Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Bipoláris zavar

A korábban mániás-depressziós betegségként ismert bipoláris rendellenesség olyan agyi és viselkedési rendellenesség, amelyet az ember kétpólusú hangulatváltozása jellemez. Az állapot általában késői serdülőkorban, vagy korai felnőttkorban kezdődik, bár gyermekeknél és idősebb felnőtteknél is megjelenhet. Mondhatni az is gyakori, hogy az emberek gyakran élnek együtt a rendellenességgel anélkül, hogy megfelelően diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.


A bipoláris rendellenesség ismételt hangulatváltozásokat, vagy úgynevezett epizódokat okoz, amelyek miatt valaki nagyon magas, felhangolt, azaz mániás, vagy nagyon alacsony, lehangolt, azaz depressziós érzést él át. A beteg tünetmentes időszakát megszakítja egyszer a mániás periódus, másszor a depressziós periódus. Gyakori, hogy éveken át depressziós időszakot él meg a beteg, míg hirtelen megjelenik a mániás időszak. 


A mániás időszakot jellemzi a fokozott aktivitás, nyugtalanság, eufórikus hangulat. Jellemző a provokatív, agresszív viselkedés is, a gyenge koncentráció, ugrálás az ötletek között. Ebben az időszakban gyakori a kábítószer, az altatók használata, a fokozott szexualitás.


A depresszív epizódot átélőkön elhatalmasodik a pesszimizmus, a szomorúság, a szorongás, vagy az üresség érzése. Reménytelennek érzi helyzetét, jellemző a bűntudat, az értéktelenség és tehetetlenség érzése, az vagy öröm elvesztése, beleértve a szexet is. Az álmatlanság, de a túl sok alvás is lehet tipikus. Gyakorta megjelennek a halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.


A bipoláris rendellenességet még nem lehet élettanilag diagnosztizálni vérvizsgálatokkal, vagy agyi vizsgálatokkal. Jelenleg a diagnózis a tüneteken, a betegség lefolyásán és a család megfigyelésein alapul. Fontos kizárni azokat a betegségeket, mint például az agydaganatot, agyvérzést, netán más neuropszichiátriai betegségeket, amelyek szintén hangulati zavarokat okozhatnak. A különböző típusú bipoláris rendellenességeket a mániás és depressziós epizódok lefolyása és súlyossága alapján diagnosztizálják.


Bár a bipoláris rendellenesség nem gyógyítható, pszichoterápiával és gyógyszerekkel kezelhető. A hangulatot stabilizáló gyógyszerek kiválasztása az első a gyógyszeres kezelésben. A bipoláris rendellenesség sokkal jobban kontrollálható, ha a kezelés folyamatos. A gyógyszeres kezelés mellett a pszichoterápia támogatást, útmutatást és oktatást nyújt a bipoláris rendellenességben szenvedőknek és családtagjaiknak.