Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Testi fogyatékosság, és bizonyítás

"Neked nem 100, hanem 200 százalékosan kell teljesítened!" "Muszáj kompenzálnod!" "Kötelességed bizonyítani, mert más vagy!" Bizonyára te is hallottad ezeket a mondatokat, amennyiben testi fogyatékossággal élsz.

2023.04.19. | Szerző: Krizbai Terézia

Akár vak vagy, vagy nem hallasz, akár mozgásodban vagy korlátozott, mindig hallhatsz ilyen jelzéseket a társadalom részéről. Én vakként, főleg gyerekkoromban tapasztaltam ezeket, s úgy gondoltam, fontos segítséget nyújtanom azok számára, akik hasonló helyzetben vannak. 


Fontos először a saját helyzetünket megérteni, hiszen ilyenkor alakulhat ki bennünk a szorongás. Számos területen hátrányok nélkül képesek vagyunk életünk szervezésére, ám sok más területen segítségre szorulunk Ez már egyébként is stresszkeltő, de ha hasonló tapasztalatokat szerzünk, mint a fentebb említettek, nagy hatással lehet mindez az önértékelésünkre.


Hogyan hatnak ezek a negatív önbeteljesítő jóslatok?


  • Egy idő után adott területen tényleg elkezdünk gyengébb teljesítményt nyújtani. Hisz, ha belegondolsz, addig súlykolják beléd ezeket a negatív jelzőket, hogy már-már te magad is elhiszed. Ezáltal az agy így fog működni, e hiedelmek szerint. 
  • A teljesítmény romlása fokozza az önértékelés romlását. Azt érezzük, hogy adott helyzetben nem vagyunk elég erősek, s értéktelennek érezhetjük magunkat. Főként, hogy a negatív megjegyzések egyfajta "megerősítésként" szolgálnak ebben a szituációban. 
  • Az önértékelés csökkenése kihat a koncentrációra, okozhat zavarokat, hisz sok esetben oly mértékben kavarognak fejünkben a gondolatok, hogy ezáltal nem tudunk megfelelő minőségben aludni, így romolhatnak az életfunkcióink. 
  • Hatással van a negatív hiedelmekből fakadó szorongás az étvágyunkra, illetve testi funkcióinkra. 

Rendkívül nehéz e helyzeteket kezelni, ám vannak megoldások. Lássuk, melyek ezek, a teljesség igénye nélkül:


  • Amennyiben munkahelyen érnek ezek a bántások, érdemes váltani. A munkahelyváltás különösen nehéz, ha bármilyen hátránnyal küzdesz. Ilyenkor érdemes összeírnod magadnak a mellette, illetve ellene szóló érveket, valamint azt, milyen erőforrással szolgálhat a váltás számodra. 
  • Amennyiben a család támaszt túlzott elvárásokat eléd, próbáld az asszertív kommunikációt alkalmazni, azaz közvetítsd feléjük érzéseidet. "Úgy érzem, nem kapok elég megértést." "Fáj, ha olyasmit várnak el tőlem, ami fizikailag lehetetlen." A lényeg az, hogy én-üzenetet fogalmazz meg. "úgy érzem" "azt gondolom" 

Ha így nem érsz el változást, csupán játék gyanánt állítsd őket a te helyzetedbe. Pl. adj egy fehérbotot a kezükbe, és kösd be a szemüket. Ha megérzik, s pontosan átlátják nehézségeidet, könnyebben meg is érthetik azokat. 


  • Kezdd el gyűjteni belső erőforrásaidat, hiszen tudjuk azt, hogy mivel valamely érzékszervünket nem tudjuk használni, sokkal inkább a többi érzékszervre támaszkodunk, így bizonyos dolgokban erősebbek lehetünk másoknál. Ennek összegyűjtése, és megfigyelése a mindennapokban erőt adhat a nehéz időkre. 

Mit tehet a család, és a barátok egy ilyen helyzetben?


  • Ha van a családodban testi fogyatékossággal élő, beszélj vele sokat az erőforrásairól. 
  • Ha akár családtag, akár barát számára kritikát, észrevételt fogalmazol meg, tedd fejlesztő értékeléssel. Mindig hangsúlyozd ki egy adott helyzetben a pozitív jelenségeket, a negatívat pedig ne rosszként, hanem fejlesztendő területként tüntesd fel. "Már nagyon ügyesen használod a botot beltérben. Az utcán még az átkelésen érdemes finomítani. " Utána jó, ha elmondod, min változtasson az illető. 
  • Ha munkaadó vagy, és szeretnél speciális igényű dolgozót felvenni, előre tisztázzátok nyíltan a korlátokat, és a lehetőségeket. 

Összegezve: Mindkét fél számára fontos ebben a helyzetben az alkalmazkodás. De fontos, hogy a testi fogyatékossággal élő számára a kritikát építő jelleggel, s ne támadva fogalmazzuk meg. Amennyiben ezt a cikket valamilyen hátránnyal küzdőként olvasod, számodra az üzenetem, hogy folyamatosan figyeld erőforrásaidat, s találd meg azt, amiben igazán otthon érzed magad.

Szerző: Krizbai Terézia
Adatlap megtekintése
További blog bejegyzések
onzes

Magunkkal törődni valóban önzés?

2023.04.11.Sokan azért gondolják így, mert összekeverik az én-időt az önzés fogalmával. Önzésnek egy részről az tekinthető, ha soha, semmilyen körülmények ...
Elolvasom
nagy-het

A Nagy-hét lényege

2023.04.04.Húsvét előtt a készülődés mindenki számára mást jelent. Vannak, akik már 40 nappal előtte tartják az úgy nevezett nagyböjtöt, ezzel készülve az ...
Elolvasom
az ido

„Az idő mindent begyógyít”. Valóban így van?

2023.03.31.Az idő, mintegy „tűzoltásként” számos negatív jelenségre kínálhat „megoldást”. Például gyász esetén kapjuk ezt a tanácsot. Sokszor hallom kliens...
Elolvasom