Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Sikereink egyik kulcsa: az önkontroll

Tanulmányaink, karrierünk, munkahelyi sikerességünk, kapcsolataink, fizikai és mentális egészségünk, mind olyan dolgok, melyben szerepet vállal, hogy mennyire tudjuk magunkat irányítani, kontrollálni.

2023.08.26. | Szerző: Kedves Balázs

Önkontroll, önuralom, önfegyelem, több hasonló jelentésű szavunk van ezen képességünk kifejezésére. Az, hogy milyen mértékben vagyunk képesek rá, számos életterületünkre kihathat. Tanulmányaink, karrierünk, munkahelyi sikerességünk, kapcsolataink, fizikai és mentális egészségünk, mind olyan dolgok, melyben szerepet vállal, hogy mennyire tudjuk magunkat irányítani, kontrollálni.


Szükség van rá, mikor készülünk egy vizsgára és magunkra kell parancsolni, hogy készüljünk. Mikor a munkában el kell végeznünk egy nem motiváló feladatot. Amikor diétázunk, vagy akár mikor házimunkát kell végeznünk. Egy – egy rossz szokás megváltoztatására, vagy jó szokás beépítésére is kulcsfontosságú az önkontroll. Céljaink elérésében is jelentős szerepe van. Meghatározó lehet, hogy a hosszabb távú célunk érdekében le tudunk-e mondani a rövid távú vágyainkról, ellen tudunk-e állni impulzusainknak.



Tudományos kísérlet

Jó példa erre a pszichológia tudományának egyik híres kísérlete, az úgynevezett „pillecukor teszt”, melyet Walter Mischel pszichológus kutató és munkatársai végeztek 1972-ben. A kísérlet során a kísérletvezető letett egy gyerek elé egy pillecukrot, és azt mondta neki, hogy kap egy másodikat, ha 15 percig nem nyúl hozzá. Ha kibírta a 15 percet, akkor mindkét cukrot megkaphatta. A kutatók vizsgálták a kísérletben részt vett gyerekek későbbi életét és azt találták, hogy jobb jegyeik lettek és sikeresebbek lettek azok a gyerekek, akik ellen tudtak állni a csábításnak és kivárták a 15 percet. Ez a vizsgálat jól mutatja az önkontroll, önuralom jelentőségét.



Sématerápia

A Jeffrey Young és munkatársai által kidolgozott pszichoterápiás módszer, irányzat, a sématerápia elmélete is fontosnak tartja az önkontrollt és önfegyelmet. A sématerápiás elmélet 18 úgynevezett maladaptív, az alkalmazkodást, a megküzdést, az életben való boldogulást nehezítő sémát határoz meg, melyek káros gyerek és serdülőkori hatások által alakulhatnak ki és okozhatnak problémákat az élet számos területén. A jelen írás témájához leginkább kapcsolódó séma az úgynevezett „elégtelen önkontroll, önfegyelem” elnevezésű séma.


Azok az emberek, akiknél kialakul ez a séma, számukra nehéz, hogy személyes céljaik eléréséhez szükséges önkontrollt vagy frusztrációs toleranciát gyakoroljanak, vagy érzelmeiket és késztetéseiket ne fejezzék ki túl hamar vagy túlzott mértékben. Ha belegondolunk, életünk során kisebb vagy nagyobb céljaink eléréséhez erőfeszítéseket kell tennünk, vagy épp ellen kell állnunk valamilyen csábításnak, késztetésnek. Szeretne pl. egészségesebb életmódot kialakítani valaki? Ehhez ellen kell állnunk a csábító egészségtelen élelmiszereknek, szokásoknak és pl. rendszeres testmozgást kell végeznünk, ami erőfeszítést igényel.


Ha egy nagyobb célt szeretnénk elérni, meg akarunk tanulni egy új készséget, pl. akár egy új nyelvet, vagy akár új szakmát, az egyik amire szükségünk van, az nagy mértékű önfegyelem és erőfeszítés. Az önkontrollal tehát sokat foglalkozik a pszichológia több különböző szempontból megközelítve. Számos életvezetési, kapcsolati, pszichológiai vagy akár pszichiátriai nehézségben szerepet játszhat.



Ez a készségünk szerencsére számos módon fejleszthető, nézzünk erre néhány módot:

1. Önismeret: Szinte bármilyen problémánkon szeretnénk dolgozni, egyik elsődleges lépés, önmagunk megismerése, megértése. Az önkontrollnál is fontos ez a lépés. Ez egy pszichológiai tanácsadási, konzultációs folyamatban akár jól körül járható a szakember segítségével, hogy hogyan is állunk valójában az önkontrollal, mely életterületeinkre hat ki, hogyan jutott arra a szintre, ahol éppen áll.


2. Tudatosítás: a tudatosítás minden változtatás esetén fontos lépés. Ha pl. egy napló segítségével vezetjük, monitorozzuk saját magunkat, az már segíti önmagunk kontrollálását. Ha pl. eldöntjük, hogy elkezdünk többet sportolni, segíthet az önfegyelmezésben akár az, ha felírjuk magunknak célunkat és naplózzuk ennek elérését. Ha látjuk, leírva, hogy mennyit értünk el a célból, az már önfegyelmezést segítő hatású lehet.


3. Meditáció, relaxáció: a különböző meditációs, relaxációs módszerek a kutatások szerint fejlesztik a koncentrációt, az önkontroll képességeket számos más pozitív hatásuk mellett.


Az önkontroll tehát egy szinte minden életterületünkre kiható, fontos képesség, mely javítható, fejleszthető.



Szerző: Kedves Balázs
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom