Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Nehézségek a mozaikcsaládokban

2021.02.11. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

Még a legjobban szervezett családok élete sem teljesen mentes a problémáktól. A szürke, munkával és gyermekneveléssel fűszerezett hétköznapok monotóniája kellemetlen konfliktusokat eredményezhet. Röviden: a családi élet nem mindig móka és kacagás. A mozaikcsaládokban még nehezebb a helyzet, hiszen az eltérő szokások, illetve a családi összetartozás hiánya további gondok melegágya lehet.


Élet a mozaikcsaládokban


Általánosságban elmondható, hogy napjainkra megváltozott a házasság intézményéről alkotott felfogás. A szemléletbeli változások miatt folyamatosan emelkedik a válások száma: a legutóbbi népszámlálás adatait böngészve megállapítható, hogy a magyar lakosság több mint 50 százaléka nem a hagyományos családmodellben él. Évről évre csökken a házasulók, míg emelkedik az élettársi közösséget választók száma, emellett a válások is folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak. Az új együttélési formáknak köszönhetően jönnek létre a mozaik-, vagy más néven patchwork családok. Mozaikcsalád alatt azt az életközösséget értjük, amikor a párkapcsolatban élő személyek valamelyikének, vagy akár mind a két félnek van az előző kapcsolatából született gyermeke. Első ránézésre a mozaikcsaládokban semmi nem különbözik egy hagyományos értelemben vett családhoz képest, azonban van néhány jelentős eltérés. A legegyértelműbb különbség, hogy nincs mindegyik családtag között vér szerinti kapcsolat. További eltérés, hogy legalább az egyik szülő és gyermek közötti kapcsolat története megelőzi a párkapcsolat kezdetét. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a párkapcsolat valamelyik tagja vélhetően már átesett egy családi krízisen. A mozaikcsaládban élők számára sokszor nem feltétlenül egyértelmű, hogy ki számít ténylegesen a család részének. 


A legnagyobb nehézséget a szövevényes kapcsolatok hálózata jelenti


Egy mozaikcsaládban akár az is elképzelhető, hogy egy gyermeknek a vér szerinti testvére mellett van féltestvére és mostohatestvére is, míg a vér szerinti anya és apa mellett jelen van az életében egy nevelőanya és egy nevelőapa. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a két vér szerinti nagymama és nagypapa mellett még négy „pótnagyszülő” kerül a képbe. Nos, nem kell gyermekpszichológusnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, egy még fejlődésben lévő kisgyermek vagy akár egy kamasz számára sem egyszerű feldolgozni ezt az élethelyzetet. Egy gyermek számára biztonságot jelent az állandóság, amit nehéz úgy elérni, ha egyik héten anya, másik héten apa új családjában tölti napjait. Ennek folyományaként a mozaikcsaládban élő gyermekek nevelése is nehezebb feladat, ami komoly konfliktusokat eredményezhet. Bár nehezebb kezelni ezeket a szituációkat, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy logikus, nyitott gondolkodással és toleráns közeledéssel nem lehetetlen az apró mozaikdarabkákat tökéletesen a helyükre illeszteni.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom