Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Altatók

Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Az alváshiány közérzetünket lényegesen befolyásolja, jelentősen kihat a napi teljesítményünkre. Több betegség, probléma összefoglaló neve az alvászavar, így kezelése sem egyszerű, hanem összetett feladat. Először érdemes megvizsgálni a fennálló körülményeket, szokásokat, esetleges betegségeket, mi okozhatja az álmatlanságot, a rossz alvást. Sokszor sikeresen túljuthatunk a problémán, például egészségesebb alváskörülmények kialakításával, bizonyos ételek, italok kiiktatásával étrendünkből, de akár elég és hasznos lehet relaxációs zene alkalmazása is.


Természetesen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor altatóra van szükség, de ezt mindig alaposan mérlegelni kell, hogy tényleg szükség van-e rá. 

  

Az altatók az agyban a gátló idegpályák működését erősítik, és a mennyiségük növelésével egyenes arányban növekvő gátló hatást fejtenek ki az agy működésére. Elsőként nyugtató hatást fejtenek ki, amely elősegíti az elalvást. Ezt követően mélyítik az alvást, majd növelve az altató dózisát az általános érzéstelenítés, majd a sebészeti érzéstelenítés érhető el, ezt követően a még nagyobb altató mennyiség kómát, majd halált okozhat. Az altatókban található egyes hatóanyagok más, más hatékonyságúak, így különböző javallatoknál alkalmazandóak.

 

Rövid hatású szereket azok a betegek szedik, akiknek az elalvással akad gondjuk. Rövid hatástartamuk miatt nem okoznak másnap álmosságot. A közepes hatástartamú szerek 6-8 órás alvást biztosítanak, ezeket a napközbeni szorongás oldására is használják. Ha a páciens többször felébred az éjszaka folyamán, vagy erősebb feszültségoldásra van szüksége, akkor a hosszú hatásmechanizmusú altatókat alkalmazzák. 


Az alapbajt az altatók sem szüntetik meg, hasonlóan a fájdalomcsillapítókhoz, csak a tüneteket kezeljük velük. A gyógyszerekhez hasonlóan előfordulhatnak mellékhatások, úgy mint a nappali álmosság, szédülés, vagy akár a fejfájás. Könnyen kialakulhat függőség, azaz, egy idő után csak altatóval tudunk elaludni. További veszélyt jelent az is, hogy egy idő után hozzászokik a szervezetünk, s egyre nagyobb mennyiségre van szükség ugyanazon hatás eléréséhez. 


A fentiek alapján megérthető, mennyire veszélyes segítséget jelentenek az altatók. Receptkötelesek, csakis orvos írhatja fel őket. Fontos, hogy ha alvászavarban szenvedünk, próbáljunk meg először természetes módot találni gondunk megoldására, s kerüljük el lehetőség szerint a gyógyszerszedést.