Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

„Az idő mindent begyógyít”. Valóban így van?

Bizonyára te is hallottad már ezt a gyakran elhangzó mondatot: „Az idő mindent megold”, vagy „Az idő minden sebet begyógyít”. A mai világban ezt elfogadott tényként kezeljük, de vajon valóban elég csupán az idő ahhoz, hogy enyhüljenek a fájdalmaink?

2023.03.31. | Szerző: Krizbai Terézia

Az idő, mintegy „tűzoltásként” számos negatív jelenségre kínálhat „megoldást”. Például gyász esetén kapjuk ezt a tanácsot. Sokszor hallom klienseimtől, illetve én magam is tapasztalom a következőket: Mindig azt tanácsolják: „Várj, pár éven belül könnyebb lesz”. Ez egy hatalmas tévhit, lássuk tehát, miért:


  • Az idővel szembeni elvárások stresszt kelthetnek bennünk, ezért a fájdalom csökkenése helyett inkább nő a szorongási szintünk, hisz nemcsak az időtől, magunktól is elvárjuk, hogy jobban érezzük magunkat.
  • Az időbe nagy hitet vetve elfoglaljuk magunkat, ám érzéseinket elfojtjuk. Hiszen az időre hagyatkozva nem is hagyjuk őket megélni, nem dolgozunk velük.
  • Az elnyomott érzelmek inkább növelik a fájdalmat, mint csökkentik.
  • E tévhit által menekülünk az érzéseink elől, nem merünk szembenézni velük.

A túlzott elvárásaink, és az idő által saját magunk siettetése a feldolgozási folyamatot akadályozza. Ennek következménye az is, amikor „eljátsszuk” magunk számára is, hogy jól vagyunk, s ezt kiválóan mutatjuk a külvilág felé is. Ezt a jelenséget Oscar-díjas gyógyulásnak nevezzük. Ez a jelenség önbeteljesítő jóslattá válik, tehát valójában nem érezzük ezután a fájdalmat, ám tudattalanul bennünk él tovább. 


Természetesen az idő sok mindenben segíthet. Lássuk, mik is ezek pontosan:


Segít rendezni az érzéseidet


Nagyon fontos az érzések azonosítása egy stresszhelyzetben, vagy trauma feldolgozásakor.  Ilyenkor számos esetben például egy év után jutsz el arra a pontra, amikor szakembert keresel. Ennek csupán az az oka, hogy az érzések nem ülepedtek le benned rögtön a fájdalom átélésekor. Ez egy teljesen természetes jelenség, érdemes kivárni a megfelelő időt a szakemberkereséshez. Ellenkező esetben ugyanis nem biztos, hogy fejben a feldolgozási folyamatban tudsz lenni.


Segít mérni a fejlődésedet


Egy feldolgozási folyamatban fontosak a célok, illetve azoknak mérhetősége. Az idő a fejlődésed megfigyelésében rengeteget segít. Pontosan le tudod vezetni akár egy naplóban, mennyi idő telt el a feldolgozási folyamat kezdete óta, és hol tartasz. Ez rengeteget jelent a tudatosítás szempontjából, illetve meg tudsz élni sikerélményeket, mely szintén előre viszi a feldolgozást.


Segít új célok meghatározásában


A feldolgozási folyamatban kulcsmozzanat a folyamatos megújulás. Új célok felfedezése, felállítása. Minél több időt hagyunk a feldolgozásra, annál inkább fedezünk fel új erőforrásokat magunkban. Az erőforrások pedig új célokhoz vezetnek, mely szintén erősít minket.


Segít a tervezésben


Bármilyen folyamatról legyen szó, a tervezés talán a legfontosabb. Hiszen, ha van egy jó akciótervünk, a siker esélye is nagyobb a feldolgozásban.


Összegezve tehát az idő nem megoldja a problémáinkat, hanem segít azoknak feldolgozásában. Segít új célokat felállítani, s megvalósítani azokat.


Most nézzük meg, ha követed, miben segít neked az idő, s próbálsz eszerint élni, mit eredményezhet:


  • Sikeresebb lehet a feldolgozási folyamat.
  • Az érzésekkel tényleg dolgozol, nem pedig elnyomod őket.
  • Inkább képes leszel belső erőforrásaidra támaszkodni, mintsem elvárásokat támasztasz magad elé.
  • Képes leszel folyamatosan megújulni

Az idő tehát nem végső megoldás a problémáidra, ám hozzásegít a legkézenfekvőbb végkimenetelhez.

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom