Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Miért fagyunk le stresszhelyzetben?

Stresszhelyzet érhet minket a munkahelyünkön a buszon, vagy a szülői értekezleten is akár, de az biztos, hogy roppant kellemetlen, ha egy minket ért szóbeli vagy fizikai támadás esetén lefagyunk és nem tudunk kiállni magunkért, megvédeni az érdekeinket.

2022.11.11. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Sokakkal előfordul, ez nem egyedi eset, de miért fagyunk le stresszhelyzetben? A válasz egyszerű, ugyanakkor rendkívül összetett: az irracionális helyzetben az agyunk nem fogadja be a negatív történést, egyszerűen kizárja azokat, hogy később megóvjon bennünket a nagyobb lelki töréstől. Néha pedig azért fagyunk le stresszhelyzetben, mert túl gyorsan, hirtelen kell meghozni egy súlyos döntést. Bár szerencsére ritkán fordul elő, hogy pillanatok alatt választanunk kell az életünket jelentősen befolyásoló döntés miatt, de ha ez megtörténik, akkor joggal fagyunk le stresszhelyzetben, hiszen nem tudunk felkészülni az adott szituációra. Cikkünkben most megpróbálunk segíteni, hogyan ne fagyjunk le stresszhelyzetben és hogyan védjük meg magunkat olyan szituációban, amely teljesen váratlanul ért minket. 


Reagálás az irracionális helyzetre


Vannak emberek, akik szimplán jól reagálnak minden helyzetre, könnyedén visszavágnak, csípőből tüzelik vissza a szekálásra reagáló poént a haverjuknak, de nem mindenki ilyen típus. Van, aki képtelen cselekedni, vagy kiállni magáért, ha olyan helyzetbe kerül, amelyre nem számított. 


Vannak olyanok, akik a vészhelyzetben is a megszokott ütem szerint cselekednek, például tűz esetén az értékeiket mentik az életük helyett, mert nem fogják fel a helyzet súlyosságát és nem mérlegelik, hogy az életük a tét és nem a táskájuk után kellene nyúlni, hanem menekülni. Van, aki így dermed le, míg más teljesen megsemmisül egy ilyen szituációban és csak mereven áll, bámulja az egyre magasabb lángokat és képtelen futni. Az agya leblokkol és mozdulatlanná válik. Ennek oka, hogy az elménk így próbál megvédeni minket a károsodástól. Az elménk ilyenkor menekül, nem akar résztvevője lenni a történéseknek, szeretne visszatérni a jól megszokott világába, és rutinba. Aki mégsem tud jó választ generálni egy ilyen helyzetben, az nem okolható, hiszen maga a helyzet teljesen irracionális az agy pedig igyekszik megnyugtatni.


Ősi taktika az oposszum-trükk


A lefagyást ősi időkig visszavezethetjük, ugyanis egy támadó állattal szemben az bizonyult a legjobb megoldásnak, ha lemerevedve állt meg a prédának kiszemelt. Néhány állat ma is alkalmazza, lásd az oposszumot, aki halottnak tetteti magát, ha ragadózóval találja szembe magát, ugyanis a ragadozó állatok nem érzékelik jól a mozdulatlan prédát. A megdermedt testű állat légzése és szívverése is lassul, így kevésbe érdekes a támadó számára. Szélsőséges stresszhelyzetben, katasztrófahelyzetben nem minden történést tárol el az agyunk a memóriánkba, ez az oka annak, hogy egy baleset túlélői, vagy egy bántalmazás áldozatai nem emlékeznek a balszerencsét megelőző utolsó pillanatokra. A súlyos traumáktól tehát így véd minket az elménk, ez magyarázatot adhat, hogy miért fagyunk le stresszhelyzetben, de kisebb súlyú, hétköznapi helyzetekben is leblokkolhatunk. 


