Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Az önsegítő csoportok szerepe életünkben

Napjainkban számos olyan eseményben lehet részünk, aminek feldolgozása egyedül nehéz lehet számunkra.

2022.12.09. | Szerző: Krizbai Terézia

Rengeteg élethelyzet van, amikor szükség lenne segítségre, de nem szeretnénk, vagy nem tudunk szakemberhez fordulni, mert esetleg nincs rá anyagi keret, vagy félünk szakmai támogatást kérni. Ebbe belegondolva azt hiheted, hogy ezeket a problémákat egyedül vagy kénytelen megoldani. 


A jó hír az, hogy ilyenkor sem maradsz magadra, hiszen ennek kiküszöbölésére jöttek létre az önsegítő csoportok. Ezek szerepe voltaképpen az, hogy egy adott problémával küzdő személyek együtt keressenek megoldást, vagy egymást támogassák saját megoldásuk megtalálásában. Általában azért itt is jelen lehetnek szakemberek, akik moderálják a csoportot, és vezetnek a megoldás keresésének útján, ám itt legtöbbször maga a szakember is küzd, vagy küzdött hasonló problémával. 


Általában ezek a csoportok önkéntes alapon működnek, vagy valamilyen jelképes összegért. (pl. terembérlés) Ezeknél is fontos lefektetni a szabályokat, pl. hány alkalom, hogyan beszélgetünk egymással, hogyan alakítjuk ki a kört, meghallgatjuk, megtapsoljuk egymást, stb. 


Hol jöhetnek létre ezek a csoportok? 


Általában személyesen találkoznak a tagok, de az online térben is hozhatunk létre ilyet. Ez lehet akár egy facebook csoport, s az alkalmakat bármilyen platformon lehet tartani, mint például Zoom, Google meet. Alkalmazhatjuk egy csoportnál egyszerre mindkét teret is, azaz személyesen is, és online is szervezhetünk alkalmakat egyaránt. Ilyenkor érdemes megállapodni, hányszor találkozzanak a tagok személyesen, s hány alkalommal pedig a virtuális térben. 


Ki hozhatja létre?

 

Lényegében bárki, aki egy adott problémával küzd, s érez magában annyi erőt, hogy vezesse a csoportot. Én azért azt szoktam javasolni, hogy legalább egy szakember legyen ezeknek a csoportoknak a tagja, ugyanis ő tud számos technikát mutatni nekünk. 


Pontosan mit adhat egy ilyen csoport?

 

Az önsegítő csoportok számos értéket adhatnak. Nézzünk néhányat:


  • A valahova tartozás élménye. Sokan érezhetitek azt, nem találjátok helyeteket a világban. Ezzel nincs semmi gond, hisz mindnyájan különbözőek vagyunk, s van, akinek nehéz rátalálni saját közösségére. Egy önsegítő csoportban biztos, hogy barátokra lelhetsz, s úgy érezheted, nem vagy egyedül. 
  • A hasonlóság érzése. Jó ráébredni arra, hogy egy adott problémával nem te küzdesz egyedül. Gyász, vagy bántalmazás esetén ez különösen fontos. Hisz rengetegszer érezzük megoldhatatlannak a problémát, és ilyenkor kimondjuk, más el sem tudja képzelni, mit érzünk. 
  • Tapasztalatcsere. Sokat segíthet, ha megosztod másokkal a gondolataidat, akik hasonló helyzetben vannak. 
  • Közös sors érzete. A közös élethelyzet összehozza az embereket. 
  • Bővülhet a látókör. Sokféle megoldást hallhatsz, s ez alakíthatja szemléletedet. 

Nézzünk néhány példát önsegítő csoportra:


Mindent összevetve, én csak bíztatni tudlak adott helyzetben az ezekhez történő csatlakozásra. Sok új kaput nyithat számodra.

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom