Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mit csináljak, ha káromkodik a gyerek?

2021.09.03. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Mi számít csúnya beszédnek? Büntetni vagy nem büntetni? Mit tehet a szülő? Kell-e egyáltalán reagálni? Megnézzük, hogyan sajátíthattatjuk el gyerekünkkel a társadalmi normákat.


Nem mindegy, hány évesen káromkodik a gyerek


Egy óvodásnál a kaki szó használata természetes. Számukra ez a normál beszéd része. A kicsik egyébként nincsenek tisztában a káromkodások jelentésével, azért mondják azokat, mert tudják, hogy reakciót vált ki a felnőttekből. Ez egy játék számukra. A szakemberek egyértelmű álláspontja, hogy nincs szükség ebben az esetben semmiféle büntetésre. Arra viszont szükség van, hogy szembesítsük vele, hogy ezt nem szabad mondani. Ne használjon olyan szavakat, aminek a jelentésével nincs tisztában.


A káromkodás mégis természetes. A fiatalok otthon tanulják meg a trágár kifejezéseket, mivel mi felnőttek nem szabunk határt magunknak, és előttük is használjuk ezeket a szavakat. Sokszor észre sem vesszük, hogy beszélünk.


A szakértők azt javasolják, hogy ne a „b..meg, hányszor mondjam, hogy ne káromkodj” mondattal próbáljuk őket a helyes útra terelni.


Idegen gyerek káromkodik


Felvetődhet a kérdés, hogy mit tegyünk, ha egy családi, baráti rendezvényen beszél csúnyán egy gyerek. Szóljunk, vagy ne szóljunk? A mi dolgunk más gyerekét figyelmeztetni? Kellemetlen helyzet egy idegen gyereknek szólni, hogy az adott szót nem illik használni.


A nagyszájú kamaszok


Ez a korosztály már egyértelműen tisztában van a szavak jelentésével. Ha folyton káromkodik egy kamasz, annak oka valami indulat, frusztráció vagy csalódottság lehet. A szülő feladata ilyenkor, hogy leüljön a gyerekével, és megbeszéljék a problémáit. Ez segíthet a gyereknek túljutni az adott krízisen, és talán a káromkodásától is megszabadulnak.


A kamaszokat körülvevő világban elharapódzott a káromkodás, aminek hátterében a fegyelmezetlenség, igénytelenség áll, nem pedig menőzés, provokáció vagy burkolt vészjelzés. Fontos, hogy szülőként megtanítsuk őket választékosan beszélni, hisz ebben is, mint oly sok mindenben a családi minta a mérvadó. 


Legyünk fegyelmezettek, és nyújtsunk követhető mintát. Így kevesebb káromkodás lesz a világban.

További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom