Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Agresszió

A latin agresso szó jelentése: támadni. A támadó indulat vezérelte viselkedést nevezzük agressziónak. Alapjában véve érzelmi, indulati probléma, hiszen ha a támadó energia sokasodik, összegyűlik, keresi a pontot, amikor kitörhet, s előbb, utóbb kirobban. 


Agresszió rengeteg viselkedési forma kapcsán jelenhet meg. Közös bennük, hogy az agresszor kellemetlenséget, rossz érzést okoz áldozatának. Az agresszió mindig valamilyen frusztrációból, ingerült lelkiállapotból indul ki. Az elemi indulatok, feszültséget teremtenek, s előfordul, hogy nem múlik el magától, s agresszióban törnek felszínre.


Az agresszív viselkedést megfigyelve az agressziót csoportosíthatjuk az alábbiak szerint:


  • aktív, vagy passzív agresszióról beszélhetünk akkor, ha az agresszor aktívan megtesz valamit az áldozatával, vagy csak akadályt gördít elé. A másik ember megütése például aktív agresszió. Passzív agresszió az, ha például nem végzünk el, visszautasítunk egy lényeges feladat elvégzését. 
  • közvetlen, vagy közvetett agresszió. Ha a másik teste ellen irányul az agresszió, akkor az közvetlen, viszont ha a másik ember önértékelését, lelkét érinti, akkor az közvetett. Erre példa a szidalmazás. 
  • az agresszió megnyilvánulása alapján beszélhetünk fizikai, vagy verbális agresszióról, aszerint, hogy tényleges fizikai cselekedetben tör ki az indulat, esetleg szóban okoz az agresszor rossz érzést áldozatának

Nem egyforma pszichológiai folyamatok játszódnak le bennünk, amikor vitás helyzetben megütjük a másikat, illetve akkor, amikor például rosszindulatú pletykát terjesztünk a másikról.


Az agresszió két főbb típusát fontos szétválasztani:a düh kiváltotta agresszió, és az instrumentális agresszió. Az első esetében egy külső inger indulatot, dühöt vált ki az emberben, ami végül agresszív cselekedetben tör ki. Természetesen nem vezet mindig agresszióhoz, ha valaki dühös lesz. Az instrumentális agresszió esetében valamilyen vágyott tárgyat, kívánatos helyzetet szeretne a személy kiharcolni magának, például munkahelyen egy magasabb pozíció elérése, tehát ebben az esetben az agresszív viselkedést egy cél irányítja, nem az érzelem, 


Rendkívül fontos megkülönböztetni az agresszió kiváltó okát, mert az agresszív viselkedés kezelésében a két esetben különböző eszközöket kell használni. Megfigyelhetjük azt is, hogy jellemzően az érzelem vezérelte agressziót elítéljük, ugyanakkor az instrumentális agresszió egyes formáit pozitívnak véljük, kevésbé elítélendőnek tartjuk.