Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hipochondria

A hipochondria az egyik legrégebb óta ismert pszichés zavar, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. Leggyakrabban szorongást okoz, de súlyosabb esetekben a hipochondriában szenvedő beteg állandó orvosi felügyeletre és folyamatos gondoskodásra tart igényt, noha voltaképpen egészséges és képes lenne ellátni önmagát. A beteg gyakran maga is elismeri betegségét, de kényszeres tudatállapotáról lemondani képtelen. Gyakran párosul a psziché egyéb kóros zavaraival, például paranoiával.


Általában fiatal felnőttkorban indulnak a tünetek. A hipochonder emberek jellemzően bizonyos, normálisan is jelentkező testi tüneteket túlértékelnek, súlyos betegségként fogják fel. Kezelésénél törekedni kell a felesleges vizsgálatok és gyógyszerszedés minimalizálására. Nagyon fontos a bizalmi orvos-beteg kapcsolat, ahol a beteg elmondhatja aggodalmait, megértik, nem szólják le, nem bagatellizálják el a tüneteit. Bizonyos esetekben szükség lehet, szorongásoldó, hangulatjavító gyógyszerek alkalmazására is.


A hipochondria lehetséges okai


  • Az érintettek élettörténetében általában olyan maradandó élmény található, amelytől elveszett a biztonságérzetük.
  • A hipochonder problémájának fennállását elősegíthet az is, ha az orvos problémákra adott magyarázata nem egyértelmű, vagy a leletek nehezen értelmezhetőek.
  • Lehet szerepe az öröklött hajlamnak. Sőt a hipochondria kialakulásnak időpontja szempontjából az is számíthat, hogy a hozzátartozónál mikor jelentkezett a betegség. Ehhez az életkorhoz közeledve a személy elkezd egyre jobban aggódni önmagáért.
  • A sokak által ismert kézmosási kényszernél nem a hipochonder baktériumoktól való félelme jelenik meg, hanem annak a rituálénak fontossága, amely megnyugvást jelent a kényszerbeteg számára. Lényeges, hogy a hipochondriát elkülönítsék a betegségfóbiától is, ami azt jelenti, hogy valaki egy konkrét, meghatározott betegségtől retteg.

A szülők felvilágosító tevékenysége nagyon fontos. Ha például valakinek kiskorában meghal egy óvodástársa vagy osztálytársa, akkor erről a szülőknek beszélniük kell, fel kell oldaniuk az abból adódó ellentétet, hogy a gyerekek alapélménye szerint általában az idős emberek halnak meg.


Az internet ugyan kiemelt szereppel bír életünkben és megszámlálhatatlanul sok pozitív hozadéka van, de a hipochonderek számára nem feltétlen hasznos, ha folyton betegségek és tüneteik után kutatnak. Épp eleget ül a mai kor embere a net előtt. Válasszuk helyette inkább a kirándulást, vagy egy klassz könyv olvasását, amely egészen más világba repíthet és távol tarthat az örökös szorongás világától.