Mindig rosszkor jön


Ha zaklatással találjuk szembe magunkat, például a beszólogatnak az utcán egy csinos lánynak, ha elhalad egy építkezés mellett, vagy kellemetlenül közel állnak hozzánk a tömegközlekedési eszközön, pedig nincs is tele a busz, akkor bizony nagyon rosszkor jöhet a lefagyás. A beszólásra nem kell visszaszólni, jobb rezzenéstelen arccal tovább haladni, hogy kerüljük a bajt és mielőbb kikerüljünk a látóterükből, a metrón történő zaklatás elől pedig azonnal el kell lépni. Másik kocsiba szállni, vagy leszállni a járműről, esetleg segítséget kérni. Ebben az esetben sem jó megoldás visszaszólni, mert lehet, hogy támadó reakciót váltunk ki a zaklatóból. 


Verbális zaklatás


Azonban a munkahelyi, vagy családi, baráti szóbeli bántalmazás esetén szavakkal is ki kell állnunk magunkért. Ilyen helyzetben szintén borzasztó lehet, ha cserben hagy bennünket a szürkeállományunk és nem tudunk semmilyen frappáns választ adni Etelkának az iktatóban, aki valószínűleg csak a munkája iránt érzett undor miatt vezeti le rajtunk a frusztráltságát és élezi a nyelvét rajtunk, aki netán fiatalabb, ne adja ég csinosabb és sikeresebb is. Pedig ebben a szituációban is ki kell(ene) állnunk magunkért, de akkor is, ha a főnükünk beszél velünk tiszteletlenül. Ilyenkor ugyanolyan rossz reakció, ha lefagy az agyunk, mintha meggondolatlanul vágunk vissza és csak utólag halljuk meg a saját hangunkat, hogy mit is mondtunk. A diplomatikus, megfontolt, ugyanakkor önmagáért kiálló tulajdonságok a legelőnyösebbek ezesetben. 


Reakció a stresszhelyzetben


Súlyos, vagy kevésbé súlyos stresszhelyzetben általában háromféle módon reagálhat a szervezetünk, illetve az agyunk:


  • harcol
  • menekül
  • vagy lefagy. Ez lehet teljes lefagyás, vagy mechanikus működés melletti nem megfelelő működés: lásd azt, aki tűz esetén az értékeit menti, nem pedig menekül

Egy váratlan beszólásra ugyanolyan nehéz jól reagálni, mint helyesen cselekedni vészhelyzetben. Ha sokként, hidegzuhanyként ér minket a helyzet, akkor könnyebben fagyunk le stresszhelyzetben, cserben hagy minket a védekezési reakciónkért felelős agytekervényünk. Hogy ennek mi állhat a hátterében azt nagyon nehéz megállapítani, de szinte biztos, hogy kihatással van ránk néhány múltban történt eset, akár olyan is, melyet nem is merünk fel rögtön. Ha egy alkoholista szülő mellett nőttünk fel, akkor bizony nehezebben reagálunk jól egy az utcán összeeső embertársunkra akkor is, ha ő éppen egy betegség vagy rosszullét miatt ájul el, nem pedig azért, mert függő lenne. Ha a gyermekkorunkban rossz tapasztalataink voltak, netán rendszeresen értek bennünket olyan szituációk, melyek nem gyermekszemnek és léleknek valók, akkor az kihathat a felnőttkorban hozott döntésinkre, vagy reakciónkra is egy kritikus helyzetben, amikor gyors cselekedetre van szükség. 


Megoldás


Az önismeret fejlesztése, önmagunk mélyebb megismerése segíthet abban, hogy egy adott bántalmazásra, incidensre, vészhelyzetre jobban reagáljunk és megértsük azokat az embereket is, akik nem a legmegfelelőbb döntéseket hozzák egy olyan szituációban, ahol sürgős döntésre van szükség. Ha tisztában vagyunk önmagunkkal, az értékeinkkel és határainkkal, kisebb eséllyel fagyunk le stresszhelyzetben.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom