Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Amnézia

Amnézia alatt az emlékezési képesség részleges, vagy teljes hiányát értjük. Amikor a beteg elméje ép, nincsenek memóriazavarai, ugyanakkor valamilyen oknál fogva képtelen a közeli vagy távoli tapasztalatait felidézni. Két csoportja van: az egyik szervi eredetű, ilyenkor az agyműködés zavara okozza a „filmszakadást”. A másik a pszichés eredetű, itt nem az emlékezetben való bevésés, vagy tárolás folyamata sérül, hanem az emlékek előhívásának átmeneti zavaráról van szó.


Amnézia esetén a hosszútávú emlékezet marad meg leginkább. A közelmúltban történeteket elfelejti a beteg. Azokat az eseményeket, amiket nem tud felidézni kitalált történetekkel helyettesíti. 


Okai


 Az amnézia olyan esetekben alakulhat ki, amikor az agyban sérülés, károsodás történik. Sérülhet az agyvelő agyhártyagyulladás esetén, vagy az adott agyterületet ellátó ér, azaz agyi infarktus, vagy agyvérzés történik. 


Külön csoportot alkotnak a mérgezések, gyógyszermérgezések, kábítószerek következtében kialakult emlékezet kieséses zavarok. 


Amnézia kialakulhat agyi működészavar során, Alzheimer-kórban, epilepsziában, vagy migrén esetén is. Ritkább esetben stressz is kiválthatja.


A pszichés eredetű emlékezetkiesésnél valamilyen váratlan trauma áll a háttérben. Ez általában részleges, vagy szelektív. Hossza 1-2 héttől, akár évekig is terjedhet. 


Amikor a beteg nem emlékszik arra, hogy emlékezetvesztése volt, zavartan viselkedik, elfedi a kellemetlenséget, amiket a kiesés okozott. Ha ez történt, a kívülről észlelő személy feladata felismerni a bajt és orvoshoz vinni. Szélütés, agyvérzés első jele is lehet az amnézia. Ha baleset történt, minél hamarabb orvos kell fordulni.


A szervi eredetű amnézia az alapbetegség kezelésével kezdődik. Az ideggyógyász feladata az amnézia besorolása, kivizsgálás céljából tovább küldeni a beteget fizikális vizsgálatra, memória tesztre, képalkotó vizsgálatra, koponya ct-re. Agyi keringési zavarok esetén kardiológus bevonása szükséges. Gyakran rehabilitációs kezelés részeként is történik az amnézia kezelése, pszichoterápia segítségével. A pszichés eredetű amnézia kezelése pszichoterápiás módszerekkel - példáull hipnózis, autogén tréning, analízissel - is feloldható.