Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

A zene jótékony hatásai

2022.09.01. | Szerző: Krizbai Terézia

Az életben folyamatosan azt keressük, ami mind fizikális-, mind pedig mentális egészségünkre pozitív hatást gyakorol. Fontosnak tartom, hogy mindenki találjon ilyet, hiszen ezen tevékenységek által feledhetjük a mindennapok feszültségeit, a “húsdarálóból” kissé kiszakadhatunk. A mai cikk célja, hogy kifejtse egyik ilyen tevékenység, a zene jótékony hatásait életünkre.


Fontosnak tartom megemlíteni, miért is a zenét választottam. Pszichológusi munkám mellett magam is folytatok zenészi tevékenységeket, s már csupán a tapasztalatok bebizonyítják a pozitív hatásokat. Ha csak saját magamból indulok ki, a zene ellazítja az izmaimat, boldogságérzetet ad, és kreatív tevékenységnek tartom. Nem véletlen, hogy létezik zeneterápia, mely a hanghatások által, valamint a rezgések által javíthatja egészségünket, s gyógymód lehet a különféle mentális problémák kiküszöbölésére.


A tapasztalatokon kívül a kutatások is bebizonyítják a zene jótékony hatását. A Berklee College of Music folytat jelenleg kutatást azzal kapcsolatban, hogy a zeneszerzés mi módon gyakorol pozitív hatást az emberek mentális egészségére. Ha belegondolunk, amikor alkotunk, az érzéseinket közvetítjük egy kreatívabb úton. Ilyenkor akár alternatív megoldásokra is juthatunk életünk kérdéseivel kapcsolatban, hiszen alkotás közben a problémán gondolkodunk, s tudatosítjuk magunkban ennek fontosságát. Mindezek mellett zenei érzékkel mindenki rendelkezik. Abban a tévhitben élünk, hogy csupán a professzionális előadókban rejlik az a a fajta tehetség, mely által kamatoztathatja ezt a kreativitást. De, ha belegondolunk, a régi népdalok is az érzelmek kifejezésére születtek, s egyszerű, nem feltétlen zenész végzettséggel rendelkező emberek alkották. 


Most lássuk, milyen pozitív hatásokat érhetünk el a zenével:


  • Segít az érzelmek kifejezésében. Akár zenét szerzünk, akár csupán kedvtelésből leülünk egy hangszer elé, vagy elkezdünk énekelni, avagy csak hallgatunk egy általunk kedvelt dallamot, azt tapasztalhatjuk, hogy mindig a hangulatunknak megfelelő művet választunk, alkotunk, vagy adunk elő. Ez segít sokszor tudattalan érzelmek felszínrehozásában. A zenei tevékenység folytatása után érdemesnek tartom ezeknek leírását, hogy agyunk tudatosítsa ezeket a gondolatokat.
  • Boldogságérzetet ad. Amikor bármilyen művészi tevékenységet folytatunk, az esetek többségében egy úgy nevezett Flow-élmény ér el minket, amely egyfajta öncélú élmény. Ilyenkor belefeledkezünk a tevékenységbe, nem érezzük az időt, és boldogsághormon termelődik, hiszen a zenével alkotunk valamit, aminek az érzése önmagáért lesz pozitív. Legfőképp a zene művelésére, alkotására vonatkozik ez a feltevés, hiszen alkotás, és gyakorlás közben a “deszkák” folyamatosan épülnek egymásra, ami előidézheti ezt az áramlat élményt.
  • Segít feledni a mindennapok gondjait. A zene által inkább a jobb agyféltekénk dolgozik, ami az érzésekért felelős. A nap nagy részében inkább a bal-, racionális féltekénket vesszük igénybe. Ez sokszor kelthet bennünk monotonitás érzetet, ami egyenes út lehet egy idő után a kiégés felé. Akár csak egy meleg fürdő, egy kiadós séta, vagy bármi más, amit szívesen teszünk, a zene is kiszakít a hétköznapok mókuskerekéből, és feltölt a másnap feladatainak elvégzéséhez.
  • Motivál a testmozgásra. Sok esetben a nap végére már úgy elfáradunk, hogy még egy kiadós testmozgáshoz sincs energiánk. Ha ön is megfigyeli környezetét, vagy akár önmagát, általában az emberek zenére végzik a testedzést, mert gyorsabban telik az idő, valamint ad egy ritmust a mozgásnak.
  • A rezgések gyógyító hatásúak. A különféle hangszerek, és hanghatások különféle rezgések által jönnek létre. Ezek a rezgések nyugtató-, gyógyító hatással bírnak. Segíthetnek a relaxált állapot előidézésében, betegségben jó “társ” lehet a zene ezen kívül.

Összefoglalva: A zene számos jótékony hatással bír szervezetünkre. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy merje megragadni, még, ha úgy érzi, nincsenek zenei tálentumai, akkor is! Hiszen felszabadít, érzéseket közvetít, és erőt ad a mindennapokban. Mindenkit bíztatok arra, hogy ne csak hallgassa, lehetőség szerint művelje is ezt a tevékenységet. Az alkotás, és az előadás pozitív töltetet ad. Ha alkotunk, akár csak saját magunk számára, érzelmeink központba kerülnek, s képesek lehetünk velük dolgozni. E cikk legfontosabb üzenete, hogy a zene mindenkié, s közelebb van hozzánk, mint hinnénk, hiszen a hangunk által már képezni tudjuk. Éljenek ezzel a természet adta, csodálatos lehetőséggel!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom