Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Magunkkal törődni valóban önzés?

Bizonyára te is hallottad már a következő mondatot: „Ne foglalkozz annyit magaddal, mert az önzés!” Halljuk az iskolában, munkahelyen, és rengetegszer a családban. De valóban önzés, ha fordítunk időt magunkra?

2023.04.11. | Szerző: Krizbai Terézia

Sokan azért gondolják így, mert összekeverik az én-időt az önzés fogalmával. Önzésnek egy részről az tekinthető, ha soha, semmilyen körülmények között nem fordítunk időt másra, mindig csupán a saját problémánkkal törődünk, mást pedig soha nem hallgatunk meg. Az én-idő viszont fontos része életünknek. Az is egy fajta önzés, ha megvonjuk magunktól az önismeretet, illetve az én-időt, ugyanis akkor mással szemben is udvariatlanabbak, tapintatlanabbak lehetünk, ha mi nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. 


Tévhitek az én-idővel kapcsolatban


 • Magunkra időt fordítani fölösleges időpazarlás, hisz annyi tennivaló van. A félelmed jogos. Hiszen attól tartasz, hogy mi fog történni, ha például fél órát azt teszed, amit szeretnél. Félsz, hogy megszólnak, mert úgymond nem a „normális társadalmi életet” éled. Ám gondolj csak bele: Ha mindig a „darálóban” találod magad, előbb-utóbb belefáradsz a munkába, a napi tennivalókba. Ezáltal a munkaidőd lelassul, és esetleg kevésbé figyelsz majd az apró részletekre. Tehát, ha törődsz magaddal, inkább időt takarítasz meg, hisz feltöltődsz, pihensz egy kicsit, s a munkát újult erővel tudod folytatni utána.
 • Magunkkal foglalkozni szégyenletes. Ezt azért érzed így, mert sokan ezt gondolják. Hiszen a „norma” a mai világban az, hogy mindig légy erős, sose törődj az érzéseiddel, saját gondolataiddal. Pedig fontos megélni az érzéseidet, dolgozni velük, hiszen úgy léphetsz szintet mentálisan is.
 • Ha magunkkal foglalkozunk, mi lesz másokkal? Az, hogy te magad is több erőt fogsz adni nekik, ha jól vagy. Ha te kimerült vagy, sokkal kevésbé jut másra időd, és türelmed. Barátaid is látni fogják, mekkora erő van benned, s ezáltal szívesebben fordulnak hozzád.

Az én-idő számos pozitív energiát szabadít fel. Ez által a következőket segítheti elő:


 • Megelőzi a kiégést.
 • Erőt ad a következő napra.
 • Általános pozitív gondolkodást idézhet elő.
 • Pozitív hatást gyakorol az általános mentális egészségre
 • Másra is könnyebben fordíthatsz időt.
 • Empatikusabbá, türelmesebbé válhatsz

Néhány példa én-idős tevékenységekre


 • Kedvenc filmed nézése
 • Zenehallgatás
 • A zene, vagy bármilyen kreatív tevékenység művelése
 • Meditáció
 • Olvasás

És bármi, ami kiszakít a mindennapokból.


Összegezve


Magaddal foglalkozni nem önzés. Épp ellenkezőleg. Szükséges a mentális egészség fenntartásához, s annak hosszútávú megőrzéséhez. Kívánom, hogy találd meg azt a tevékenységet, melyben igazán jól érzed magad, s kiszakít a szürke hétköznapokból. 


Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
önkontroll

Sikereink egyik kulcsa: az önkontroll

2023.08.26.Önkontroll, önuralom, önfegyelem, több hasonló jelentésű szavunk van ezen képességünk kifejezésére. Az, hogy milyen mértékben vagyunk képesek rá...
Elolvasom
időgazdálkodás

Sosincs elég időnk – az időgazdálkodásról

2023.08.21.Nem érek rá, nincs elég időm, sok a dolgom... Mondunk, gondolunk időnként ilyen, vagy hasonló mondatokat. Az időnk valóban korlátozott: egy óra ...
Elolvasom
testi-fogyatekossag

Testi fogyatékosság, és bizonyítás

2023.04.19.Akár vak vagy, vagy nem hallasz, akár mozgásodban vagy korlátozott, mindig hallhatsz ilyen jelzéseket a társadalom részéről. Én vakként, főleg g...
Elolvasom