Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Pályaválasztás

A pályaválasztás azt a szintet jelenti, amikor az illető képessé válik olyan pálya választására, ami mind a személyiségének, mind az elhelyezkedési lehetőségeknek megfelel. A megfelelő választás lehetőséget nyújt a szakmai képzésben való sikeres részvételre és a későbbi szakmai beilleszkedésre.


Míg a pályaválasztási érettség elérésére az általános képzés és a szakmai képzés határán jut el a személy, addig a pályaérettség a szakmai képzés és a pályába beilleszkedés határára alakul ki. Ez teszi lehetővé azt, hogy az egyén később sikereket tudjon elérni a választott hivatásában.


A pályaválasztás nem egyszeri döntést jelent. Életpályánk során számtalanszor kerülhetünk olyan szituációba, hogy akár személyes fejlődésünk, akár a külső körülmények változása miatt változtatni kényszerülünk, esetleg új szakmát kell választanunk. Hiszen lehetséges, hogy tíz vagy húsz év múlva az, ami most érdekel, ami most fontos nekünk, az a jövőben nem lesz az. Másrészt külső okok is közbejöhetnek, hiszen a gazdasági és a munkaerő piaci helyzet változásai a hivatásunkat is érintheti.


A pályaválasztás nem egy életre szóló választás, hanem egy irány, ami képességüknek jelenleg megfelel, és ami életpályánk alakulása során változhat. Ebben az életkornak is szerepe van. Valószínűleg te is látod a környezetedben azt, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki ki nem állhatja a munkáját: kiégés, stressz, folyamatos feszültség, ami nemcsak a szakmai teljesítményére, hanem a magánéletükre is kihatással van.


Ha valaki a belső motivációjának megfelelő munkát végezhet, akkor az élete minden területén könnyebben veszi az akadályokat, és sugárzik róla, hogy jól érzi magát a bőrében. Igenis tehetünk érte, hogy már a középiskolában egy olyan úton induljunk el, amellyel nemcsak munkát, hanem valódi, szívvel-lélekkel végzett hivatást válasszunk magunknak. Ha egy diáknak lehetősége van feltérképezni, hogy az őt érdeklő területeken milyen munkakörök léteznek, és ezek mennyire illenek a személyiségéhez, akkor nem kell félnünk attól, hogy az iskola kapuján kilépve elveszik a felnőtt világban.


Lépések a jövő felé


  1. Fejtsd meg ki vagy és kivé szeretnél válni! Mielőtt elindulsz az önmegvalósítás útján fontos, hogy magadba tekints, megfogalmazd vágyaidat, a téged érdeklő sok-sok dolog közül kiválassz egyet, ami leginkább érdekel.
  2. Nézz körül, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz! Ez egy izgalmas kutatómunka, segítségül hívhatod tapasztaltabb barátaidat, kutakodhatsz az interneten, vagy kérhetsz tanácsot egy külső szakembertől is. Tudd meg, hogy milyen végzettség kell hozzá, milyen fokú nyelvtudást várnak el, kezdőként milyen fokú gyakorlati tapasztalatra lesz szükséged. Ha az elképzelésed megvan, a lehetőség is rád talál!
  3. Határozz meg célokat és tervezz! A tervet olyanra szabhatod, ahogy neked a legszimpatikusabb, lehet nagyon részletes, vagy csak a fő pontokat tartalmazó. Rakd jól látható helyre, vagy ha nem szeretnéd, hogy más is lássa, időnként pillants rá. A határidők itt sokat segíthetnek!

Lépésről lépésre haladj, higgy magadban, és ne tántorítson el, ha egy-egy részterved nem sikerül. Ne add fel, keress más utat, tervezz újra. Ne feledd, az álmaidat egyedül csak Te tudod megfosztani a megvalósulásuktól!