Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Merj néha "lenni", ne csak tenni

Manapság egy "mókuskerékben" élünk, ahol úgymond nincs helye meditálásnak, önmagunkban való gondolkodásnak. Sok esetben ez okozhat bennünk egy fajta feszültséget, frusztrációt. Hiszen úgy érezhetjük, nincs megállás, mindig tennünk kell valamit.

2022.11.22. | Szerző: Krizbai Terézia

Gondolhatod azt, hogy amikor leülsz, vagy fekvő helyzetben vagy, valójában nem teszel semmit, ám agyunk rengetegszer még akkor is a tennivalókon pörög. Főként, ha telefonunkat állandóan hangos üzemmódban tartjuk, a túlzottan sok inger idegessé, frusztrálttá tehet minket. Először is, nézzük meg pár pontban, hogy a túlingereltség, az állandó agyi aktivitás mit válthat ki belőlünk:


A stressz-szint megemelkedése


Mivel a sok inger által folyamatosan kapjuk az információkat, folyton stressz ér bennünket, ugyanis ezeket fel kell dolgoznunk. Ha "csak" annyi történik, hogy a telefon állandóan értesítéseket küld, akkor is mindig felfigyelünk, s ez épp elég ahhoz, hogy agyunkban a stressz szintje megemelkedjen. Nap végére úgy érezheted, hogy nehéz a fejed, s fáradt vagy gondolkodni. 


A megemelkedett stressz-szint konfliktusokat okozhat


Ha megfigyeled, számos családban örök vita témája, ha valaki a telefonját nyomkodja folyamatosan, vagy a tabletet. Ilyenkor hangoznak el a "Ne nyomkodd már a telefont! Néha figyelj rám is!" típusú mondatok. És már kész is a veszekedés. Ilyenkor feljöhetnek akár a régi sérelmek, ki nem mondott dolgok. Ez fajulhat addig, hogy egy konfliktus lánc indul el benned, és még inkább ideges leszel. 


A túlingereltség, állandó tenni akarás lehet az előszobája a munkafüggőségnek


Ez nem más, mint, amikor nem vagyunk képesek letenni a munkát még akár késő este sem. Még, ha nem is dolgozunk / tanulunk, akkor sem vagyunk képesek szabadulni a különféle munka körüli gondolatoktól. Főként a segítő szakmában találkozom ilyen jelenséggel, hiszen nehéz az eseteket letenni. 


Okozhat kimerültséget


Mindig azt szoktam mondani, hogy ugyanúgy, ahogy a gépeknek, az emberi agynak is szüksége van arra, hogy feltöltődjön. Ha folyamatosan az kavarog a gondolataidban, mikor mit kéne tenned, előbb-utóbb "lemerül az akkumulátor", s már abban sem leled örömöd, amit régen szívesen csináltál. Ez pedig szép lassan kiégéshez vezethet


Ezek természetesen csak a legfőbb okok voltak. Itt most nem tértem ki a szorongás súlyos kategóriájára, hiszen ahhoz már pszichoterápiás, vagy klinikai ellátás lenne szükséges. Most nézzük meg, a mentális zavarokra itt szintén nem kitérve, mit tehetsz a túlingereltség, túlhajszoltság ellen:


1. Néha iktasd ki a telefont!


Tudom, ez a mai világban rendkívül nehéz, de szükséges. Mikor először tanácsolta nekem valaki, én is azt mondtam, hogy egy részről lehetetlen, mert ma minden a telefonra, internetre érkezik, más részt butaság, mert a munkámban mindig rendelkezésre kell állnom. Ha szükséged van arra, hogy a telefon melletted legyen, használj rezgő, vagy néma üzemmódot. Jobban tudsz majd fókuszálni magadra, és családodra, mert nem fogod egy idő után azt a késztetést érezni, hogy mindig oda "kell" nézned. 


2. Iktass be sétát! 


Megint csak joggal mondhatod, hogy "ez a pszichológus bizonyára nem gondolkodik írás közben. Hol van nekem erre időm?"? Igen, én is így vélekedtem, amikor ezekről tanultam. De, ha napod megtervezésénél tudatosan beszúrod valahová a sétát, amikor nem ügyet intézni rohansz el séta gyanánt, hanem ténylegesen "kiszellőzteted" a fejed, sokkal inkább bele fog férni. Nyugodtan fuss/ sétálj kedvenc zenédre, ami picit kizökkent mindennapjaidból. 


3. Merj néha "lenni" önmagaddal!


Ez nagyon furcsa lehet, de igaz. A köznyelv ezt úgy mondja, hogy "nézel ki a fejedből". És mennyire igaz? Nagy szükség van arra, hogy csak megéld a pillanatot, az érzéseidet kütyük, ingerek nélkül. Ezt teheted egy finom étel ízének teljes megélésével, egy kedvenc könyv olvasásával, vagy akár egy forró fürdő társaságában is. De "csak" ülhetsz, fekhetsz is néma csendben. Lényeg, hogy az agy ne a megszokottat csinálja. 


4. A legfontosabb: Fogadd el a "lenni akarást"!


Sokszor az a probléma, hogy ennek tényét nehezen fogadjuk el, mert bűnnek érezzük. Nyugodtan beszéld meg magaddal, akár hangosan is, hogy te most fáradt vagy, s meditálni szeretnél. Itt nem kell semmilyen transcendens meditációra gondolnod, elég, ha mély, lassú lélegzeteket veszel, s akár kitalálhatsz belégzésre, kilégzésre valamit. Kedvenc példám, ha egy verssorra meditál valaki. Fel tud tölteni, vagy akár az ima is, kedvenc zenéd sorai, bármi. Lényeg, hogy szakadj ki a "darálóból". 


Természetesen vannak mélyebb meditációk, és gyakorlatok a pihenésre, de ezek az alapok, amiket először érdemes elsajátítanod. Itt is az "egészséges" emberekből indultam ki, a mentális zavaroknál ez szintén külön téma. A súlyos szorongás, és betegségmegelőzés mindig ezen cikkek célja. Kívánom, hogy találd meg a magad gyakorlatát! Ha elakadsz, nyugodtan kérd egy jó barát, vagy szakember segítségét. 


Végezetül köszönetet szeretnék mondani Dr. Domján Mihály pszichológusnak, akinek tartalmai ihlették a cikket.

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
A jelen pillanat hatalma

A jelen pillanat hatalma

2024.02.27.Ha a sikert lebontjuk sejtjeire, akkor a napi teendőinket láthatjuk nagyító alatt. Mit teszek nap mint nap, hogy teszem nap mint nap, mert az va...
Elolvasom
önbizalom

Önbizalom növelése

2024.01.24.Az önbizalom a kihívások, feladatok megtétele, megcsinálása által edződik folyamatosan. Minden nap próbára tesszük és erősíthetjük, ugyan úgy, m...
Elolvasom
elvonulás

Mértékletesség a bőségben

2024.01.10.A mérhetetlen és mértéktelen fogyasztás világában élünk Szinte bármit, bármikor megvásárolhatunk, megehetünk, megrendelhetünk, birtokolhatunk. A...
Elolvasom