Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Pszichoszomatikus betegségek

A pszichoszomatikus betegségek elnevezés a test (görögül szóma) és a lélek (psziché) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus betegségek mechanizmusa, azaz a lélek és test megváltozott kölcsönhatásának mechanizmusa máig sem teljesen ismert.


Az első szabály, hogyha testi tünet jelentkezik, először mindig vizsgáltassa ki magát. Ha az orvos talál szervi eltérést, azt természetesen kezelni kell, de ha nem, akkor legfeljebb tünetcsökkentésről lehet szó. A pszichoszomatika lényege, hogy számos olyan organikus betegség, testi tünet észlelhető, melyek hátterében egyértelműen feloldatlan konfliktusok tárhatók fel. A pszichoszomatikus szemlélet a modern orvoslásban sem nélkülözhető. A lelki történések biológiai hatásának tudományos elemzése a stresszelmélet kidolgozása óta intenzív kutatások tárgya.


A leggyakoribb pszichoszomatikus betegségeket a következő módon lehet csoportosítani:

Pszichoszomatikus betegségek

Kardiovaszkuláris betegségek: pl. magas vérnyomás, szívtáji fájdalmak 

Gyomor-bélrendszer betegségei: pl. colitis ulcerosa, IBS, gyomor- és nyombélfekély, reflux

Táplálkozási zavarok: pl. anorexia, bulimia

Légzőrendszer betegségei: pl. köhögés, asthma 

Autoimmun betegségek: allergiák


Általában a következő lelki eredetű közérzeti zavarok merülnek fel: megmagyarázhatatlan félelem, alvászavar, depresszió, idegesség, tespedtség, zavartság, kimerültség, gyors szívdobogás, ájulás, azonosíthatatlan eredetű fejfájás, hát- és gerincfájdalmak, emésztési zavarok, étkezési panaszok - hasmenés, székrekedés, hányás, testsúlyváltozás -, szexuális zavarok, bőrtünetek, érdektelenség, szexuális örömérzet csökkenése. Igazi szervi problémák nélkül további szervi működésbeli zavarok alakulhatnak ki, például légzési-, keringési zavarok.


A pszichoszomatikus zavart csak abban a környezetben lehet megérteni, ahol előfordul. Ez a családterapeuták szerint annyit tesz, hogy ha kiterjesztik figyelmüket a betegről a családtagok közötti kapcsolatrendszerre, akkor a pszichoszomatikus tünet jócskán veszít titokzatos megfejthetetlenségéből, és teljesebb értelmet nyer.


A szervezet mindig tudja, hogy mire van szüksége a testünknek és a lelkünknek is. Ha elfáradunk, pihennünk kell, ha testünk megbetegszik, szervezetünk jelez: fájdalommal, lázzal, levertséggel, étvágytalansággal. Ezek mind felismerhetőek és orvosolhatóak.