venni, nyugodtan keress fel akár relaxációs csoportokat, vagy meditációs tréningeket. Vagy akár beszélj egy pszichológussal, ő mit tudna javasolni neked.


Utad megtalálásához, és a feltöltődéshez sok sikert kívánok neked!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom