Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hogyan lehetünk elégedettek egy folyamatosan változó világban?

2022.07.26. | Szerző: Krizbai Terézia

Bizonyára mindenkiben felmerül a kérdés, hogy manapság lehet-e igazán elégedett az ember a saját életével. Hiszen egy bizonytalan, folyamatosan változó világban élünk, ahol ki-ki nem is tudja előre, mit hoz a holnap. Sok embernek nincs munkája, vagy bizonytalan a megélhetése. Manapság rengeteg lesújtó hírt, és eseményt látunk, hallunk a médiában. Ezen kívül néhány évvel ezelőtt, a világjárvány okozta helyzet miatt mindenki élete szinte teljes mértékben megváltozott. Ezeknek okán bizonyára felmerült önben is, kedves olvasó, hogy ezen feltételek mellett hogyan élhetünk kiegyensúlyozott életet, mellyel elégedettek is lehetünk. Egyáltalán lehetséges ez napjainkban? Jelen cikk erre a kérdésre próbál választ adni.


Először is fontos tisztázni, mit értünk pontosan élettel való elégedettségen. Sokan rendelkeznek azzal a téves eszmével, hogy akkor vagyunk elégedettek, ha mindig minden tökéletes körülöttünk, ám valójában a pozitív szemlélet, és az elégedettség nem ezt jelenti. Gondoljunk bele: Létezik tökéletes világ tökéletes emberekkel? A válasz: Nem, hiszen az egy utópisztikus világ lenne. Az életben mindig vannak pozitív, és negatív jelenségek. Az elégedettség, és a pozitív szemlélet valójában azt jelenti, hogy megpróbáljuk megtalálni a lehető legnagyobb egyensúlyt az életünkben. Ilyen például az, ha rátalálunk arra, miben is vagyunk tehetségesek, illetve ide tartozik az, ha barátok vesznek körül, valamint, ha boldog párkapcsolatban élünk. 


Miért érezzük sokszor elégedetlennek magunkat?


Ismeretlen okból a társadalomba valamiért azt kódolták bele, hogy a negatív jelenségeket jegyezzük meg inkább magunk körül. Például gondoljon bele, ha megkérdezi egyik kedves barátját, hogy milyen napja volt, viszonylag ritkán kap pozitív tartalmú választ. Általában a következő válaszokra számíthatunk:

“eltelt”.

“Átlagos.”

“Szo-szo.”


Kevesen mondják el magukról, hogy eredménnyel teli, sikeres napjuk volt. Mivel inkább a negatív történésekre figyelünk, ezért az egészséges állapotot is három negatív tartalmú szóval jellemezzük: Ezek a nincs, a semmi, és a baj. Bele sem gondolunk, hogy ezzel eleve egy lehangolt állapotot idézünk elő. És még sorolhatnám, mennyi mindennel vonzzuk be a negatív érzelmeket, de ez a cikk nem elegendő ezeknek részletes kifejtésére.


Most lássuk, hogyan érhetünk el pozitív, elégedett állapotot!


Ezt a folyamatot átkeretezésnek nevezzük. Ilyenkor a gondolkodásunk átformálásával válhatunk elégedettebbé. Például a “Nincs semmi baj” helyett mondhatjuk azt, hogy “egészséges vagyok”, vagy “Jó egészségnek örvendek”. Akár részletezhetjük is, hogy milyen pozitív dolgok történtek velünk. Ez kissé elvontnak tűnik, de érdemes begyakorolni. Pár héten belül szokássá válik.


Nézzünk pár egyszerűbb gyakorlatot, mely hozzájárulhat a gondolkodás megváltoztatásához:


  • Tartsunk mértéket a médiatartalmak követésében. Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy szinte állandó jelleggel a híreket követjük, a közösségi médiában pedig a hírfolyamot pörgetjük. Érdemes egy rendszert beállítani ehhez(pl. Napi fél órát foglalkozom hírekkel), ugyanis akkor kevésbé ragad magával a borúlátó szemlélet. Természetesen fontos a tájékozottság, de mint minden tekintetben, itt is kulcs szerepe van a mértékletességnek
  • Vezessünk hálanaplót! A hála gyakorlása eröltetettnek tűnhet, ám annál hasznosabb. Ugyanis, ha elkezdjük leírni, minek is örültünk a nap folyamán, az agy fokozatosan elkezdi ezeket a pozitív ingereket befogadni. Pár hét után már automatikusan kezdünk ezekre figyelni, s egyre inkább több történésért leszünk hálásak. Írhatunk hálanaplót, de alternativ módon is gyakorolhatjuk a hálát. Például sokan a hitben találják meg ezt a szemléletet. Pszichológusként mindig azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy találják meg ők maguk, avagy keressük meg együtt a hála gyakorlásának legkedvezőbb módját. 
  • Keressük meg azokat a tevékenységeket, melyekben jól érezzük magunkat! Ezek lehetnek olyanok, melyekben tehetségesnek tartjuk magunkat, ám lehet olyan is, amelyeket csupán kedvtelésből teszünk. Nekem például ilyen a zene. Munka után mindig jól eső érzéssel tölt el leülni a zongorához. Mindannyian rendelkezünk ilyen tevékenységgel. Ezt van, aki megtalálja önmaga, van, aki pedig szakmai tanácsadás során lel rá e tevékenységekre. 

Természetesen számos gyakorlat létezik, melyek elősegítik elégedettségérzésünket. Viszont ha itt mindent leírnék, unalmassá válhatna a cikk. A továbbiakban is jelentkezem majd hasonló tartalmakkal, ahol kitérek további, mélyrehatóbb technikákra.


Mindenkinek kívánom, hogy találja meg a saját gyakorlatát, ehhez kívánok kitartást, és sok szerencsét!

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
esti szorogás

Miért uralkodik el rajtunk a szorongás erősebben este?

2024.06.28.Sokszor merül fel bennünk a kérdés: Miért lehet az, hogy este, amikor csendben vagyunk, végre már lepihenhetnénk, egyszerűen elöntenek minket go...
Elolvasom
flow élmény

Flow. És ha nincs, milyen veszélyekkel járhat?

2024.05.13.Csíkszentmihályi Mihály flow, azaz áramlás elméletéről szinte már mindenki hallott. Ő (is) vizsgálta tudományosan azt a kérdést, hogy mi teszi b...
Elolvasom
külföldi élet

A külföldön élés nehézségei

2024.05.11.Évről évre egyre több magyar ember és magyar család költözik külföldre nemcsak rövid időre szerencsét próbálni vagy tanulni, dolgozni, hanem tud...
Elolvasom