Barion Pixel
Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Kamera és mikrofon tesztelése
Mikrofon és kamera tesztelése

A szolgáltatás igénybevételéhez szüksége van a számítógépe kamerájának és mikrofonjának a megfelelő működésére. A következő két lépésben ellenőrizheti a megfelelő működésüket.

A megfelelő működéshez a következő operációs rendszereket és böngészőket javasolt használni:

Laptop vagy asztali számítógép használat esetén:

Operációs rendszer: Windows10 és MAC rendszereken egyaránt futattható.

Böngésző: Chrome, Mozilla, Edge

Mobiltelefon használata esetén:

Android operációs rendszeren - Chrome böngésző javasolt

IOS operációs rendszeren - Safari böngésző javasolt

Tájékoztatás
"Szeretnénk tájékoztatni, hogy levelezésben és a konzultáció során elérhetőség, telefonszám, email cím egyéb elérhetőségek nem adhatók ki, illetve a klienstől sem fogadható el, ez a szerződésben is feltüntetésre került. Az elérhetőség kiadása és elfogadása az együttműködés felbontásához vezethet. Megértését és együttműködését köszönjük.”
Rendben
Új konzultációs felkérése érkezett!
Dr Nagy Péter
Elfogad Elutasít

Indulatkezelési problémák

Az indulatos viselkedés akkor válik súlyossá, amikor a személy úgy érzi, nem tudja kontrollálni cselekedeteit és ezek eluralkodnak a mindennapi életén. A heves reakció mértéke jelentősen nagyobb, mint amit az esetleges kiváltó tényező okozhatna.


Az indulat megjelenhet tárgyak összetörésében vagy másokkal szembeni fizikai tettlegességben is, de a rendszeres hangos kiabálások, szitkozódások is komoly terhet róhatnak a személy életére. Az impulzuskontroll zavara negatív következményekkel járhat a szociális, kapcsolati életben és a szégyen, bűntudat érzései akár önbántalmazó magatartást is eredményezhetnek.


Gátló tényezők


Leginkább akkor fordulnak elő indulatkitörések, mikor olyan feszült, szorongáskeltő helyzetben találjuk magunkat. Megjelenhetnek különböző kórképek tüneteként is:


  1. borderline személyiségzavarban
  2. kényszerbetegségben
  3. pszichotikus állapotokban
  4. stresszhez kapcsolódó zavarokban
  5. demenciában vagy más időskori organikus kórképben
  6. alkohol, drog vagy más szer hatása vagy a megvonás következtében
  7. neurológiai betegségekben.


Kezelése


Fontos, hogy képesek legyünk kifejezni a haragunkat. Ha valami ilyen intenzív érzéseket váltott ki belőlünk, nyilván lényeges számunkra. Úgy kell az indulatainkat kommunikálni, hogy közben ne bántsunk meg senkit. Ezt a készséget asszertivitásnak nevezik, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk az önérvényesítésre, agresszió nélkül. Ennek a finomságaira a pszichológus meg tud tanítani, vele akár gyakorolhatjuk is, hogyan tudnánk ezt alkalmazni azokban a konkrét helyzetekben, amik fel szoktak dühíteni.


Amellett, hogy a kifelé irányuló viselkedésünket megpróbáljuk kontrollálni, hasonlóan fontos cél, hogy a belső nyugalmat is elérjük. Amennyiben pszichológushoz fordulunk indulatkezelési problémával, számíthatunk rá, hogy ehhez szorosan nem kötődő kérdéseket is fel fog tenni, hogy fényt derítsen a háttérben esetlegesen meghúzódó kiváltó betegségre.


Segíthet a testedzés, de akár a humor is, attól függően, hogy hozzánk mi áll legközelebb és mi válik be.


Ha a saját erőből történő sokadik próbálkozás sem vezet eredményre az indulat kezelésében, a személy komoly veszteségeket élhet át, ami megnövelheti a depresszió valamint a függőségek kialakulásának esélyeit. Az indulatkezelési problémához legtöbbször komoly szenvedés társul, így sürgetővé válhat a mihamarabbi segítségnyújtás.