Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Mentális retardáció

A mentális retardáció a szellemi fejlődés zavarát jelenti. Az intellektus minden szintjét érinti, zavart szenved a nyelvi, kognitív, szociális és mozgásbeli készség. A lakosság három százaléka mentálisan retardált. Az enyhe értelmi fogyatékosság gyakorisága magasabb az alacsony szociális státuszú gyermekek között, míg a megfelelő szociális körülmények közt élők között alacsonyabb. A súlyos mentális retardáció aránya nem függ a szociális státusztól.


Az értelmi fogyatékosság súlyossága és az adaptív funkciók károsodása szerint változnak a klinikai tünetek. A diagnózis felállításához részletes anamnézis felvétel, majd a gyermek viselkedésének alapos megfigyelése, fizikális és neurológiai vizsgálat, szükséges. Az agyfejlődés zavarára számos morfogenetikai jel utalhat. A komplex pszichiátriai és pszichológiai vizsgálat magában foglalja az objektív mérőeszközök alkalmazását (Bailey skála, Stanford-Binet valamint Wechsler teszt). Számos laboratóriumi teszt elvégzése mérlegelendő.


A mentálisan retardáltak tulajdonságai: Lassú tanulási tempó, csökkentebb önállóság, pontatlan feladatmegértés, rugalmatlanság a gondolkodási műveletekben, gyakori hibázás, fáradékonyság, általában gyengébb szellemi aktivitás.


Osztályozása: A mentális és viselkedészavarok osztályozása a BNO-10 szerint: enyhe (IQ 50-75), közepes (IQ 35-49), súlyos (IQ 20-34), igen súlyos (extrém) mentális retardáció (IQ

20 alatt.


Enyhe szint esetén a gyermeknek komoly nehézséget okoz az iskolai kulturtechnikák, az olvasás, írás, matematika elsajátítása. Az idő és a pénz fogalma sem mindig megragadható számukra. Felnőttek esetén károsodás figyelhető meg a végrehajtó funkciók működése (tervezés, stratégiák kiválasztása, kognitív rugalmasság, fontossági sorrend megállapítása), valamint az elvont gondolkodás terén.


Mérsékelt szint: A nyelvi fejlődés terén már kis korban is elmaradás tapasztalható, illetve más készségek is lassabban fejlődnek. Iskoláskorban a kulturtechnikák elsajátítása - mint az olvasás, írás, matematika - jelentősen lassabb, mint a kortársak esetén. Az idő és a pénz fogalma szintén igen nehezen, vagy korlátozottan ragadható meg számukra. Az iskolai készségek használatához még felnőttkorban is segítséget igényelnek.


Súlyos szint: Az elvont gondolkodás csak igen korlátozott mértékben fejlődik ki esetükben. Az írott nyelvet, a számokat, az időhöz és a pénzhez kapcsolódó fogalmakat csak csekély mértékben tudják értelmezni, ezért folyamatos gondviselésre van szükségük. Nyelvi- és beszédkészségük alacsony szintű.


Igen súlyos szint: fogalmi készségeik a fizikai környezetre irányulnak, szimbolikus folyamatokra nem terjednek ki. Fizikai jellemzők alapján történő párosításra, illetve csoportosításra szintén képesek lehetnek. A beszédet és a gesztusokat nagyon korlátozott szinten értik meg. Magukat leginkább nonverbális módon fejezik ki.


A kezelésben központi helyet foglalnak el a terápiás szolgálatok és a speciális oktatás. A korai fejlesztés akkor igazán sikeres, ha a családot komplex, dinamikus rendszernek tekintik és a beteg gyermek, a család és a környezet adaptációját kölcsönösen kezelik. A speciális kisegítő iskolai oktatás 16 éves korig történik az oktatási törvénynek megfelelően.