Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Sosincs elég időnk – az időgazdálkodásról

Kapcsolatainkra, a munkában való helytállásunkra, stressz és szorongás kezelésünkre is hatással lehet, hogy hogyan tudjuk beosztani időnket, ez pedig javítható, fejleszthető.

2023.08.21. | Szerző: Kedves Balázs

Nem érek rá, nincs elég időm, sok a dolgom...


Mondunk, gondolunk időnként ilyen, vagy hasonló mondatokat. Az időnk valóban korlátozott:

  • egy óra mindannyiunk számára: 60 perc,
  • egy nap 24 óra,
  • egy hét 7 nap stb.

A magyar születéskor várható élettartam jelenleg 74,3 év. Ha kiszámoljuk a 74,3 év 650868 óra. Ha átlagos statisztika alapján gondolkodunk, ezzel az idővel kell gazdálkodnunk, ez áll rendelkezésünkre. Életvezetésünkben egy fontos készség időnk megfelelő beosztása, az azzal való gazdálkodás.


Kapcsolatainkra, a munkában való helytállásunkra, stressz és szorongás kezelésünkre is hatással lehet, hogy hogyan tudjuk beosztani időnket, ez pedig javítható, fejleszthető. Gyermekkorban még főként szüleink, az értünk felelős felnőttek határozzák meg, hogy mikor mivel töltjük időnket, ami persze ahogy felnövünk, egyre nagyobb arányban saját döntésünkké és felelősségünké válik. Ez nagy örömöt is okozhat kamasz, majd fiatal felnőtt korunkban, hogy már egyre szabadabban mi döntjük el, mivel töltjük időnket, de egy fontos megtanulandó készségről is van szó.



Mire van hatással az időgazdálkodásunk?


Kapcsolatainkra hathat, mert időre van szükség, amit a szeretteinkkel, párunkkal, barátainkkal, családunkkal tölthetünk. Kollegiális kapcsolatainkra is kihathat, mert a munkahelyen is számít, hogyan tudjuk beosztani időnket, ez pedig már átvezet oda, hogy a munkában, karrierben való teljesítményünkben is szerepet játszhat természetesen oly sok más tényező mellett. Tanulmányaink során is jól jön, ha pl. egy nehéz vizsga előtt jól tudjuk energiánkhoz, a tananyag mennyiséghez igazítva beosztani a tanulásra szánt időt.


A stressz és a szorongás kezelésében is segíthet, hisz, ha jobban osztjuk be időnket, kevesebbet kell sietnünk, rendezettebb lehet életvitelünk, ezzel csökkenthetjük a stresszes helyzetek gyakoriságát és nehézségét így javítja mentális egészségünket.



Most pedig, hogy körüljártuk az időgazdálkodás jelentőségét, hatásait, nézzünk néhány

technikát, szempontot a jobb időgazdálkodáshoz:


  • Tudatosítás: a tudatosítás, szinte bármilyen változtatás alapja, akár életvezetésünk egyes aspektusairól, akár más pszichológiai nehészségről is van szó. Az időgazdálkodásunk fejlesztésében is fontos lépés. Érdemes leülni, megvizsgálni, mire mennyi időnk megy el, és mire akarunk többet vagy kevesebbet fordítani. Erre kiváló segítséget jelenthetnek a különböző követő appok, naptár alkalmazások. Akár kellemetlen felismerés lehet saját életvezetésünkről, hogy mennyi időt töltünk el például a különböző közösségi média oldalak, alkalmazások nézegetésével. A tudatosításhoz kapcsolható, hogy felismerjük, hogy mik az úgynevezett időrablók az életünkben. Melyek azok a tevékenységeink, amik nem hasznosak, nem fejlesztenek minket, valójában nem kapcsolnak ki, töltenek fel, nincsenek jó hatással kapcsolatainkra, karrierünkre, fizikai vagy mentális egészségünkre. Ilyen időrabló lehet akár pl. a már említett közösségi média nézegetés. Ez persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül teljesen álljunk le ezen oldalak használatával, de a tudatosítás részeként felismerhetjük, hogy időrablóként működik életünkben és több időt fordítunk rá, mint valójában megéri számunkra.


  • Tervezés: ha sikerült tudatosítanunk időgazdálkodási szokásainkat, azt, hogy min szeretnénk, vagy kellene változtatnunk, ekkor is és általában is fontos lehet a tervezés. Az adott nap, vagy hét, vagy akár hetek megtervezése segíthet hatékonyabbá tenni időbeosztásunkat. Struktúrát adhat napjainknak. Ehhez remek segítséget nyújthatnak a különböző naptár alkalmazások, mint pl. a minden gmail fiókkal rendelkező személy számára ingyenesen elérhető Google Naptár, de akár egy hagyományos papír alapú naptár is nagy segítséget jelenthet.


  • Priorizálás: fontos az időmenedzsmenthez tartozó terület még a priorizálás, vagyis, hogy sorrendbe tudjuk rakni teendőinket, akár fontosság, akár sürgősség szempontjából.


  • Különböző tevékenységek összekapcsolása: hatékonyabbá tehetjük időnk felhasználását, ha tevékenységeink egy részét összekapcsoljuk, egyszerre végezzük. Házimunkát kell végeznünk? Közben miért ne szórakozhatnánk akár? Zenét, egy jó podcastet, hangoskönyvet hallgathatunk akár közben. Utazunk munkahelyre, iskolába, boltba, közben akár szintén kikapcsolódhatunk, vagy akár ha tanulnunk kell valamit, ezt is megtehetjük utazás közben. Ennek számos egyéni megvalósítása lehet. Ami fontos, hogy ne a nagy koncentrációt igénylő tevékenységeket kapcsoljuk össze.


Ezek fejlesztésében is segíthet egy pszichológiai tanácsadási folyamata. A külső szakember általi szempontból jövő visszajelzések, esetleg ott kapott ötletek, technikák segíthetnek, hogy fejlődjünk az időgazdálkodásban.



Szerző: Kedves Balázs
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
internetes csalók

Vigyázat, az internetes csalók pszichológia eszközökkel manipulálnak!

2024.04.30.A pandémia időszaka alatt egyre több internetes tranzakciót bonyolítottunk le, szinte mindent az interneten keresztül voltunk kénytelenek vásáro...
Elolvasom
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom