Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan alakítsuk ki saját viselkedésmintáinkat?

Életünkre, és személyiségünkre számos jelenség gyakorol hatást. Most az otthonról hozott mintát szeretném kiemelni, megvizsgálva ennek pozitív, és negatív hatásait, majd szeretném megmutatni saját mintáid kialakításának néhány módját.

2022.12.12. | Szerző: Krizbai Terézia

Kezdjük tehát azzal, mit is jelent pontosan a minta. Az a tudás, viselkedési forma, vélekedés, illetve világnézet, amit környezetedtől kapsz, megtanulsz. Ezt kaphatod otthon, iskolában, barátoktól, esetleg más környezetből is. Különféle hatásokat érnek el ezek nálad, s alakítják nézeteidet, személyiségedet. 


A legmeghatározóbb az, amit otthon kapsz, s különösen a szüleid, amit adnak neked. Előre hangsúlyozom, hogy itt nem támadni szeretném a szülőket sem, csupán a későbbiekben néhány dologra fel szeretném hívni a figyelmet. 


Tehát, a személyiséged kialakulása már egészen pici gyermekkorodban elkezdődik. Érnek különböző ingerek, melyek sok mindent taníthatnak neked. Ezekből különféle következtetéseket vonsz le, amikből saját elképzelések lesznek. Amit látsz otthon, erőteljes hatást gyakorol arra, hogyan fogsz viselkedni másokkal, illetve későbbi, felnőtt korodra is hatást gyakorol. 


Most nézzük meg, pontosan mire hatnak a minták, a teljesség igénye nélkül


- Magára a viselkedésre. Amit látsz, hallasz, azt tanulod meg. 

- Kapcsolataidra. Hisz amit látsz, az alapján tanulod, hogyan viszonyulj a társaidhoz. 

- Önértékelésedre. Amit hallasz, s amit közvetítenek rólad, olyannak fogod látni magad. A minta olyan, mint egy tükör, amiben folyamatosan látod magad. 

- Teljes személyiségedre, hiszen örökölsz, és tanulsz is bizonyos tulajdonságokat. 


Láthatod tehát, hogy a minta egész életedre hatást gyakorol. Nézzük meg, mikor, s hogyan hathat pozitív irányba:


- Ha példaértékű. Tehát azt hallod, ami harmóniára vezet, amitől kiegyensúlyozott lehetsz, vagy, ha szülőként olvasod, ha te magad tudsz harmonikusan működni, kommunikálni. 

- Ha nincs bántalmazás senki részéről.

- Ha egymással tisztelettel viselkedtek.


Ezek mind hozzájárulnak személyiséged egészséges fejlődéséhez. Ilyen tulajdonságokat látva azt érzékeled, mi az, ami célravezető, hogyan alakíthatsz ki erényeket, amelyeket átadhatsz másoknak is. 


Mint mindennek, ennek is van egy másik oldala. A "hozott anyag" elsülhet a másik irányba is:


- Ha olyan környezetben vagyunk, ahol a durva kommunikációt halljuk, trágár beszéddel. 

- Ha bántalmazó kapcsolatban vagyunk. Itt nem kell feltétlen ütésre gondolni, elég, ha szóban hallunk bántó dolgokat. Tipikus példák egy családi veszekedésnél:

"Hülye gyerek!" 

"Nem lesz belőled semmi!"

"Annyi eszed van, mint a csigának!"

"Hogy nézel már ki?"

És még sorolhatnánk. 

- Ha érzelmi elhanyagolásban élünk. Sok esetben látom azt, hogy a gyerekek úgynevezett "ridegtartásban" élnek, tehát jut étel az asztalra, és minden megvan anyagilag, ám a feltétel nélküli szeretet hiányzik. Ez senkinek sem a hibája, mert ez egy generációkon átívelő probléma. Valahogy ez a ridegség betört a társadalomba, és még nem tudtuk elűzni. De segítséggel ez megoldható. 


Nézzük meg, te magad hogyan tudod alakítani a hozott minta alapján a saját viselkedésmintádat


- Vedd sorra, mi az, amit megtartanál, s mi az, amit nem! Fontos, hogy tudd ehhez a saját játékszabályaidat. A következő kérdések segíthetnek ebben:


  • Mik esnek jól neked az adott mintában? 
  • Mi tesz kiegyensúlyozottá? 
  • Mi tesz hozzád, mint emberhez, tehát mitől leszel több? 
  • Mi az, ami fájdalmat okoz a hozott mintámban? 
  • Mit cserélnél ki?
  • Hogyan hat rád egészében a kapott minta? 
  • Mik a jó, és rossz példák benne?
  • Mik a lehetőségeid, ha változtatni szeretnél?

- Amellett, hogy a már kapott mintából mit tartanál meg, s mit nem, vedd sorra, te magad milyen új elemeket raknál bele. A világ folyamatosan változik, s te magad is meg tudsz újulni. Nyugodtan nézhetsz alternatív módszerek után pl. kommunikációban. 

- Ami neked fájt, vond le belőle a tanulságot! Mi az, amit pl. te nem szeretnél, hogy érzékeljen a saját gyereked. Vagy mit csinálnál másképp házasságodban. 

- Tudatosítsd a levont következtetéseket! Akár egy füzetbe, vagy máshová érdemes felírnod, mivel az írás megmarad, s így minden tetted jóval tudatosabbá válik. 

- Értékeld mindig mintád alakulását! Akár megfigyelhetsz másokat, vagy alakíthatsz tapasztalataid alapján saját nézőpontokat. Az értékelés mindig nagyon fontos, mert a tapasztalataid átgondolása alapján tudsz változni, fejlődni. 


Mintád kialakítása nem egyszerű, a cikk csupán mankót ad neked. Ha elakadsz, érdemes szakszerű segítséget kérni, s a terápia során a szakemberrel közösen találtok megoldásokat. 


Sok sikert kívánok saját viselkedésmintád kialakításához!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom