Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Szülés utáni pszichés zavarok

Szülés utáni szomorúság, szülés utáni depresszió, gyermekágyi pszichózis. Ezek a formái és súlyossági fokozatai a szülés utáni zavaroknak. Miért alakulnak ki, hogyan ismerhetőek fel és mit tehetünk ellene?


Magyarországon évente hozzávetőlegesen 90000 szülés történik. A vizsgálatok szerint a nők 50 százalékánál, - de bizonyos statisztikák már 80 százalékáról beszélnek - a szülést követő hetekben gyermekágyi szomorúság, baby blues, vagy ennek súlyosabb formája a szülés utáni depresszió jelentkezik. Erre az állapotra a szomorúság, sírás, aggodalom, félelem, bizonytalanság, önbizalomhiány érzései jellemzőek, erős érzelmi hullámzás történik. Ez jelentkezhet enyhe formában és sajnos súlyos végkimenetele is lehet.


A leggyakoribb pszichés probléma a szülés utáni szomorúság, más néven baby blues megjelenése, ami a szülő nők közel 80 %-át érinti és általában a szülés utáni 3-4. napon jelentkezik. A kialakulásának oka elsősorban a progeszteron és ösztrogén hormon szintjének csökkenése.


Erre az állapotra már mindenképpen oda kell figyelni, ugyanis előfutára lehet a komolyabb zavaroknak, mint a depresszió vagy a szülés utáni pszichózis. A gyermekágyi depressziót gyakran nevezik rejtett betegségnek, mert a tüneteit sokszor nehéz azonosítani. A gyermekágyi szomorúság tünetei teljesen hasonlóak a depresszió tüneteihez, jelentkezik a lehangoltság, szorongás, szomorúság, kétségbeesés, aggodalom, érdektelenség, sírás, ingerlékenység, átvágytalanság, alvászavar és a bűntudat érzése, illetve ezek mellett megfigyelhető a baba iránti túlzott aggódás vagy túlzott érdektelenség, közöny.


A szülés utáni depresszió súlyossá is válhat, ezért a betegség mielőbbi orvosi kezelés igényel, a probléma ugyanis jól kezelhető, ha mielőbb felismerik és gyógyítják.


Az enyhe formában megjelenő szülés utáni depresszió jól orvosolható tudatos odafigyeléssel, családi támogatással, míg a súlyosabb esetekben szükség lehet terápiára, esetleg gyógyszeres segítségre.


A szülés utáni depresszió legsúlyosabb formája a gyermekágyi pszichózis, ez az állapot olyan tünetegyüttessel jár, mely egyértelműen észlelhető a család számára, s mely mindenképpen intézeti ellátást és gyógyszeres kezelést igényel.


A kutatók általában egyet értenek abban, hogy a szülés utáni depresszió kiváltói között szerepelnek kapcsolati, vagy anyagi problémák, gyász, de lelki és egyéb tényezők is rizikófaktorok.


Mindhárom zavarnál jellemző, hogyha a kismama/anyuka nem kap időben megfelelő támogatást, és segítséget, akkor az ronthat a helyzeten. Szakember felkeresése létfontosságú.


A pszichés zavarok kezelése összetett feladat, ám az időben felismert esetek teljesen meggyógyulnak. A szülés utáni pszichés zavarokról nem ártana a szülésfelkészítőkön is beszélni, illetve tisztában lenni azzal, hol kérhet az érintett segítséget.