Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Anorexia

Az anorexia olyan étkezési rendellenesség, amelyet alacsony testsúly, az evés megtagadása, a hízástól való félelem és a vékonyság iránti erős vágy jellemez. 


Sok anorexiás ember túlsúlyosnak látja önmagát, annak ellenére, hogy valójában alultáplált. Jellemzően gyakran tagadják, hogy problémájuk lenne az alacsony testsúllyal. Rettegnek a legkisebb súlygyarapodástól is. 


Egy anorexiás mindent megtesz a hízás elkerülése érdekében. Vannak, akik túlzásba viszik az edzést, hányásra kényszerítik magukat, vagy hashajtókat használnak a fogyáshoz.

Gyakran mérlegelik magukat, kis mennyiséget esznek és csak bizonyos ételeket fogyasztanak. Állandóan számolják a kalóriákat, az ételek zsírtartalmát. 


Gyakori kísérő jelenség a depresszió, a szorongásos rendellenességek kialakulása és az álmatlanság is. Magányossá, zárkózottá válnak, kerülik a barátokat, a családtagokat. Kialakul az önutálat, megfigyelhetőek az önkárosítás nyomai. 


Az anorexia hosszútávon súlyos szövődményeket okoz: ezek között szerepelhet többek között csontritkulás, meddőség és szívkárosodás is. A nőknél gyakran megszűnik a menstruáció. Szélsőséges esetekben az anorexiában szenvedő embereket, akik folyamatosan megtagadják a jelentős táplálékbevitelt és a testsúly-helyreállító beavatkozásokat, alkalmatlannak nyilvánítják saját döntéseik meghozatalára, gyámot nevezhetnek ki számukra, akik meghozhatják azt a döntést is végső esetben, hogy nasogastricus csövön keresztül etetik őket.  


Az anorexia kialakulásának oka ma még ismeretlen. Úgy tűnik, hogy genetikailag is örökölhető a kialakulásra való hajlam. A kulturális tényezők is szerepet játszanak, a vékonyságot értékelő társadalmakban magasabb a megbetegedések aránya. Ezenkívül gyakrabban fordul elő azok között, akik életében, munkájában előnyt jelent, illetve követelmény a vékony alkat, mint például a modell szakmában, a táncosok körében, de gyakori az atléták között is. Az anorexia gyakran egy jelentős életváltást, vagy stresszt kiváltó eseményt követően kezdődik. 


Az anorexia kezelése nemcsak az egészséges testsúly helyreállítását foglalja magában, hanem a mögöttes pszichológiai problémák, illetve a problémához vezetett magatartások kezelését is. Bár a gyógyszerek nem segítenek a súlygyarapodásban, az anorexiához kapcsolódó szorongás, vagy depresszió kezelésében igen. 


Különböző terápiás módszereket alkalmaznak a kezelésében, mint például kognitív viselkedésterápiát, vagy a Maudsley-családterápiát is alkalmazzák, ahol a szülők felelősséget vállalnak gyermekük táplálásáért, az étkezés ellenőrzéséért. 


Ma már több millió embert érint az anorexia, becslések szerint tízszer gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.