Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Pszichopata, szociopata

Annyi bizonyos, hogy antiszociális emberek, személyiségzavarral szenvedők, azonban a két fogalmat, a két személyiségtípust nem lehet egymással együtt említeni, ezek különböző személyiségzavarok, annyi bennük a közös, hogy mindegyik a társadalomba való beilleszkedés egyik súlyos zavara. Nem veszik figyelembe mások jogait, vagy a társadalmi morált, erőszakos viselkedésűek és nem mutatnak bűntudatot.


A „kik ők?” kérdése mellett talán csak a „hogyan ismerhetjük fel őket?” terület az érdekesebb, fontosabb.


A szociopata embereket azt mondják könnyű felidegesíteni, ez egy fő jellemzőjük, hogy ők labilisak, váratlan hisztériákra, dühkitörésekre hajlamosak. A kutatások alapján elmondható a szociopatákról, hogy alacsony intelligenciaszinttel rendelkeznek, alacsonyan iskolázottak, rossz szociális körülmények között élnek, alkalmi munkákból tengődnek. A társadalmi normákat, szabályokat nem tisztelik, sok közöttük a visszaeső bűnöző, tetteiket pedig előre nem tervelik ki, indulatból cselekednek.


A pszichopaták ezzel szemben pedig gyakran elbűvölő személyiségűek tudnak lenni, viselkedésük megnyerő, ártalmatlannak tűnő emberekről van szó, akik könnyen ismerkednek, könnyen építik ki a bizalmat embertársaikkal, manipulálnak másokat, visszaélnek a bizalommal és nem éreznek empátiát.


A szociopatákkal szemben ők gyakran magasan iskolázottak, jó állásuk van és műveltek. A szociopata bűnözők az általuk elkövetett bűntényekre alaposan és hosszú ideig készülnek, elterveznek előre mindent, aprólékosak.


A szakemberek szerint a pszichopátia genetikai eredetű, míg a szociopátia a környezeti hatások miatt alakul ki. A pszichopatáknál az agy bizonyos részei alulfejlettek, ami velük született genetikai dolog, míg a szociopatáknál valamilyen gyermekkori trauma, fizikai vagy lelki bántalmazás hatására változik meg a személyiség.


Környezetünkben nagyon fontos a személyiségzavaros embereknek mielőbbi leleplezése, felismerése. Lássuk mely jelekre figyeljünk.


A pszichopata ember elsőre nagyon udvarias, kedves, figyelmes, rengeteget bókol, néha már – már sok tud lenni, de ezzel csavarja az ujja köré a kiszemelteket. Nagy társaságban él, sok ember veszi körül, de mindegyiket irányítani akarja. Addig kedves és bájos, amíg az ő kedvére cselekszik az ember, az első ellentmondásnál kiütközik az erőszakos személyiség, az agresszív magatartás, a manipuláció.


A pszichopata társ önző és folyton azt erősíti bennünk, miért nem vagyunk jók semmiben, az önbizalmat teljesen aláássa, lekezelő, miközben ő folyamatosan hazudik.


A szociopata ember egy más jellegű embertípus, a következő ismérvekkel:

Hidegen hagyják mások érzései, közömbös embertársaival, agresszív, erőszakos, konfliktusaiért mindig másokat hibáztat és nem érez megbánást, bűntudatot cselekedetei után.


Felületesen kedves, valójában képtelen a szeretetre és az empátiára. Céltudatos és sikerorientált, saját céljait követi, általában munkájában sikeres, személyiségzavarát nehezebb felismerni, sokszor csak a szűk környezete tudja róla, hogy szociopata. Az ilyen típusú emberek nem képesek a törvények betartására, nem hajlandóak alkalmazkodni, sokszor visszaeső bűnelkövetők.


A szakemberek szerint a gyógyszeres kezelés a személyiségzavarok esetében nem igazán hatékony, a viselkedészavarok kezelésében csak hosszú távú terápia eredményezhet maradandó változást.