Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Hallucináció

A hallucinációt el kell különíteni az illúziótól. Utóbbi egy létező élmény kiegészítését jelenti, és mindenki átéli gyerekkorában, de előfordulhat felnőtteknél is. Klasszikus példa rá, amikor valaki szorong, emiatt pedig egy bokrot szürkületben embernek néz, megrémül tőle, később pedig korrigálja a tévedést, és ráeszmél, hogy mit is látott valójában. Ugyanakkor gyakran a pszichózis is így kezdődik: először csak illúziók jelentkeznek, amelyek aztán átfordulnak hallucinációba.


A skizofrénia betegségben szenvedők számára a hallucináció jellemzően negatív élmény. Hallucinációt a lelki betegségeken kívül az alkohol és egyéb pszichoaktív szerek fogyasztása, a cukorbetegség, egyéb betegségek és a szervezet kimerültsége, legyengültsége is okozhat. Az érzékelés minden fajtáját érintheti: vannak szaglási, látási, ízlelési, tapintási és hallási hallucinációk, sőt lehet szó szervezésről is.


A hallucináció előfordulása és okai


A hallucináció gyakrabban érinti a férfiakat, aminek oka, hogy körükben gyakoribb a skizofrénia, és többen fogyasztanak alkoholt és drogokat is. A hallucinálók kis része skizofrén. Ennél a betegségnél a hallucináció akut tünet, és ugyan nagyon félelmetes, gyógyszeresen ez kezelhető a legjobban. A skizofréneknél a hallucinációt a droghasználat még inkább súlyosbítja, részben ezzel magyarázzák, hogy a skizofrének az átlagosnál több bűncselekményt követnek el. Időnként a mániások is hallucinálnak, ritkán pedig súlyos depressziónál is előfordul. Az alkoholnak és a droghasználatnak is lehet ilyen hatása: leggyakrabban ezek okoznak hallucinációt (akár a szerek megvonása miatt). Van több olyan testi betegség is, amely szintén eredményezhet hallucinációt. Erre a legegyszerűbb példák azok a problémák, amelyek lázzal járnak.


A hallucináció tünetei


Előfordul, hogy a hallucinációval küzdő pszichotikus betegek az öngyilkosságig is eljutnak. Akik például pszichotikus állapotban hangosan beszélgetnek láthatatlan partnerükkel az utcán, nagy eséllyel hallucinálnak. Főleg akkor vehető ez biztosra, ha az érintett a nem hallható hangokra reagál is, reakciója pedig negatív tartalmú. Például felszólítja láthatatlan partnerét, hogy hallgasson, vagy hagyjon abba valamit.


A hallucináció kezelése


A hallucinációk nagy részét viszonylag hamar meg lehet szüntetni gyógyszerekkel – a pszichotikus eseteket jellemzően így látják el. Továbbá vannak hanghalló csoportok is, ahol az azonos típusú hallucinációkkal küzdőkkel tapasztalati szakértők foglalkoznak. Ha ismert a kiváltó ok, és megszüntethető, akkor gyógyítani kell.


A hallucináció megelőzése


A megelőzést a hallucináció kiiktatható okainak, így például a droghasználatnak az elkerülése segíti. Akivel már előfordult, hogy lázas állapotban hallucinálni kezdett, annak tanácsos a szokásosnál korábban megkezdenie a lázcsillapítást, és nem megvárnia, hogy láza kifejezetten magas legyen. Még akkor sem, ha az új megközelítés szerint a lázcsillapítást magasabb hőmérsékletek esetén kezdik, mint régebben.


Ahol a hallucinációnak megszüntethető oka van (például láz), ott a gyógyulás teljes lehet. Az akut hallucináció általában jobban csillapítható gyógyszeresen, mint a krónikus. Egy aktívan hallucináló skizofrén beteg panasza például akár órák alatt megszüntethető ily módon, míg a tartós hallucináció nem feltétlenül.