Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Skizofrénia

A beteg időről időre változó módon viselkedhet. Néha nagyon izgatott vagy zaklatott lesz, máskor egy transzszerű állapotba kerülhet, megint máskor pedig mozdulatlan, ám az is előfordulhat, hogy az idő nagy részében teljesen normálisan viselkedik.


Általánosságban a skizofrénia tüneteit három főbb kategóriába lehet sorolni: pozitív, negatív és kognitív tünetek.


A skizofrénia úgynevezett negatív tünetei


A negatív tünetek általában a funkcióképesség lassú romlásával egyidejűleg jelentkeznek, a társasági működés folyamatos romlásával párhuzamosan jelentkeznek. Azért hívják ezeket a tüneteket negatívnak, mert egy viselkedésminta vagy személyiségjegy elvesztését fedik. 


Az alábbi tüneteket értjük ide:

  • eltompult érzelmek (az érzelmek csökkent kifejezése);
  • nem megfelelő érzelmek (nevetés, miközben rémisztő képekről beszél);
  • a beszéd megváltozása (egyhangú, monoton beszédhang).

Kognitív (észlelési) tünetek


Ezek a tünetek sokkal enyhébbek, mint a pozitív és negatív tünetek.


A kognitív (észlelési) tünetek az alábbiak lehetnek:

  • nem sikerül a bejövő információ feldolgozása,
  • nehezen figyel oda valakire,
  • memóriazavarok alakulnak ki.

A skizofrénia úgynevezett pozitív tünetei


A pozitív tünetek közé tartoznak a hallucinációk és az úgynevezett delúziók (téves eszmék). Azért hívják ezeket pozitívnak, mert olyan viselkedésmintát takarnak, amelyek hozzáadódtak a korábbi személyiséghez.


Hallucinációk: A beteg lehet, hogy párbeszédet folytat más által nem hallható hangokkal, de az is lehet, hogy úgy érzi, hogy ezek a hangok utasításokat adnak neki. 


Delúziók (téveszmék): A beteg irracionálisan azt hiszi, hogy mások üldözik, vagy összeesküvést szőnek ellene. A beteg elhiheti, hogy a televízió irányítja viselkedését.


Kiváltó okok


A skizofrénia oka genetikai sérülékenység. Azoknál az átmeneti vagy önkorlátozó pszichózisban szenvedőknél, akiknek a családjában már fordult elő skizofrénia, 20–40 százalék az esély arra, hogy egy éven belül náluk is diagnosztizálják a betegséget.


Egy skizofréniás beteg számára a téves eszmék és a hallucinációk valódiak, és nagyon gyakran a beteg nem hiszi, hogy szükség van orvosi beavatkozásra. A skizofréniás betegek gyakrabban követnek el öngyilkosságot, éppen ezért ha szerette öngyilkossági szándékot tervez, azonnal forduljon szakemberhez!