Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Testvérféltékenység

A testvérféltékenység egy természetes folyamat, azóta létezik, mióta világ a világ. Gondoljunk csak a bibliai Káin és Ábel történetére, vagy a Rómát alapító Romulusz és Rémusz legendájára.


A kistestvér születése nem mindig olyan idilli az idősebb gyermek szemszögéből, mint azt elképzeljük. A nagytestvér sokszor a kórházból való hazaérkezés után szembesül azzal, hogy valódi rivális, vetélytárs érkezett a családba, ezért nem ritka, hogy a gyerekek pár nap után azt követelik szüleiktől, a kicsit vigyék vissza onnan, ahonnan hozták.


Az új családtag érkezése felborítja a gyerek (netán gyerekek), és szülők addig jól megszokott életét, rendjét, mindennapjait. A kizárólagos figyelmen már osztozni kell, az addigi igazodási pontok elmosódnak, netán megszűnnek, s a nagyobbik gyermek úgy érezheti, még ha nem is tudja ezt pontosan megfogalmazni, hogy kizökkentették a biztonságot nyújtó környezetből, elvették tőle az édesanyját. Ezek ismeretlen, félelmet keltő érzések, amelyekkel a gyerekek nem igazán tudnak mit kezdeni, az új jövevényt kezdik hibáztatni, féltékennyé válnak.


A testvérféltékenység meglehetősen komplex jelenség. Jelentősége lehet annak is, hogy az adott gyermek hányadik a testvérsorban. Az idősebb gyerkőc a féltékenységgel új viselkedésformákat vehet fel, sok esetben kifordulhat önmagából, agresszívvá, durvává, visszautasítóvá válhat. Ilyen esetekben akár a szülőkkel is durváskodhat, meg is ütheti őket. Különböző szorongásos tünetek is előfordulhatnak: az említett magatartásbeli változásokon kívül alvási és evési zavarok is jelentkezhetnek.


A testvérféltékenység gyakorta természetes velejárója a családi életnek. A kölcsönös elfogadás, az érzelmi egyensúly újbóli megtalálása nem mindig könnyű feladat sem a gyermeknek, sem a szülőnek. Épp ezért ne hagyjuk magára újonnan tapasztalt érzéseivel a féltékeny gyermeket. Inkább igyekezzünk hangsúlyozni neki azt, milyen előnyei vannak, hogy ő az idősebb testvér. Próbáljuk bevonni a kicsi körüli teendőkbe. Dicsérjük sokszor. Figyeljünk rá, beszélgessünk vele. És ami a legfontosabb, szeretgessük, öleljük meg minél gyakrabban, az érintés, a testi kontaktus ugyanis számukra a biztonságot jelenti. Biztosítsunk neki külön időt anyával, amikor az időt kettesben töltik el.