Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Demencia

A demencia nem egy konkrét betegség, hanem számos különböző tünetegyüttes definíciója, velejárója lehet az emlékezetkiesés, a szavak keresésének nehézsége, az ítélőképesség romlása és a mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos problémák, amelyeket az agysejtek (neuronok) sérülése, elvesztése okoz.


A demencia jelei és tünetei változatosak, de legjellemzőbb az emlékezet kiesése, beszélési, kommunikációs problémák, például szókeresési nehézségek, ismétlés. A demens beteg fókuszálási nehézségekkel küzd, gyakran nehezen érti a látottakat, ítélőképessége károsodik. A demencia okai olyan tényezők, amelyek az idegsejtek károsodásához vezetnek. Miután az agysejtek megsérültek, elveszítik képességüket más sejtekkel való kommunikációra, ami diszfunkcióhoz vezet.


Ma már bebizonyosodott, hogy a demencia, azaz a szellemi leépülés, nem az öregedés természetes velejárója, a demencia kialakulásában szerepet játszik az életkor, a családi előzmények is; kockázati tényezői: a dohányzás, az erős alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a magas koleszterin, illetve a magas vérnyomás is.


A szakemberek elsődleges és másodlagos demenciát különböztetnek meg. A másodlagos demencia esetében egy betegség, vagy egy egészség károsító szokás miatt kialakult szervi károsodás áll a háttérben. Az elsődleges demencia fő jellemzője a memóriaromlás, és bármilyen furcsa, de nincs kimutatható oka.


A demenciát egy sor felmérés után diagnosztizálják, ami magába foglalja a fizikai állapot kiértékelését, és a kialakult problémák előzményeinek feltérképezését. A memória tesztek, a képalkotó vizsgálatok és a vérvizsgálat kizárhatnak más problémákat, amelyek hasonló tünetekkel járnak, mint a demencia.


A demencia gyógyszerrel nem kezelhető, nem lehet megfordítani, vagy megállítani a folyamatát. Bár nem lehetséges a demencia teljes megelőzése, a környezeti változások, a rendszeres testmozgás és a másokkal való kapcsolattartás egyaránt hasznos lehet.


A demenciában szenvedő személy betegségének mértéke mindig egyéni. Néhány beteg gyorsan halad lefelé, míg mások nagyon lassan. 


A szakemberek legnagyobb sajnálatára, a demencia fokozódásához hozzájáruló tényezőket még nem sikerült teljesen beazonosítani. Egy demens beteg ápolása rendkívül nagy terhet jelenthet a családtagoknak, nagyobb stresszforrás, mint például egy fizikai betegséggel küzdő esetében.


A memória, és koncentrációs zavarok miatt a demens betegeknek különösen nagy szükségük van segítségre a mindennapokban, ezért felelős döntést kell hozni az érintett családnak az érintett ápolását illetően.