Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mit jelent az, hogy érzelmi érettség?

2021.09.13. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Érettség sokféle van, gyakran mondjuk, hogy valaki érett, vagy éretlen valamilyen szempontból, de nem mindig érthető, hogy pontosan mire gondolunk. Maga az érzelmi érettség is összetett dolog, viszont érdemes megérteni, hogy miről is szól.Megfelelő harmónia


Az érzelmi érettség hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő harmóniában tudjunk együtt élni embertársainkkal, különböző kapcsolataink rendezettek legyenek, miközben magunkkal is rendben vagyunk. Hosszú távon biztosíthatja tehát a normál társas élet alapvető feltételeit. Persze mindenki más, egyénenként rengeteg lehet közöttünk a különbség, de aki érzelmileg érett, az képes megfelelően menedzselni mondjuk egy párkapcsolatot, alakuljon az jól, vagy kevésbé pozitívan.


Az érzelmileg érett emberre jellemző, hogy van önkontrollja, képes belátni hibáit és fejlődni. Ezt érdemes gyakorolni és lehet benne fejlődni. Például: egy vita során túl hevesen reagálsz valamire? Azonnal támadsz? Hamar kijössz a sodrodból, vagy kifordulsz magadból? Az már jó, ha felismered, hogy ilyen vagy. A következő lépés, hogy apránként próbálsz változtatni és dolgozol azon, hogy normálisan, önkritikusan vitatkozz mondjuk a pároddal, ahelyett, hogy vázákat dobáltok a falhoz és csúnya szitkokat vágtok egymás fejéhez. Aki elég érett, képes ezen változtatni.


Megérteni másokat


Az érzelmi érettség képessé tesz minket arra, hogy megértsünk másokat, empátiával forduljunk mások felé. Mondani sem kell, ez sokat segíthet szociális kapcsolatainkon. Az emberek eltérően élhetnek át egy-egy szituációt, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem érthetik meg a másik érzéseit az adott dologgal kapcsolatban. A „hideg” ember ezt nem érti, hiszen mi köze hozzá, nem foglalkozik más érzéseivel, a maga dolga fontosabb, csakhogy ezzel éppen elszigeteli magát a külvilágtól, aminek komoly negatív hatásai lehetnek.


Tisztában lenni önmagunkkal


Az érett ember többé-kevésbé tisztában van önmagával. Azért fogalmazunk úgy, hogy többé-kevésbé, mert azt is tudja, hogy mindig van hová fejlődni érzelmileg, tudatosságban, vagy akár a viselkedést tekintve. Az ilyen ember figyeli környezete reakcióit és ezekre reagálva igyekszik jobbá válni.


Ki az igazán kemény?


Érdekesség, hogy sokszor nem a kívülről keménynek látszó, sebezhetetlenséget sugárzó ember az erős személyiség. Sőt. Az az igazán erős, aki tisztában van önmaga gyenge pontjaival, azzal, hogy hol és miként sebezhető. Egészséges önismerete, kialakult identitása van, hibáival együtt bízik magában, s ezzel a külvilág felé és számára is bizalmat gerjeszt. Aki bízik magában, könnyebben kerül közelebb másokhoz, nyílik meg és kötődik.


Az érzelmi érettség nemcsak a belső, hanem a külső dolgokban is megnyilvánul. Például a kommunikációban, vagy azokban a mindennapi jelekben, amelyek a külvilág felé is sugározzák azt, hogy szeretünk, kötődünk, barátságosak vagyunk, érzelmileg nyitottan kezeljük a másikat. Egy szó, egy mozdulat már sok mindent elárul.

További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom