Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Alvászavar

Az alvás alapvető létszükséglet az emberi szervezet és idegrendszer számára, a regenerálódásához elengedhetetlen.


Fontos tény, amit szinte minden ember megtapasztalt már, ha nem ébred frissen és nem érzi úgy, hogy kipihente magát, akkor nem bizonyult elegendőnek az alvásra fordított idő, vagyis az alvás minősége nem megfelelő. Ha nincs minőségi alvás, – és ez esetleg többször ismétlődik – az kihat a testi, lelki egészségre. Az alvászavarnak több mint nyolcvanféle változatát ismerik, de csak úgy érhetünk el áttörést, ha feltárjuk, melyek azok a tényezők, amik megzavarják az álmunkat. Nézzük a leggyakoribb típusokat!


Álmatlanság: a páciens nehezen alszik el. Ha ez csak ritkán fordul elő, vagyis nem rendszeres, fel sem tűnik, máskülönben, ha rendszeressé válik, foglalkozni kell vele.


Alvási apnoe: a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra indul.


Nyugtalan láb szindróma: erőteljes késztetés a lábakban, akár rugdalás is a lefekvés után.


Hiperszomnia: tartós kialvatlanság, aluszékonyság.


Cirkadián ritmuszavarok: az alvási és ébrenléti ciklus problémái, felborulása.


Paraszomnia: alvás közben szokatlan cselekedet. Minden furcsa, ami nem alvás.


Többen fáradtak napközben, de ennek hátterében a kevés alvás áll. Hogy kinek mennyi az alvásigénye, ez több tényezőtől is függ, például az életkortól, egészségtől, életmódtól. De kimondhatjuk és bizonyított tény is, hogy az átlagos alvás 8 óra.


Mi okozza az alvászavarokat? Nagyon különböző okai lehetnek. Az alvászavar tünet és betegség is lehet egyszerre, mely mögött különféle okok húzódhatnak meg. Genetika, gyógyszerek, mentális betegségek, és egyéb alvást befolyásoló betegségek, vagy erre utaló jelek. Megtörténhet az is, hogy az ok ismeretlen. Ne felejtsük el azokat a tényezőket sem, amelyek a mindennapi rutinunkhoz tartoznak és valós problémát okoznak: ilyen például a koffein, az alkohol, a rendszertelen munka beosztás, és napjainkban már az öregedés folyamatát is okként említik.


Alvászavar tünetei: nehéz, akár 30 percnél hosszabb az elalvási idő; többszöri megébredés; napközben gyakran álmosnak érzi magát; hangos horkolás, zihálás; rövid időre kimarad a légzés; bizsergő érzés a lábakban, karokban este lefekvés után; éjszaka, alvásközben lábrándulás; álomszerű élmény elalvás közben; olyan érzés ébredéskor, hogy nem tud mozogni, merev a teste.


A tüneteket diagnosztizálni szokták, ha komolyabban kezelendő az alvászavar, ha jelentős szubjektív panaszokat okoz és gátolja a beteg mindennapi élettevékenységét. Általában alvásvizsgálatot írnak elő, ahol a teljes éjszaki alvást rögzitik, ha kell több napon keresztül, hogy teljes korképet kaphasson az orvos. Eközben alaposan megvizsgálják az agyi hullámokat, a vérnyomást, szemmozgást, a légzési arányt, a szív és más izmok pulzusát és elektromos aktivitását. Megfigyelik, milyen gyors az elalvás.


Segítség a jó alvási technika elsajátítása, életmódbeli változás, relaxációs technikák elsajátítása, szorongás csökkentése, fényterápia, gyógyszerek, természetes termékek kipróbálása, alkalmazása.