Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A másoknak való folyamatos megfelelés hatásai

Ma egy olyan világban élünk, ahol leginkább a külső elvárások kerültek előtérbe. Mindenkinek valahol meg kell felelni, helyt kell állni. Nyilvánvalóan vannak alapvető normák, amiket be kell tartani. De vajon mi számít túlzott megfelelésnek? Meddig egészséges megfelelnünk?

2023.03.23. | Szerző: Krizbai Terézia

Nyilván minden kultúrában megvannak az alapvető viselkedési formák, melyeket kötelesek vagyunk betartani. Az is teljesen egészséges, hogy egy párkapcsolatban, vagy családban közös normákat alakítunk ki, melyeknél elvárható minden féltől, hogy megfeleljenek azoknak. De hol a határ?


A normákon kívül sajnos manapság számos más jelenségnek is meg kell felelnünk. Ilyen például az, hogy sok esetben a gyermekvállalás egyfajta külső elvárás. Elfogadottnak tekintett számos családban, hogy a házastársaknak mindenképpen gyermeket kell vállalnia. Ilyenkor a gyermek egyfajta külső elvárásból születhetne, s nem feltétlenül azért, mert azt maga a pár szeretné. Ezek a „normák” nincsenek így kimondva, de a gyermekvállalás iránti folyamatos túlzott érdeklődése a külső környezetnek, egyfajta megfelelési kényszert válthat ki.

Egy másik példa, hogy a származási család hajlamos néha azt hinni, hogy a házaspárnak is az ő mintáikat kell átvenni, és apró megjegyzésekkel kifejezik nemtetszésüket. „Ti hogy beszéltek meg bármit is?” „Hogy terveztek, ha az nem látszik? Sosem látom, hogy leülnétek jövőt tervezni.” De a megfelelési kényszert kiválthatja egyszerűen a külső környezet is. Például, amikor a szomszédok megszólnak valamiért.


Milyen hatásai lehetnek a túlzott megfelelésnek?


  • Ha sokszor inkább arra gondolunk, mások mit szeretnének, lassan elkezdjük mások életét élni. Sok esetben azt érezzük, teljesen jó, ha csak másoknak élünk. Egy részről azért, mert a társadalom azt neveli belénk, hogy önzés saját magunkkal foglalkozni, saját szabályainkat kialakítani. Más részről, mert a vitákat is elkerülhetjük ez által.
  • A folyamatos megfelelés miatt egy idő után nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Más életét éljük a konfliktus elkerülése miatt, s ezért felszínre kerülnek vágyaink, amiket nem érhetünk el.
  • Egyre inkább stresszessé válunk. Az önbecsülésünket sértheti a folyamatos megfelelési kényszer. Sok esetben a megfelelés miatt akár elveinkkel ellenkező dolgokat is kell tennünk, ami stresszkeltő hatású lehet. A stressz hatására pedig szorongóvá válhatunk.

Természetesen minden eset egyedi, itt általánosságban hoztam fel példákat.


De mit tehetünk annak érdekében, hogy magunknak tudjunk megfelelni?


  • Tegyünk fel kérdéseket magunknak. Érdekesen hangzik, de néha érdemes magunkat is kérdezni. Milyenek szeretnénk lenni, mit várunk magunktól.
  • Ezek után alakítsuk ki saját „játékszabályainkat”. Mik számunkra a normák, vagy az általunk alapított család számára. A közös normákat érdemes megbeszélni egymással, és folyamatosan alakítani.
  • Leírhatjuk, mire vágyunk a normák mellett. Hiszen a magunknak való megfelelésben nemcsak a normák fontosak, hanem vágyaink is.
  • Állítsunk fel célokat saját magunk számára, amelyeket el szeretnénk érni.
  • A lépések megtételéért érdemes jutalmazni magunkat, hisz így tudunk a céljaink mellett kitartani.

Nagyon nehéz saját normákat kialakítani. Viszont a másoknak való megfelelés hiába tűnik könnyebnek, mégis nehezebb út amiatt, hogy azt az életet nem mi éljük. Nyugodtan vedd figyelembe saját vágyaidat, céljaidat. Nyilvánvalóan a teljesség igénye nélkül adtam most tanácsokat. A megfelelési kényszer leküzdése minden esetben egyénre szabott jelenség. A legfontosabb, hogy merj magaddal törődni, merj én-időt adni magadnak, hisz ne feledd, egyáltalán nem önzés! 

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom