Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Pozitív önértékelés kialakítása gyermekkorban

2021.04.01. | Szerző: videopszichologus.hu csapata

A gyermekek egészséges lelki fejlődésének szempontjából fontos a pozitív önértékelés kialakulása. Mit tehetnek a szülők ennek érdekében, miként segíthetnek abban, hogy rendben legyen az önbizalmuk? Igyekszünk ehhez tanácsokat adni.


Mi is a pozitív önértékelés?


A pozitív önértékelés kialakulása egy gyermek esetében fontos ahhoz, hogy egészséges felnőtt legyen belőle. Olyan, aki biztos az érzelmeiben, fel tudja dolgozni a kudarcot, és kellő önbizalommal rendelkezik ahhoz, hogy új dolgokba vágjon bele az élete során. Természetesen minden szülő másként neveli a gyermekét, de abban egyet érthetünk, hogy többek között törődésre, szeretetre és dicséretre van szüksége ahhoz, hogy kellő önértékeléssel induljon neki az életnek. Ha valakinek nincs megfelelő önbecsülése, ha elmarad a pozitív önértékelés, akkor gyakran olyan feladat elvégzésére sem tartja magát képesnek, ami nem is jelentene semmilyen gondot. Akinek pedig túl nagy az önbecsülése, az túl sokat gondolhat magáról, több feladatot vállal, mint amennyivel képes megbirkózni. Akinek pozitív az önértékelése, helyes az önbecsülése, pontosan tudja, milyen feladatokat képes elvégezni, mivel képes megbirkózni. 


Néhány tipp a pozitív önértékelés eléréséhez


A pozitív önértékelés elérésében fontos szerep jut a szülőknek. Mit tehetünk? Hagyjuk nyerni, de ne mindig. Jól tud esni a gyermekeknek, ha a szüleikkel szemben sikerélményük van. Ha viszont állandóan hagyjuk őket nyerni, akkor a későbbi vereséget sokkal nehezebben dolgozzák majd fel. Tudniuk kell azt is, hogy nem lehetnek mindig győztesek. Dicsérjük meg, ha valamit önállóan elintéz. Fontos neki a pozitív megerősítés, de ezzel sem szabad túlzásba esni. Ne mondjuk azt, hogy ő a világ legügyesebb gyereke, amiért kétevesen kidobott valamit a szemétbe. A „leg” képzőt egyébként is érdemes kerülni. 


Ne mondjuk neki bántó szavakat és ne kritizáljunk keményen. Szép szavakkal magyarázzuk el neki, ha valami nem sikerült, akkor még lehet javítani. El kell neki mondani azt is, hogy nem szabad feladni, érdemes még egyszer belevágni a feladatba ilyenkor. Tudnia kell, hogy elsőre nem minden sikerül. Még apának, anyának, papának és mamának se.


Érdemes rendszeresen olyan játékokat, tevékenységeket szervezni, amelyeknél garantált a siker és fejlődik az önbizalom. Ha úgy látszik, a gyermeknek nincs elég önbizalma, rossz az önértékelése, akkor, mint mindent, ezt is meg kell beszélni. Kérdezni kell a gondjairól, gondolatairól. Erőltetni természetesen ezt nem szabad, mert éppen az ellenkező hatást válthatjuk ki ahhoz képest, amit szerettünk volna. Ha gyermekkorban kialakul az egészséges önbecsülés, a pozitív önértékelés, akkor határozottabb, önbizalommal rendelkező, minden helyzetben helyt állni képes felnőttet kapunk.


További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom