Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Szerepkonfliktusok kezelése

A szerepkonfliktus fogalma meglehetősen tágan értelmezett fogalom. Sokféle feszültségkeltő szituációt neveznek így a különböző elméletalkotók, de összességében három főbb formáját különíthetjük el.


A szerepkonfliktusok fajtái


Konfliktus az ember különböző szerepei között


Az ember az élete során egy időben többféle szerepet is betölthet. Egyszerre lehetünk anyák, közben gyermekei maradunk édesanyáinknak, és ezzel egy időben vezetői egy cégnek, iskolának, kórházi osztálynak stb. Ilyenkor előfordulhat, hogy a különböző szerepeinkből fakadó elvárások ellentmondanak egymásnak.


Adott szerepen belüli ellentétes elvárások okozta konfliktus


Ebben az esetben a személy egy szerepen belül találkozik egymásnak ellentmondó elvárásokkal.


Szerep-én konfliktus


Akkor áll elő, ha a személynek olyan szerepet kell vállalnia, mely nem illik egyéniségéhez, például erős, határozott fellépést kíván meg egy csendes visszahúzódó embertől. Gyakori eset, hogy szülői nyomásra a gyerekek olyan pályát választanak, melyről a későbbiekben kiderül számukra, hogy olyan szerepkövetelményeknek kellene benne eleget tenniük, amely egyáltalán nem felel meg a személyiségüknek.


Státuszinkongruencián alapuló konfliktusok


Bizonyos esetekben az ember úgy érezheti, hogy „rangon aluli” szerepbe kényszerül, vagy nem a státusának megfelelően becsülik meg. Ez kellemetlen feszültséget kelt az egyénben és a társadalomban is. Például, amikor valaki egy olyan főnök beosztottja lesz, akinek az iskolai végzettsége alacsonyabb, mint a hierarchiában fölötte állóé.


A szerepkonfliktusból adódó feszültség feloldásának stratégiái


Kibúvókereső stratégia


Ebben az esetben a lehetséges szankciókat mérlegeljük, és arra törekszünk, hogy minél kisebb legyen a büntetés, amelyet kapunk, ha nem felelünk meg az elvárásnak. Ilyenkor azt a viselkedést fogjuk választani, amelynek elmulasztásáért komolyabb megtorlásra számítunk.


Morális kibúvókereső stratégia


Ilyenkor a személy mindkét szempontot mérlegeli (a legitimitást és a szankciókat), és a kettő „nettó egyenlege” alapján hozza meg döntését.


Morális igazodás stratégiája


Ilyenkor a különböző elvárások jogosságát, legitim voltát mérlegeljük, és annak megfelelően döntünk, hogy melyik elvárásnak teszünk eleget. Például a gyerek, akinek felügyelőszerepet adtunk, úgy dönthet, hogy számára morálisan védhetőbb, fontosabb, hogy bejelentse a rendbontókat, mint hogy elnéző legyen a barátaival.


Instrumentális cselekvések


Ezek olyan cselekvések, melyeknek célja, hogy megváltoztassák a konfliktust előidéző körülményeket.


Figyelemváltás


Ennek lényege, hogy a személy a konfliktust okozó tényezők egyikéről nem vesz tudomást, figyelmét a másik felé fordítja. Például az anya elkezd egyre inkább a tudományos karrierjére koncentrálni, egyre kevesebbet van anyaszerepben, így ritkábban szembesül a konfliktussal.


A vélemények megváltoztatása


Ezzel a technikával a személy szintén nem küszöböli ki a konfliktusforrást, hanem átértékeli az egyes szerepek fontosságát.


Nyugtatók és serkentők alkalmazása


Különböző mozgásos és relaxációs módszerek alkalmazását jelenti, amelyben a személy levezeti a konfliktusból származó feszültségeket. Hatása csak addig áll fenn, amíg a személy alkalmazza. A kémiai szerek, gyógyszerek alkalmazása erre a célra szintén nagyon elterjedt. Egyszerűen, minden erőfeszítés nélkül oldják a feszültséget, de tüneti jellegű hatásuk mellett az egészségre.


Minden erőfeszítés ellenére előfordulhat, hogy a személy nem talál használható megoldást a szerepkonfliktus csökkentésére. Ez tartósan feszült állapotot jelent, mely kezdetben lehangoltságot, csökkent teljesítményt, elégedetlenséget okoz, végül általában különböző testi tünetekhez, ún. pszichoszomatikus betegségekhez vezet.