Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Szenvedélybetegségek

A szenvedély az ember természetes állapota. Boldog pillanatainkban, szerelemben, kreatív alkotó tevékenységben éljük át, amikor az átszellemültség rendkívüli erővel mozgósítja belső energiaforrásainkat. A szenvedély felfokozott intenzitása megfelelő energiával vértez fel bennünket a nehezebb időszakok könnyű megélésére.


Fontos szerepe van a személyiségfejlődés korai szakaszának, a kisgyermekkorban lezajlott traumáknak. A meghitt emberi kapcsolatok hiányából, illetve például a munkahelyi vélt vagy valós sikertelenségből származó szorongást enyhítheti a beteg a szenvedélybetegséggel.

Számos vizsgálat támasztja alá, hogy az addikcióra való hajlam bizonyos mértékben genetikailag is meghatározott. Kimutatták például, hogy a dopamin-2 receptor A1 allél jelenléte szignifikánsan gyakrabban fordul elő súlyos alkoholistáknál, drogfüggőknél és játékszenvedélyben szenvedő betegeknél.


A szenvedélyek, függőségek alapvetően kétfélék lehetnek: kémiai addikciók (alkohol-, drog-, nikotinfüggőség), továbbá viselkedéses vagy anyag nélküli addikciók (játékszenvedély, munkamánia, kóros vásárlás, kleptománia, internetfüggőség, stb.


Az anyag nélküli addikcióknál ugyanúgy ciklikus viselkedési sztereotípiákat figyelhetünk meg, mint a kémiai addikcióknál: 

Vágy, 

Késztetés 

Növekvő feszültség 

Szenvedély megélése (pl. szerhasználat) 

Feszültség csökkenése.


A késztetésnek a betegek csak nehezen tudnak ellenállni, és több hónapos vagy éves józanság után is visszaeshetnek. A szenvedélybetegségek ráadásul gyakran társulnak más függőségekkel, és nem ritka az öngyilkossági kísérlet társulása sem.


A szenvedélybetegek számára az öröm, boldogság, eufória, kielégülés állapotának kizárólagos forrása egy fókuszált tevékenységre szűkül, élete ettől függ, miközben környezete szenved a viselkedése miatt. A szenvedélybeteg saját létezését, örömét a szenvedélye tárgyával való megéléstől teszi függővé. A szenvedély elveszti tápláló, feltöltő szerepét, és a személyiség építése helyett pusztítóan kezd el hatni.


Ez a hatalomátvétel, a függőség kialakulása lassan, szinte észrevétlenül történik, a kialakult szenvedélybetegségben viszont a személy már próbálja tagadni saját maga és a környezete előtt is, ezért a leszokást rendkívül megnehezíti a tagadás.


Mely tényezők játszanak jelentős szerepet a szenvedélybetegségek kialakulásában?


 • Genetikai hajlam
 • Gyermekkori traumák, elhanyagoló vagy túlvédő szülői attitűd, negatív környezeti hatások
 • Feldolgozhatatlan veszteségek
 • Munkahely elvesztése
 • Felnőttkori krízisek, traumák, gyász, válás, családi kapcsolatok megváltozása, betegségek, feleslegességi érzés kialakulása.
 • Életkori szakaszok váltása, pl: klimax, kapuzárási pánik, gyerekek leválása.

A szenvedélybeteg jellemzői


Szellemi képességek leépülése, tudati beszűkülés, értelmi kiüresedés, érdektelenség, kapcsolataik beszűkülnek, szexuális örömtelenség, közöny, depresszió, cél nélküliség, szégyen, bűntudat, kisebbségi érzés, öngyilkossági késztetés.


A szenvedélybetegségek kezelésének módszertani összefoglalása


 • Biológiai terápiák
 • Szociokulturális terápiák
 • Csoportterápiák
 • Relaxációs technikák.
 • Transzperszonális pszichiológiai terápiák
 • Pszichodinamikus terápiák
 • Viselkedésterápiák
 • Kognitív terápiák

Léteznek pozitív szenvedélyek: szeretet, intim kapcsolatok, szexualitás, önmegvalósítás, család, hit, meditáció, sport, katarzis stb. A titok az egyensúlyban rejlik, minden szenvedélyesen végzett tevékenység lehet építő, csak a túlzásba vitel, és az egyensúly eltolódása vezet szenvedéshez. Igyekezzünk megtalálni életünkben azokat a természetes örömforrásokat, amelyek saját magunknak és a környezetünknek is boldogságot okoznak.