Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Alkoholizmus

Mindennapjainkban étkezéseinket kísérheti mértékletes alkoholfogyasztás, s természetesen abban sincs semmi kivetnivaló, hogy társasági rendezvényen koccintunk egy sikeres eredményre, gratulálunk az ünnepeltnek. Ezzel szemben a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás már káros hatással lehet egészségünkre. 


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alkoholizmust a betegségek közé sorolja. Alattomos, hiszen a kezdete nehezen felismerhető, tüneteinek egyértelműsége a betegség súlyosságának fokozatával áll összefüggésben. Mikor beszélhetünk alkoholizmusról? Akkor minősül betegségnek a rendszeres alkoholfogyasztás, ha már észrevehetőek a lelki, testi, vagy szociális tünetei. A betegség nem az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ, hanem attól, hogy a személy nem képes kontrollálni az alkohol használatát, káros hatással van már társas kapcsolataira, munkájára, testi, lelki tünetei vannak. 


Az emberekre különbözően hat az alkohol, egyesek nem éreznek egy adott mennyiségtől semmilyen hatást, mások ugyanannyitól jobban érzik magukat, boldogságot, eufóriát élnek meg. A függőség kialakulásához több tényező vezethet. 


Vannak, akik genetikailag hordozzák a hajlamot, s ha azt tapasztalják, hogy az alkohol által boldogságot élnek meg, könnyebben ki vannak téve a veszélynek, hogy rendszeresen fordulnak az italhoz. A környezet is negatív befolyásoló tényező lehet, például egy nagyivó baráti társaságban könnyebben függővé válhatunk. De a depressziós, szorongásos tünetek is növelik az alkoholizmus kialakulásának kockázatát, hiszen az ital enyhíti a tüneteket. 


Kétség sem férhet ahhoz, hogy az alkohol oldja a feszültséget. Ezért könnyen kialakulhat egy állandó mechanizmus, ha valaki a bajokon, a stresszhelyzeteken az alkohol segítségével lesz úrrá, és egyre kevésbé törekszik arra, hogy megoldást keressen a problémákra, inkább a feszültséget poharazgatás segítségével oldja. 


Az alkoholizmus nem csak az egyén, hanem a hozzátartozók terhe is. Az alkoholizmus nem akaratgyengeséget jelent, hanem betegség, krónikus probléma, melyet kezelni kell. Orvosi, pszichológiai segítségre, sok esetben egy önsegítő csoportterápiára is szükség van. Amikor már testi tünetekhez, szervi bajokhoz vezet az alkoholizmus, az orvosi segítség elkerülhetetlen a betegség leküzdéséhez. Az alkoholmegvonás akár életet veszélyeztető állapothoz is vezethet.  


Törekedni kell a szakember segítségére, mert csak szakszerű segítség mellett van esély a gyógyulásra.