Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Nézz fel, és emlékezz

A napokban mindenki tele van gondolatokkal. Ilyenkor sok minden kavaroghat a fejünkben, mind vidám-, mind szomorú gondolatok. Ilyenkor azokra a szeretteinkre emlékezünk, akik nem lehetnek már velünk fizikálisan.

2022.11.02. | Szerző: Krizbai Terézia

Már mindenszentek napja előtt néhány nappal mindannyiunk szívében ott élnek olyan érzelmek, amelyekről nehéz beszélni, s nem könnyű velük mit kezdeni. Mindannyian másképp küzdünk meg ezekkel a gondolatokkal, s ennek a cikknek a célja, hogy segítsek neked ezeknek rendezésében. 


Mindenek előtt fontos megerősítselek abban, hogy a negatív, szomorú gondolatok ebben az időszakban teljesen természetesek. Ezt azért tartom lényegesnek leszögezni, mert sokan félünk szembenézni ezekkel a fájdalmakkal, vagy olykor a düh érzésével. Nekem is nagy kihívást jelentett ezeknek tisztázása magamban.  Ilyenkor tele vagyunk kérdésekkel. Sokszor kérdezzük magunktól, illetve másoktól is, hogyan “kellene” megküzdenünk ezzel az időszakkal. Vagy, hogy hogyan érdemes ráhangolódnunk úgy, hogy meg is éljük érzéseinket, de úgymond ne is “rokkanjunk” bele a nehéz pillanatokba. 


Amikor másokkal osztod meg ezeket a mély gondolatokat, nehéz a környezetednek “okosat” mondani, hisz vannak olyanok, akik még a gyászt nem élték át. Ilyenkor sokszor úgy érzik, mondanuk kell valamit, de nem igazán tudják, mi lenne a megfelelő mondat vigasztalásul. Előfordulhat, hogy ebben az esetben- pusztán jó szándék által vezérelve- olyan tanácsokat kapunk, amelyek fájdalommal tölthetnek el bennünket, sőt, akár feldühíthetnek. Ilyenkor senki nem akar rosszat, csupán nem érzik, nem tudják, hogyan érdemes “jelen lenni” egy efféle helyzetben, hiszen nem sokan kapunk erre vonatkozóan releváns tudást. Pszichológusként fontosnak tartom a segítségnyújtást mindkét oldal számára. 


Elsőként azok számára teszek közzé néhány gondolatot, akik ez időszakban a nehéz érzésekkel küzdenek:


Merd megélni a fájdalmat, s bármilyen érzést!


Számos esetben egyszerűen csak tesszük a mindennapi dolgainkat, s félünk leülni magunkban. Ilyenkor nyugodtan tedd meg. Tegyél fel akár egy szép zenét, vagy csak ülj csendben. Minden érzést, gondolatot lejegyezhetsz magadnak. Egész nyugodtan tudatosítsd őket magadban. 


Merj emlékezni!


Mindannyiunkban élnek emlékek azokkal a szeretteinkkel, akik már nincsenek köztünk. Bátran vedd elő az emlékeket, nézd meg a közös fényképeket, vagy emlékezz úgy, ahogy jól esik. Nincs rá külön “recept”, tégy érzéseid szerint. Ha az emlékezés nehezedre esik, nem kell erőltetned. A ráhangolódás módja a te érzéseidtől függ, én csak néhány kapaszkodót adok neked. 


Akár egy gyertya, vagy mécses mellett beszélhetsz szeretteidhez


Sokszor segít, ha hangosan kimondod érzéseidet. Úgy, mintha elhunyt hozzátartozóidhoz, barátaidhoz beszélnél. Nekem rengeteget segít pl, ha beszélek édesanyámhoz hangosan. Sok kérdésre kapok választ a gondolatok kimondása által, s felszínre tudom hozni pl. a hiányérzetet. Ha félsz a hangos szótól, írj levelet. 


Ne törődj az íratlan szabályokkal, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:


  • “Mi esne most jól nekem?”
  • “Kinek a társaságára lenne szükségem?”
  • “Hogyan esne jól emlékeznem?”
  • “Hogyan lenne könnyebb megélnem érzéseimet?”

Ezekkel a kérdésekkel könnyebben megtalálhatod a saját módodat a ráhangolódásra. Bátran merj segítséget kérni akár szakembertől, ha elakadsz. 


Most pedig azokhoz szólnék, akik másoknak próbálnak segíteni. Először is megerősítelek abban, hogy igazán szép dolog, hogy segíteni szeretnél. Adok néhány támpontot arra vonatkozóan, hogyan tudsz igazán “jelen lenni”:


Merj kérdezni!


Mivel nem élünk a másik helyzetében, nem kell feltétlenül tudnunk, mit is érez valójában. Bátran tedd fel a kérdést, mire van a másik félnek szüksége. 


Ne félj a csendtől!


Sokszor nem szükséges semmit mondanod. Nyugodtan merd máshogy kifejezni együttérzésed. Akár csak hallgasd szerettedet, barátodat csendben, vagy érintéssel mutasd, hogy mellette vagy. 


Ne adj direkt tanácsot!


Ilyenkor az illető sok esetben nem a tanácsodat kéri, pusztán a jelenlétedre van szüksége. A mondataiddal mutasd, hogy mellette vagy, hisz ilyenkor ez jelenti számára a legtöbbet. A következőket tudod mondani neki, természetesen a teljesség igénye nélkül:


  • ”Melletted vagyok.”
  • “Mondd el az érzéseidet, itt vagyok, és meghallgatlak.”
  • “Megértem a fájdalmad”

Mindezeken kívül mondhatsz bármit, ami a megértésre, jelenlétre utal. 


Mindkét említett oldal nehéz. De mindenkinek azt kívánom, hogy a mankó mentén találja meg a saját útját. 

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom