Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Alva beszélés

Valószínű sokunknak mondták már, hogy beszéltünk álmunkban. Aki álmában beszél, másnap nem emlékszik arra, amit mondott. Az alva beszélés azt jelenti tehát, miközben alszunk, beszélünk. 


Előfordulhat, hogy az éjszaka alatt többször beszélünk álmunkban, a megfigyelések azt mutatják, harminc másodpercnél többet egyszerre nem beszélnek az érintettek. Valaki érthető szavakat, akár mondatokat mond, mások motyognak, s érthetetlen, amikor beszélnek. Egyszer úgy látszik, mintha magában beszélne az alva beszélő, máskor mintha valakivel társalogna. Suttogás, de akár kiabálás is előfordulhat.  


A gyermekeknél viszonylag gyakori jelenség, tíz éves korig csaknem fele beszél álmában, a felnőttek mintegy öt százalékánál fordul elő. Az alva beszélés családi örökség is lehet, gyakorta fordul elő azoknál a gyerekeknél, akiknek felmenői is beszéltek álmukban. 


Azt hihetnénk, hogy akkor beszélünk csak, amikor álmodunk, de a kutatások azt mutatják, hogy az alvás bármely szakaszában előfordulhat. Eme alvászavar hátterében bizony állhat akár betegség is, bár többségében ártalmatlan jelenségről van szó. Az alva beszélés jele lehet a REM-fázis rendellenesség (RBD) és az alvást zavaró rémítő képek jelentkezése is, hiszen ezen alvási rendellenességek hatására a beteg akár hangosan kiabálhat, csapkodhat, rugdalózhat is, és nehéz felébreszteni. Az RBD problémával küzdő betegek, a kiabáláson kívül akár agresszív mozdulatokat is tehetnek. 


Az alva beszélést okozhatja a stressz, a láz, mentális problémák, de bizonyos gyógyszerek is. Amikor már hálótársunk, de akár önmagunk számára is zavaróvá válik alvászavarunk, érdemes felkeresni egy alvásspecialistát. Maga az alva beszélést ritkán kell kezelni, azt a betegséget kell kezelni, ami egy súlyosabb alva beszéléshez vezetett. 


Ha mégis szeretnénk tenni ellene, érdemes vezetni egy alvás naplót. Fel kell jegyezni, mikor tértünk nyugovóra, hány órát aludtunk. Fontos felírni az alvás körülményeit, mit csináltunk napközben, milyen ételeket fogyasztottunk, mikor ittunk például koffeintartalmú italt. Érdekes lehet lejegyzetelni, mi foglalkoztat bennünket napközben, mennyire élünk meg stresszes helyzeteket. Ha hosszabb ideig figyeljük ezeket a tényezőket, segíthetjük a szakember munkáját.